Yerel yönetimde kadının sesi daha gür çıkacak

2024 yerel seçimlerinin önümüzdeki günler ve hatta yıllarda birçok farklı açıdan konuşulmaya devam edeceği aşikâr.

Haberin Devamı

Ancak bence bu seçimlerde hepsinin üstünde önemli bir konu var. Kadınların zaferi! Partiler üstü bir zihniyetle bakıyorum siyasette kadın meselesine. Dolayısıyla önceki seçime kıyasla kadın belediye başkanı sayısının neredeyse üç katına, 11’e çıkmış olmasına pek sevindim. Çünkü biliyorum ki kadın eli değen yerler güzelleşiyor. Peki, daha çok kadının siyasete girmesi ve var olanların da erkek egemen bir ortamda yerini koruması nasıl mümkün? İşte yorumlar...

Yerel yönetimde kadının sesi daha gür çıkacak

ERKEK EGEMEN ZİHNİYETİ KIRABİLİRSEK KADIN TEMSİLİYETİ DAHA DA ARTAR

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, 2019’da büyükşehir, il, ilçe bazında seçilen kadın siyasetçi sayısının sadece 23 olduğunu söylüyor. Bu seçimde ise- henüz resmi olmayan sonuçlara göre- büyükşehir ve il bazında (ilçeler dahil değil) bu sayı 75’e yükseldi. Bunun hiç de azımsanmayacak bir başarı olduğu ve bundan da memnuniyet duyduklarını söylüyor Karaoğlu, “Ama” ile parantez açıyor ve soruyor: “Peki, yeterli mi?” Yanıtı şu: “Değil. Her ne kadar bu sayı geçtiğimiz seçime kıyasla artmış ve ayrımcı pratiklere karşı verdiğimiz mücadele sonuç vermiş olsa da kadının siyasetteki temsili henüz istenilen boyuta ulaşmadı. Zira biz kadınlar bize ayrılan kotalar dışında eşit temsil talep ediyoruz. Dolayısıyla da kadın aday sayısının arttırılması ve kadının siyasette daha çok görünür olması adına partiler daha iyi hamleler yapabilirdi. Ancak yapmadılar! Biliyoruz ki partilerin adaylaştırma komisyonlarında erkek egemen bir yapı var. Kimin aday olacağına karar veren günün sonunda erkekler. Eğer bu zihniyeti kırabilseydik bugün kadın temsili daha da yüksek olurdu. Ama umutluyuz! Kadın adayların güçlenmesi ve bu zihniyetin değişmesi adına son 2 yıldır 81 ilde eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitimlere devam etmekte de kararlıyız. Ve umuyoruz ki siyasi partiler de kadınlar olmadan seçim kazanamayacaklarının farkına varmışlardır artık.

Haberin Devamı

Yerel yönetimde kadının sesi daha gür çıkacak
Nuray Karaoğlu

Haberin Devamı

SÜREÇTE SIKINTILAR OLSA DA SONUÇ UMUT VERİCİ

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, kadın temsilinin önceki seçime göre artmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, diyor ki: “Karar mekanizmalarında, kadın temsilinin yeterli oranda olmadığını bildiğimizden, siyasi partilere süreç içinde çağrı yapmıştık. Ancak adaylaştırma sürecinde bu çağrımızın beklediğimiz kadar yer bulmadığı ve temsilde eşitliğin sağlanamadığını gördük. Ancak buna rağmen aldığımız bu sonuç kadınların siyasette var olduğunun görünmesi açısından kıymetli. Ayrıca, il ve ilçe bazında kadınlar arasında ‘yerel eşitlik eylem planları’ yapılması, eşitlik birimleri oluşturulması, toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından da yüzde olarak eşitlik sağlanması, kreş ve yaşlı bakım merkezi sayısını artacağı anlamına da gelmekte. Kadın siyasetçilerin kadın istihdamına yönelik politikalar ile daha yaşanır alanlar yaratacağı, kadını öteleyen geleneksel zihniyetin bu başarı sayesinde değişip, dönüşeceğine inanıyorum. Bu dönüşüm kadının siyasetteki sayısını arttıracak ve yerini de sağlamlaştıracaktır.”

Haberin Devamı

Yerel yönetimde kadının sesi daha gür çıkacak
Canan Güllü

TÜRKİYE YÜZYILI BELEDİYECİLİĞİ ASLINDA TAM KADIN İŞİ

AK Parti’den Gaziantep’te 3. dönem Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Fatma Şahin ile seçim öncesi, Youtube kanalı için özel bir röportaj yapmıştık. O röportajda sırf kadın olduğu için 6 ay parti kapısı önünde beklediğini, “Kadın siyasetçi mi olur? Hele de Gaziantep’te” yorumları ile karşılaştığını ancak yılmadığını, ısrar, azim ve çok çalışarak o kapıdan adım attığını anlatmıştı. Bir dönem Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan ve 3. kez göreve gelen bir başkan olarak kadından siyasetçi olabileceğini pekâlâ ortaya koydu. Bu seçimler özelinde ise şunu söylüyor: “Kadının siyasette var olması partiler üstü bir mesele olmalı. Zamanında bir tanıdığım, icraatları da görünce, ‘Aslanın dişisi erkeği olmaz’ demişti bana. Doğru. 20 yıl önce köy ziyaretlerinde, evlerinin penceresinden bizleri izleyen kadınlar artık toplantılara katılıp; bizlere, muhtara, belediye çalışanlarına her konuda hiç çekinmeden hesap soruyor. O kadar önemli ki bu. Birlikten kuvvet doğar dedik, kadınlarımızla bu noktaya geldik. Her ne kadar belediyecilik erkek işi gibi görülse de Türkiye yüzyılı belediyeciliği aslında tam kadın işi. Çünkü rabbim biz kadınlara empati gücünü daha farklı vermiş. Bu bizim en büyük gücümüz.”

Haberin Devamı

Yerel yönetimde kadının sesi daha gür çıkacak
Fatma Şahin

ROL MODEL KADINLAR KARANLIKTA KALANLARA IŞIK OLUYOR

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Esra Bezircioğlu da kadının aslında her alanda güçlü olduğunun görünür hale gelmesi açısından çıkan sonucun hayli önemli olduğuna vurgu yaparak, “Rol modele dönüşen her kadın, hikayesi karanlıkta kalmış başka bir kadına ışık oluyor. ‘Sen de yapabilirsin’ demiş olmak ve onları cesaretlendirmek müthiş kıymetli. Hele de bunu siyaset gibi zor bir alanda, karar verici kademelerde ve erkek egemen zihniyet içinde başarmış olmak kadına karşı bakışın, toplumsal değer yargılarının değişmesi adına atılmış büyük bir adım. Hiç şüphesiz kadın siyasetçiler, ‘kadın dostu belediyecilik’ anlayışı içinde çalışacak, kadın girişimciliğinin ve istihdamının önünü açacak ve bu da kadınların sosyo-ekonomik açıdan güçlenmesini sağlayacaktır” diyor.

Haberin Devamı

Yerel yönetimde kadının sesi daha gür çıkacak
Esra Bezircioğlu

OLDUKÇA GURUR VEREN BİR TABLO

Platin rengi saçları ve tarzı ile Game of Thrones dizisindeki ‘Khaleesi’ karakterine benzetilen Bilecik Belediye Başkan vekili Melek Mızrak Subaşı artık sandıkla göreve gelmiş bir Belediye Başkanı. Kadın siyasetçilerin fark yaratması özelinde sorduğum soruya, “Bu seçimler ile Türkiye’ye bahar geldi, ülkemizin dört bir yanında çiçekler açtı. CHP’li 7 şehrimizin belediyelerini kadınlar olarak bizler yöneteceğiz. Oldukça gurur veren bu tablo, ülkece yaşadığımız değişim ve gelişimi de güzel şekilde taçlandırdı. Biz, Cumhuriyet kadınları olarak şehrimizin ve ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için çalışırken, aynı zamanda tüm Türk kadınlarına destek olmaya ve onlarla yürümeye devam edeceğiz” yanıtını veriyor.

Yerel yönetimde kadının sesi daha gür çıkacak
Melek Mızrak Subaşı

Yazarın Tüm Yazıları