Yıldızlara bakmadan adım atmayanlardan mısınız

Burçlardan ya da astrolojiden bahsedilirken hangimiz kulak kabartmadık? ‘Merkür geriliyor’ diyerek hangimiz yeni bir anlaşmayı imzalamaktan vazgeçmedik? Astroloji böyle işte! İsteseniz de istemeseniz de bir şekilde hayatımıza giriyor ama ortada hiçbir emare yokken 6 yıllık eşini doğum haritasına bakarak, ‘Aldatıyor’ diye kıskanmak, suçlamak ve akabinde boşamak! Bugüne kadar duyduğum en saçma gerekçe. Hayatını sadece yıldızlara göre yönlendirenler var mı? Öngörüler ne kadar gerçek? Astroloji konusundaki hatalı yaklaşımlar neler? Sordum.

Haberin Devamı

ASTROLOJİDE KESİNLİK YOKTUR

ASTROLOG Aygül Aydın, ‘Astroloji 4 bin yıllık kadim bir bilgidir’ diyerek giriyor söze ve astrolojinin ne olmadığını şöyle anlatıyor: “Osmanlı’da doğum haritasına ‘feleğin çemberi’ denirdi. Doğum haritası dediğimiz şey de senin hangi yıldız ya da gökyüzü olayı altında doğduğunu gösterir. Buna bakarak da birtakım öngörüler ortaya koyar. Mesela ‘Venüs’ün aslan. Sen şöyle bir evlilik yapabilirsin’ ya da ‘Şu işe daha yatkınsındır’ deriz. Yani birtakım ihtimalleri konuşuruz. İlla bu ihtimaller gerçekleşecek gibi bir durum söz konusu değildir. Önemli olan kişinin iradesidir. İnsan iradesi gezegenlerden üstündür.

Yıldızlara bakmadan adım atmayanlardan mısınız

Haberin Devamı

Bizler gökyüzüne bakarak belirli izleri takip eder, yaşadığımız zamanı anlamaya çalışırız. Yani astroloji gelecekten ya da şu andan haber vermez! Diyelim bir proje var elinizde ve ‘Acaba şimdi mi başlasam yarın mı?’ diye düşünüyorsunuz. Eskiden yıldızlar aynı konumdayken ne olmuş? Astroloji bunu söyler ki ders al. Ama kimseye ‘Kesin böyle olacak’ ya da ‘Olmuş’ demez, diyemez. Hiçbir astroloji haritası, hiçbir astrolog kader belirleyemez. ‘Doğum haritasına göre yaşamak’ gibi durum olamaz. Olsaydı bu işi yapan biri olarak ben yaşar, her şeye önlem alırdım. Astroloji sonuca giden yolda davranışlarımızın nasıl olması gerektiğini söyler ama kesinlik barındırmaz” diyor.

Yıldızlara bakmadan adım atmayanlardan mısınız

BOŞANMA SEBEBİ

ÖZGE Eğrikar’ın haberini okumuşsunuzdur. Futbolcu Özer Hurmacı, Trabzonspor’da oynadığı dönem evlendiği Mihriban Hurmacı ile ‘astroloji’ yüzünden boşanıyor. Boşanma dilekçesine de konu olan iddiaya göre Mihriban Hurmacı, astroloji haritasına bakarak eşini kıskandı, ‘Beni aldatıyorsun’ baskısı yapmaya başladı. Zaten var olan sorunlarına bir de bu eklenince çift soluğu mahkemede aldı.

Haberin Devamı

YILDIZLARA BAKMADAN FİLM ÇEKMEZ

MİLLİYET yazarı Ali Eyüboğlu ünlü yönetmen Ferzan Özpetek hakkındaki bir yazısını hatırlatarak, bana destek atıyor. Eyüboğlu, ‘Bir Ömür Yetmez’ filmi vizyona girmeden önce ünlü oyuncu Serra Yılmaz ile röportaj yapıyor. Yılmaz, Özpetek’in astrolojiye çok inandığını hatta filmlerine başlamadan mutlaka astrologlara danıştığını, onlar ‘Şimdi bir filme başlamak için uygun değil’ derlerse ‘Uygundur’ denilen tarihe kadar işlerini ertelemeyi tercih ettiğini anlatıyor.

Yıldızlara bakmadan adım atmayanlardan mısınız

Dip not; 2007 yapımı filmin İtalyanca adı ‘Saturno Contro’. ‘Satürn Gerilerken’ diye çevirebiliriz. Bu bile ünlü yönetmenin gök-yüzüne bakmadan hareket etmediğinin ispatı gibi...

Haberin Devamı

ASTROLOJİ HAYATIMI DÜZENLEDİ

ÜNLÜ manken Deniz Akkaya katıldığı bir programda astrolojinin hayatını olumlu yönde düzenlediğini anlatmıştı. Aradım. Bu konuda gerçekten de çok okuyup, araştırmış. ‘Astroloji konusunda hatalı yaklaşımlar nelerdir?’ diye sordum. Temel problemin astrolojinin fal olarak algılanmasından kaynaklı olduğunu belirten Akkaya, “Basit bir örnek vereyim. Nasıl evden çıkmadan, ne giyeceğimize karar vermeden meteorolojiye bakıyor ama söylenenleri sorgulamıyoruz. Benim için astroloji de böyle. Bir nevi navigasyon. Diyelim, ‘Yağmur yağacak’ dedi meteoroloji ama ona rağmen şemsiyenizi yanınıza almadınız! Islanırsınız. Astrolojide buna benzer; yol göstericidir ve içinde matematik, tarih, felsefe taşıyan önemli bir ilimdir. Bilgi birikimi gerekir. Hayat yolunda artı-eksilerimizin ne olacağını, ruh halimizi anlatır. Ama insanlar bunu fal, büyü, üçüncü göz gibi durumlarla karıştırıyor. Alakası yok! Harita okumak, farklı haritaları birleştirip, yorumlamak herkesin yapabileceği bir iş değil. Bu işi hakkıyla yapanların yönlendirmesi ile hayatta doğru adımlar atabiliriz ki ben bu bilgiden fevkalade yararlanan biriyim. Ülkemizdeki sorun falcılıkla karıştırılması! Bu ayrımı doğru yapmak lazım” diyor.

Haberin Devamı

ASTROLOJİ YORUM SANATIDIR

URANYEN Astrolog Sevilay Eriçdem astrolojinin bilimsel verileri kullanan bir yorum sanatı olduğunu belirterek, “Ortaya bir obje koyun, ‘Hadi çiz’ deyin. Herkes kendi perspektifinden çizer. Dolayısıyla mutlak olan astronomik verilerdir, yansıyan ise yorumdur. Kişinin bilgi, eğitim, deneyiminin getirdiği bir perspektifi olur ve gördüğünü de ona göre yorumlar. Bu noktada benim yorumum, doğru-yanlış ayrımı olmadan, diğerlerinden farklılık gösterebilir. Bu işin fanatikleri var mı? Var. ‘Eve buzdolabı aldım, tesisatçı ne zaman gelsin?’ noktasına varan sorularla karşılaşıyorum. ‘Ne zaman müsaitse o zaman gelsin’ derim genelde. İşte bu sağlıklı bir durum değil. Bu boşanma durumunu da ‘Yoruma açık bir bilgiyi baz alıp, kişinin hayatını perişan etmesi’ gibi değerlendirebiliriz” diyor.

Haberin Devamı

FELAKET SENARYOLARI

Astrolojininrasyonel, aklı başında insanları olumlu desteklediğini de söyleyen Eriçdem, ‘Verilen bilgiyi sağlıklı, sağduyulu, mantıklı kullanmak iyidir ama ömrünü buna vakfetmek dezavantajdır. Bunda, ‘Mars gerilerken ameliyat olmayın, Merkür gerilerken ev almayın’ gibi bazı klişe kalıpların da etkisi var. Ben, Merkür gerilemesinde araba, Venüs gerilemesinde ev aldım. Diyeceğim şu ki herkesin haritası farklıdır. Bireysel haritanız destekliyorsa isterse o dönemde gökyüzü birbirine girsin, size bir şey olmayabilir. ‘Geliyor gelmekte olan’ gibi felaket senaryoları da benim profesyonelliğime uymuyor çünkü gökyüzünde her faktör herkese aynı etkide çalışmaz” diyerek uyarıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları