Ailem, ailesi yüzünden onu istemiyor

İki yıldır bir gençle beraberim. Aramızda hiçbir sorun yok. Ancak ailem, onun ailesini tanıdığını ve iyi insanlar olmadıklarını söyleyerek birlikteliğimize karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

 Merhaba, ben 24 yaşında bir genç kızım. İki yıla yakın zamandır süren bir ilişkim var. En başından beri annem ve kardeşim bundan haberdardı. Bir sene önce konuyu babama da açtım ama o kabul etmedi. Babamın tepkisi üzerine annem ve kardeşim de istememeye başladı.
Babamın istememesinin nedeni, sevdiğim gencin ailesi...
Erkek arkadaşımın ailesiyle biz aynı memleketteniz. Benim ailem onun ailesini tanıyor ve sevmiyor. Ailem onların iyi insanlar olmadığını söylüyor. Araya bir de başka ortak tanıdıklarımız girdi, arayı iyice bozdular. Anneme veya akrabalarıma devamlı onlarla alakalı kötü şeyler söylüyorlar. Evlenmemizi kimse istemiyor.
Erkek arkadaşım birkaç ay önce annemi aradı, konuştular ama yine ikna edemedi.
Erkek arkadaşımla alakalı hiçbir sorun yok ortada... Sorun sadece ailesi. Onun anne ve babası ise aksine bana karşı çok sevecen. Devamlı arayıp halimi hatırımı soruyorlar. Kendi içlerinde nasıllar ben bilemem tabii. Sonuçta hiçbir aile dört dörtlük değildir.
Ben bunları etrafımdaki kimseye anlatamıyorum. Tek başımayım, kimse bana destek olmuyor. Annem en son “Kesinlikle biz böyle bir şeyi kabul etmeyiz, kaçar gidersin o zaman” dedi. Ama ailemi de arkama alamam ki...
Erkek arkadaşımı aynı gece aradım, annemin söylediklerini anlattım, ayrılmamız gerektiğini ve benim onları ikna edemediğimi söyledim. O bunu kabul etmedi. “Benim yolum belli, senin yanındayım her zaman, yolumdan vazgeçmeyeceğim” dedi.
Artık gücüm kalmadı Güzin abla, ne olur bana yardım et.
Tek umudum sensin, bana bir akıl ver, çıkmazdayım.
◊ RUMUZ: ÇIKMAZDAYIM

YANIT

Haberin Devamı

Sevgili kızım, ailelerin istemediği gelin ve damat adayı konusu o kadar sık çıkmaya başladı ki karşıma... Ne oluyor bu ailelere diye düşünüyorum artık.
Eskiden beri aileler çocukları için hayallerinde bir ideal eş yaratırlar.
Bu insan mükemmel meziyetleri olan, varlıklı, iyi bir meslek sahibi olmalıdır. Ama gerçek ne yazık ki bu hayallerden çok uzak...
Hele de iyi meslek sahibi, varlıklı damat bulmak hiç kolay değil artık. İyi bir eğitim amsalar bile, iyi bir iş bulamayabiliyorlar.
Varlıklı aile çocukları ise daha çok kendi çevrelerinden, kendileri gibi zengin ve üst düzey ailelerden eş seçiyorlar.
Bunlar yetmezmiş gibi mezhep farkı, aileler arası düşmanlık gibi konular çıkıyor ortaya...
Aileler bu yüzden gençlere sevme, sevilme evlenme, mutlu olma fırsatı tanımıyorlar.
Ancak ben annenin sözünde bir ışık hissettim. Sanki “Kızım madem çok istiyorsun, onunla kaç, git, belki mutlu olursun” demek istemiş gibi geldi bana.
Ama belki de yanılıyorumdur.
Sanırım sana istediğin izni vermeyecekler. Bu durumda sana ya sevdiğin erkeği ya da aileni seçmekten başka yol görünmüyor.
Bilmem, zamana bırakırsan biraz yumuşarlar mı? Keşke şu “ailesi kötü” demekle neyi kastettiklerini bir araştırsaydın...

Haberin Devamı

Eşim uykusunda diş gıcırdatıyor

Sevgili Güzin Abla, benim mutlu bir evliliğim var.
Aşağı yukarı 12 yıllık evliyiz, iki de dünya tatlısı çocuğumuz var. Mutlu bir aileyiz diyebilirim. Ancak son dönemde eşimde bir sorun ortaya çıktı. Ve bu sorun cinsel hayatımızı da, aile huzurumuzu da olumsuz etkiliyor. Eşim bir süredir geceleri dişlerini gıcırdatıyor. Bu yüzden de sık sık uyanıyor ve sinirli oluyor.
Neden dişlerini gıcırdatıyor? Uykuda diş gıcırdatma sorunu tedavi edilir mi? Diş gıcırdatmanın zararları nedir?
Ne yapabilirim, lütfen bir çare bul bize...
◊ Rumuz: Leyla A.

YANIT

Sevgili kızım, bu sık görülen bir sorun.
Uzmanlar, diş gıcırdatmanın daha çok psikolojik nedenlerle (sinir, stres) ortaya çıktığını, hiç de hafife alınmaması gerektiğini söylüyor.
Özellikle uyku esnasında artan diş gıcırdatmasının, günlük hayatı ve yaşam kalitesini olumsuz etkilememesi için tedavi edilmesi gerek.
Bu bir psikolojik rahatsızlıktır ve uyku sırasında dişleri sıkmak, gıcırdatmak ve çeneyi kenetlemek “diş gıcırdatma” olarak adlandırılır.
Genel olarak uyurken ortaya çıkar ama bazı kişilerde yaşadığı olaylara bağlı olarak gündüz de görülebilir.
İşin ilginci, bazıları yaşadığı bu rahatsızlığın farkına varmayabilir.
Aşırı sinirli, hassas ve titiz kişiler bu sorunla daha sık karşılaşır. Bu sorunu yaşayanlarda dişlerin yüzeyinde aşınmalar olur. Dişlerle çene arasındaki bağlarda gevşemeler oluşarak diş sallanmaları ya da diş eti çekilmeleri ortaya çıkar, bu da diş kaybına yol açar. Aynı zamanda ağız yaraları, baş ağrısı, çene ağrısı, şakak ve yanak bölgelerinde kas ağrıları görülebilir.
Bu durumda gıcırdatmayı önleyici silikon içerikli diş plakları kullanılabilir.
Ancak bu yeterli olmazsa, ek olarak kas gevşeticiler, sakinleştiriciler verilebilir.
Özellikle size bir psikoloğa başvurmanızı öneririm, eşinize ve dolayısıyla size çok yararı dokunacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları