Pandemi obeziteyi arttırdı

Salgın ile eve kapanmak, dolayısıyla hareketin azalması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi obeziteyi arttırdı. 3-4 ay boyunca obezite ameliyatları durmuş olmasına rağmen 2020’nin son 4-5 ayında 20 binden fazla kişi ameliyat masasına yattı, ki bu oran 2019’u solladı. Aşırı kilo, obezite koronavirüse yakalanma ihtimalini arttırırken, kısa zamanda çok kilo vermek isteyenler ya mucize hap ya da diyetler ile hayatlarını riske ediyor ya da ameliyat masasına yatıyor. Peki yok mu bu işin başka bir çözümü?

Haberin Devamı

MUTFAK REFORMU ŞART

Mucize haplar, diyetler, çaylar... Hele de güneşin yüzünü göstermeye, ‘normalleşme’ye başladığımız bugünlerde adeta havada uçuşuyor. ‘Pandemide alınan kilolar nasıl verilecek?’ Çoğumuz bunun peşinde. 21 yıllık meslek hayatını aşırı kilo alımı ve obezite tedavisine adayan, on binlerce hastasına yaklaşık 25 bin ton kilo verdiren iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, obezite cerrahisinin dahi çözüm olmadığı durumlarla karşılaştıklarını belirterek “İşin sırrı sağlıklı beslenmeyi ve hareket etmeyi bir yaşam şekli haline dönüştürmekte” diyor, şöyle devam ediyor: “Aşırı kilolu olmak ve obezite kişinin suçuymuş gibi görülüyor oysa bu suç değil hastalık! Hem de ‘çok yemek’ ya da ‘az hareket’ etmeye indirgenemeyecek kadar kompleks bir hastalık. Kişinin psikolojisi, genetiği, stres, metabolik durumu, hormonal dengeleri gibi kiloyu ortaya çıkaran birçok dinamik var. Bunlar kontrol edilmeden, kişinin kilo alımının arkasında yatan gerçek neden ortaya çıkmadan bugün 5 kilo verir ama yarın yine 15 kilo alır. O nedenle kulaktan dolma bilgilerle ‘mucize’ diyetlere kalkışılmamalı. Haplardan uzak durulmalı.”

Pandemi obeziteyi arttırdı

Haberin Devamı

MUCİZE DİYET YOK

Kilo problemi olanların ‘1 ayda 10 kilo verir miyim?’ ya da ‘En hızlı nasıl zayıflarım’ gibi kısa zamanda büyük sonuç alma arzusu ile yola çıktıklarını anlatan Dr. Kaya ‘Bu çok yanlış. Sağlıklı beslenmeyi yaşam felsefesi haline getirmeniz lazım. Mucize diyet, mucize hap diye bir şey yok. Hepsi bir yanılgı, kandırmaca. Hedef kalıcı kilo kontrolü yapmayı öğrenmek olmalı. Belli bir limit içerisinde kişiye kendi beslenme özgürlüğünü verip, sayarak beslenmesini sağlıyoruz. Tüm besin guruplarını kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, eşlik eden hastalıklarına ve metabolizmasına göre neyi ne ile ne kadar tüketmesi gerektiğini öğretiyoruz. Ayrıca ülkece mutfak reformu şart!Kiloyla alıp, evde tencere tencere yapıp, yeme’ üzerine kurulu düzeni yıkmamız lazım. Sayarak alacaksınız. 4 kişilik bir aile için; 2 kilo elma-5 kilo portakal değil! 4 portakal-4 elma-8 mandalina. Avrupalı gibi yiyeceksiniz. Daha sabah uyanır uyanmaz ‘Akşama ne pişirsem?’ diye düşünüyoruz. Sağlıklı, hızlı, kalıcı kilo vermek için yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerek. Yoksa ‘Şu hapı iç zayıfla! Bu ameliyatı ol incel’, ‘Bu diyeti yap, 20 kilo ver!’ Bunlar gelir geçer çözümler” diyor.

Haberin Devamı

ÖRNEK LİSTE
KISMİ-ESNEK-VEJETARYEN BESLENME

SABAH

* 1 bardak yoğurt ya da süt

* 2-3 yemek kaşığı yulaf

* 1 porsiyon mevsim meyvesi

ÖĞLEN

* 1 dilim tam buğday ekmeği

* 4-5 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği

* 1 kâse salata ve yoğurt

İKİNDİ

* Sütlü kahve

* 2-3 ceviz ya da 2-3 kuru kayısı

AKŞAM

* Öğlenin aynısı ya da

* 1 kâse çorba-yanına salata

* 8-10 bardak su, 2-3 fincan yeşil çay serbest

20 BİNDEN FAZLA AMELİYAT YAPILDI 

Pandemi obeziteyi arttırdı

TÜRK Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı, koronavirüs salgını ile mücadele döneminde obezitenin arttığını ameliyat sayılarındaki artıştan da anlamanın mümkün olduğunu belirterek “Zor bir dönemdi. İnsanlar eve kapandı ve hareket azaldı. Haliyle herkesin kilosunda bir artış oldu. Obezite zaten önemli bir sorundu. Şimdi daha da ciddi hale geldi” diyor. Pandeminin ilk 3-4 ayında birçok ameliyat gibi obezite ameliyatlarının da durduğunu hatırlatan Banlı, şöyle devam ediyor: “Ancak buna rağmen ülkemizde bu dönemde 20 binin üzerinde ameliyat yapıldı. Eski rakamlara nazaran bu sene daha yüksek. Obezite arttıkça ameliyatlar da doğru orantılı artıyor.”

10 AYDA 60 KİLO VERDİ

Pandemi obeziteyi arttırdı


5 yaşından beri kilo problemi olan 38 yaşındaki Erman Kılıç 3 yıl önce tüp mide ameliyatı oldu. Ancak ameliyat ile verdiği 35 kiloyu 2 yılda 50 kilo olarak geri aldı, 150’ye dayandı. “O an bir şeylerin yanlış olduğunu anladım” diyen Kılıç, sonrasını şöyle anlatıyor: “Doktorum bir liste vermedi. Önce tahlillerim yapıldı sonra neyi neyle yemem gerektiğini öğrendim. Bunu da yaşam felsefesi haline getirdim. Bu süreçte çok zorlandım ama hiç aç kalmadım. Tatile gittiğimde bile kilo vererek döndüm. Akşam yemeğinde proteini fazla kaçırdıysam, sabah kahvaltımı ona göre yaptım. Hiçbir zaman kilo veremeyeceğimi düşünüyordum. Kimse olmuyor demesin. Başlamak bitirmenin yarısı.”

BAHANELERE SIĞINMAYIN, HAREKET EDİN

Pandemi obeziteyi arttırdı


Pilates eğitmeni Begüm Öksüz, pandemi ile herkesin evlerine ama daha çok mutfaklarına çekildiğini, spor ve hareket etme motivasyonun yerini yemek yapma ve yemenin aldığını söylüyor. Öksüz, “Hareket etmeyi, sporu hayatınızın merkezine koyun. Bahanelere sığınmayın, bugün başlayın! Artık hava daha güzel. Önlemlerinizi alarak, her gün en az 1 saatlik bir yürüyüş hayat kurtarır. Sadece kilo vermek için değil hareket etmek ruh sağlığımız için de çok önemli. Ancak, ‘Markete gittim, 10 dakika yürüdüm’ gibi bir yürüyüş değil önerdiğim. Mümkünse tempolu ve yeşil bir alanda... Yürüyecek yer mi yok? Apartman merdivenlerini 2-3 tur inip çıkmak bile iyi gelecektir. Ya da işe giderken 2-3 durak önce inin, yürüyün. Yeter ki harekete odaklanın. Buna da mı imkân yok? Online pilates, yoga dersleri alabilir (ücretsiz platformlar da mevcut) gün boyu gerilen kaslarınızı rahatlatabilir, zihninizi boşaltabilirsiniz” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları