1 Kasım’da kadınlar kaybetti

1 Kasım seçimlerinin kaybedenleri kadınlar oldu.

Haberin Devamı

Henüz kesin olmayan rakamlara göre, AKP 35, CHP 21, HDP 23 MHP 3 milletvekili çıkardı ki bu da toplamda 82 kadın milletvekili ediyor.

Bu durumda CHP hariç tüm partilerin kadın milletvekili sayısında bir düşüş var.

Haziran seçimlerinde 41 kadın milletvekilini meclise sokan AKP’nin şimdiki sayısı 35.

HDP’nin kadın milletvekili sayısı 32’den 23’e, MHP’ninki ise 4’ten 3’e gerilemiş durumda.

Haziran seçimlerinin rekoru tarihte kaldı.

98 kadının parlamentoya girmeyi başardığı o seçimlere göre bugün kadın milletvekili oranında yüzde 17.6’dan yüzde 14,9’a gerileme söz konusu.

Neticede ortaya çıkan kadınlar adına üzücü bir tablo.

Kadınların siyasette temsil edilmesinde dünyanın en kötü skorlarından birine sahip olan Türkiye’deki son seçimler kadın-erkek eşitliği için yıllardan beri uğraşan kadın örgütleri için de ağır bir hezimet.

 

Haberin Devamı

SEÇİMİN FARKLI DİNAMİKLERİ

 

KaDer’in Başkanı Gönül Karahanoğlu kadın milletvekili oranındaki düşüşü bu seçimin “farklı dinamiklerine” bağlıyor.

Karahanoğlu “1 Kasım seçimlerinde KaDer olarak her zaman olduğu bir kampanya yapmadık. Zira Suruç, Ankara gibi kanlı saldırılar başta ülkenin içinde düştüğü şiddet sarmalında kadınlara vurgu yapmak bize pek doğru gelmedi” diyor haklı olarak.

Türkiye’nin haziran seçimlerinden sonra geçirdiği olağanüstü gergin dönemde partiler seçim kampanyalarında kadını unuttular.

Karahanoğlu’nun vurguladığı gibi, partilerin seçim söylemlerinde kadın-erkek eşitliğinden eser olmadığı gibi aday listelerinde kadın adayların sayısını düşürmekte hiçbir sakınca görmediler.

Birinci parti olarak seçimlerini bitiren AKP’nin kadın aday listesinde hazirana göre önemli bir düşüş vardı.

Seçimin en büyük kaybedeni olan MHP kadın adaylardan para almadığı için kadın aday sayısında bir patlama yaşandı ne ki kadınlar listelerde seçilebilir yerlere konmadıkları için mecliste sayıları düşük kaldı.

 

ÖNEMLİ BİR SES ARTIK YOK

 

Haberin Devamı

Örneğin meclis çatısı altında kadın-erkek eşitliğinin ateşli bir savunucusu olan Eskişehir MHP milletvekili Ruhsar Demirel artık mecliste değil.

Geçtiğimiz günlerde “adam gibi öleceğiz, kadın gibi yaşamayacağız” sözleriyle büyük tepki çeken Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’na en sert eleştiri CHP Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka ile Ruhsar Demirel’den gelmişti.

Meclis çatısı altında kadının haklarını savunan bir ismin eksilmesi kadınlar için büyük bir kayıp.

Öte yandan, KaDer Başkanı Karahanoğlu’nun,  Türkiye’nin karnesinin kırıkla dolu olduğu toplumsal cinsiyet adına vurguladığı önemli nokta şu:

AKP tek başına iktidar olunca, kendi izlediği kadın politikalarını sürdürecek ve bu konuda yıllardan beri büyük bilgi ve deneyimi olan kadın örgütlerini duymazdan gelecek.

Haberin Devamı

Karahanoğlu bu gelişmeyle ilgili olarak “İktidar kendi kadın sivil toplum kuruluşlarını kurdu. Ne yazık ki bu kuruluşlarla aramızda camdan duvarlar var” diyor.

TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı iş insanı Nur Ger ise kadın milletvekili sayısındaki düşüşü “Temel hak özgürlüklerin ayrılmaz bir parçası olan cinsiyet eşitliğinin toplumun değerleri açısından öncelikli bir sırada olmadığını görüyoruz. Oysa gelişmişliğin birinci göstergesi cinsiyet eşitliğidir. Mevcut durum işimizin ne kadar zor olduğunu gösteriyor” diye yorumluyor.

Yazarın Tüm Yazıları