Cumhuriyet Bayramı

Eğer laikliği iyi koruyamazsak yakında kutlayacağımız bir Cumhuriyet Bayramımız kalmayabilir... O halde, Cumhuriyet Bayramınızı kurtarın!

Haberin Devamı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, sabahın 6’sında kalktım. Önümde çalışacak uzun bir gün var, 3-4 gazetenin başlıklarına şöyle bir baktım. İçim önce bir bulandı, sonra yandı, sonrada elimden hiçbir şey gelmez, diye düşünürken sizlere (gazete yazarlarına) yazmaya karar verdim. 

Kiminizi görsem de şu yazıları yazan ellerinden, o güzel düşüncelerinden dolayı alnından bir öpsem...
Kiminizi görsem de şu yazıları yazan ellerine bir vursam...
Kiminizi görsem de “şu ırkçılığa, ayrımcılığa artık bir son ver” desem. “Hepimiz bu memleketin bir parçasıyız, biraz da kardeşlikten bahset” desem...
Kiminizi görsem de “şu dincilere gösterdiğin hoşgörüyü her kesime göster, insanları insan yapan, bütünlüğüdür (integrity)” diye hatırlatsam.
Ama sonunda size, hepinizin kalemine, bugün ne kadar ihtiyacımız olduğunu bir kez daha anladım.
Çünkü bu Cumhuriyet Bayramı, kutlamamız gereken bu bayramda, içimiz acı dolu...
Çünkü açık ve seçik bir şekilde Cumhuriyetin ana yapısına aykırı bir tutum sergilenmekte.
Üstelik bizi yönetenler ne zaman zor durumda kalsalar, ya halkı suçlarlar ya medyayı...
Ben kimseyi suçlayamam, çünkü “devlet”in asıl görevinin halkı korumak olduğunu hatırlamadıklarından emindim.
İşte sıradan bir vatandaş olarak, içim hem yanar hem de kaynarken, size Cumhuriyet Bayramınızı “kutlamak” için değil “kurtarın” demek için yazmaya karar verdim.
Tam hatırlayamıyorum ama, İnönü’nün sözü müydü? Siz daha iyi bilirsiniz, “iyilerin kazanması için, kötüler kadar cesaretli olmaları gerekir...”
Neyse ki bugün “Cumhuriyetin kan ağladığı” gün değil henüz, o halde lütfen “Her darbe aldığı zaman” yazın; yazın ki beyinleri uyuşmuş olanlar, hani olur da okur, anlarlar.
Eğer laikliği ve Cumhuriyeti iyi koruyamazsak yakında kutlayacağımız bir Cumhuriyet Bayramımız kalmayabilir...
O halde, Cumhuriyet Bayramınızı kurtarın!
◊ Rumuz: Gönül
Genç bir okurumun hemen hemen 10 yıl önce Cumhuriyet Bayramı için gönderdiği yazısı bu.
Bugün aynı endişeleri taşıdığımız, onun söylemek istediklerini halen yüreğimizde hissettiğimiz ve anlamlı bulduğum için, bir kez daha sizlerle paylaşmayı düşündüm.
Cumhuriyet Bayramımızı kutlarken, seçimlere üç gün kala oyunuzu, cumhuriyetimizin önemini düşünerek, vermeyi unutmayın derim.

Yazarın Tüm Yazıları