Normalleşme talebi

İş dünyası rotasını Diyarbakır’a çevirdi. Birçok işadamının katıldığı TÜRKONFED 39. Girişim ve İş Dünyası Konseyi Diyarbakır’da düzenlendi. Diyarbakır Sanayi ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, “Farklı dillerimiz, düşüncelerimiz, farklı kültürlerimiz olsa da bu topraklar hepimizin” diyerek Diyarbakır’ın “normalleşme” talebini dile getirdi.

Haberin Devamı

İŞ dünyası projektörünü “cazibe merkezi” programına dahil olan Diyarbakır’a çevirdi.TÜRSAB’in geçen hafta burada yaptığı geniş kapsamlı iki günlük “turizm çalıştaydan” sonra, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 39. Girişim ve İş Dünyası Konseyi’ni bu şehirde düzenledi.

Normalleşme talebi
TÜRKONFED tarafından düzenlenen organizasyonda iş dünyasının önde gelen isimleri halay çekti.

Konsey nedeniyle 300 iş insanıyla Diyarbakır’a büyük bir çıkarma yapan TÜRKONFED bu vesileyle “yerel kalkınmaya” odaklanan son raporu “Kent Bölge: Yerel Kalkınmada Yeni Dinamikler” i açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekçi, eski bakanlardan Mehdi Eker, çeşitli partilerden milletvekilleri, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik’in de katıldığı konseyin konuk konuşmacısı Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir oldu.

Kuruluşunun 21. kutlayan Diyarbakır Sanayi ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal açılış konuşmasında şehrin ve bölgenin çektiği sıkıntılara değinerek, “İki yılda insanlarımızı yitirdik, varlıklarımızı yitirdik, zor yaşam koşullarından geçtik ve maalesef bu durum devam ediyor. Ama asla umudumuzu yitirmedik” diyor.

Diyarbakır’ın tarihsel olarak ekonomik gelişime açık olmasına rağmen refah ve gelişmişlik seviyesinde 70. Sırada yer almasını sorgulayan Baysal “Bunun başlıca nedeni 100 yıllık Kürt sorununu çözmemiş olmasıdır” diyor.

Baysal, “buzdolabına” konmuş çözüm sürecinin vakit kaybetmeden tekrar “normal oda sıcaklığına” çıkartılması çağrısında bulunuyor.

“Farklı dillerimiz, düşüncelerimiz, farklı kültürlerimiz olsa da bu topraklar hepimizin” diyerek Diyarbakır’ın “normalleşme” talebini dile getiriyor.

Normalleşme talebi
DİSİAD Yönetim Kurulu üyesi Beşir Yılmaz, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik’e Amedspor forması hediye etti. 


BİLECİK: OHAL KALKSIN

Haberin Devamı


Atatürk’a yapılan hakaretleri TÜSİAD adına esefle karşıladığını belirterek konuşmasına başlayan Erol Bilecik, 15 Temmuz’un ardından ilan edilen olağanüstü halin geride bırakılarak olağan hukuk devleti ortamına en kısa sürede dönülmesi gerektiğini söylüyor. Adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü başta birçok hak ve özgürlüğün genişletilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirten Bilecik  iletişim ve bilgiye erişinin hakkının güvence altına alınmasını, özgür medya ve internet ortamının güçlendirilmesini talep ediyor.

Diyarbakır’da ciddi sorunların yaşandığına da dikkat çeken Bilecik, bölgede işsizliğin yüzde 30.1 oranına ulaştığını belirterek  “burada adeta uçurum var” diyor.

TÜSİAD’ın “demokrasi, ekonomi ve AB” olarak sıraladığı yapısal reformları için erken  seçim konuşmalarıyla  vakit geçirilmemesini dileyen Bilecik AB üyelik süreci üzerinde önemle duruyor.

Sürecin, Türkiye açısından temel öncelik ve TÜSİAD’ın temel gündem maddesi olduğunu söylüyor.


KALKINMANIN LOKOMOTİFİ

Haberin Devamı


TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadoğlu, “Bölgenin normalleşmesi ancak siyaset kanallarına şans tanıyarak gerçekleşecektir. Diyarbakır’ın ekonomik ve sosyal hayatına yapılacak katkı, bölgedeki iklimi değiştirecektir” diye konuşuyor.

Diyarbakır başta, bölgeden başlayacak bir ekonomik gelişmenin, Türkiye’nin kalkınma hamlesinin de lokomotifi olabileceğini belirten Kadoğlu, son dönemlerde çatışmalardan 20 bin kişinin kenti terk ettiğini hatırlatıyor.


ARTIK 'KENT-BÖLGEYİ' KONUŞACAĞIZ


TÜRKONFED’in Sabancı Üniversitesi bünyesinde yer alan İstanbul Politikalar Merkezi İPM ile gerçekleştirdiği ‘Kent- Bölge: Yerel Kalkınmada Yeni Dinamikler – Türkiye’nin Kentlerinden Kentlerin Türkiyesi’ne raporunun amacı sorunların yerel düzeyde nasıl çözülebileceğinin yollarını göstermek, tartışmaya açmak.

TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadoğlu’nun dediği gibi, 40 bin şirketi temsil ederek, 25 federasyon oluşturan örgüt. Türkiye çapında yerelden kalkınmaya odaklanmış durumda.

Raporun sunumu için Diyarbakır’a gelen İPM Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman “kent bölge” kavramına şöyle açıklık getiriyor: “New York, Londra gibi küresel kentler var. Bu kadar büyük olmayan, çevresindeki illere sosyo-ekonomik etki yapan kentler de var. Ekonomik merkez olarak bunlar “kent bölge” tanımına uygun.”

Keyman’a göre, demokratikleşme, orta gelir tuzağından kurtulma, yerelde kalkınma için yeni bir yönetim anlayışı gerektiren “kent bölge” kavramını tartışmanın tam zamanı.

Söz konusu rapor, Adana-Mersin, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Samsun, Van olmak üzere 12 kentin geçirdikleri dönüşümü ve potansiyellerini mercek altına alıyor.

Diyarbakır, rapora göre Türkiye genelinde yaratılan refah artışından fazla yararlanmamış bir kent. TÜİK 2016 Gayri Safı Yurt İçi Hasıla verilerine göre, Diyarbakır’ın ulusal gelirden aldığı pay, 2004 ile 2014 yılları arasında sabit kaldı.

Öte yandan TÜRKONFED ile İPM işbirliği yeni kurdukları “Yerel Demokrasi ve Yerel Yönetişim Forumu” çatısı altında devam edecek.

Yazarın Tüm Yazıları