Dünya ekonomisinin 2016 falı

DÜNYA ekonomisini 2016 yılında neler beklediğini merak ediyor musunuz?

Haberin Devamı

Bende merak ettiğimden farklı yabancı kaynaklara göz atarak kapsamlı bir liste çıkardım.

Dünya ekonomisinin 2016 falı


İşin ilginç yanı şu:

Ekonomistler oldukça çelişkili görüşlere sahip.

Kimi petrol fiyatlarının daha da düşeceğini öngörürken, kimi 2016 yılına sonuna doğru yeniden 100 doları bulacağını inanıyor.

Kimi “Brezilya ekonomisi çöküyor” derken, kimi de ağustos ayında yapılacak Yaz Olimpiyatlarının sadece Brezilya ekonomisine değil tüm gelişmekte olan ülkelere de iyi geleceğini iddia ediyor.

“Petrol yeniden 100 doları bulacak” gibi en sivri öngörülerde bulunan genç yatırım bankası Danimarkalı Saxo Bank’ın ekonomistleri cam kürede bakın neler görmüş:

Silikon Vadisi üzerinde kara bulutlar. Bir milyar dolar değerindeki start-up şirketleri kötü bir yıl bekliyor. Melek yatırımcılar 2016 yılında bunlara cimri davranacak.

Faiz oranlarının yükselmesi, Çin ekonomisinin yavaşlaması gibi faktörler güçlü doların sonunu getirecek. Euro güçlenecek.

İklim değişikliğinin tetiklediği El Nino gibi çevre felaketleri Güney Asya’da, Avustralya’da kuraklığa yol açacak. Dolayısıyla tarım ürünlerinin fiyatı yüzde 40 oranında artabilir. Bu da enflasyonu körükleyebilir.

Louis Vuitton gibi lüks tüketim markalarına kötü haber. Hem Avrupa’nın fakirleşmesi, hem son yıllarda lükse inanılmaz paralar harcayan Rusya, Çin gibi ülkelerdeki sıkıntılı ekonomi nedeniyle lüks tüketim pazarı çökecek. Saxo Bank,

Vuitton’un cirosunda yüzde 50 oranında bir kayıp iddiasında bulunuyor.

Petrol büyük sürprizler yapacak. Yılın ilk aylarında varili 30 dolar civarında ama yılın sonuna doğru 100 doları bulabilir. Daha sonra 50 ila 70 dolara yerleşebilir.

Kötü bir dönemden geçen Brezilya ekonomisi 2016 yılı ağustos ayında Rio’da yapılacak yaz Olimpiyatlarının etkisiyle toparlanacak. Brezilya’nın tekrar yukarı çıkması diğer gelişmekte olan ülkelere de iyi gelecek.

Saxo Bank’ın oldukça radikal öngörülerini bir yana bırakırsak ekonomistler 2016 yılında dünya ekonomisinin tehlikeli sularda yüzeceğinde görüş birliği içerisindeler.

“Çin ve Brezilya’nın yanı sıra Amerikan seçimleri dünya ekonomisini etkileyecek” görüşünü paylaşıyorlar.

Forbes Dergisi’nden Michael Evans, küresel ekonomiye etkisi açısından Amerikan seçimlerini ön plana çıkartan isim.

“Seçimler ABD ekonomisinin barometresidir. Kongre seçimleri ülkenin yönünü belirler” diyor.

Evans’ın öngörüleri arasında 2016 yılının şirketler arasında büyük evlilikler yılı olacağı öngörüsü de var.

Dupont- Dow Chemical türü evliliklere hazır olun” diyor.

Demir, alüminyum gibi ham madde fiyatlarının çok düşük olduğunu da vurgulayan Evans, bazı madenlerin kepenklerini indirmesi, fabrikaların kapanması nedeniyle ham madde fiyatlarında artış öngörüyor. 2016 yılına damga atacak bir trendin ise “uber taksi”nin  ilham verdiği “uberleşme” olduğu söyleniyor.

Ulaşımın yanı sıra, kuaför, yeme-içme gibi sektörlerde “uberleşme” hızla yaygınlaşacak.

2016 yılının barış ve huzur getirmesi dileğiyle tüm okurlara Mutlu Yıllar.

Yazarın Tüm Yazıları