Medyum ve büyücüler sosyal medyada cirit atıyor

Büyücüler, medyumlar artık teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya başladı! Sosyal medyada, deyim yerindeyse cirit atıyorlar. 48 saat içerisinde, hem de ‘garantili’ online büyü bozma, eski sevgiliyi döndürme hizmeti veren onlarca sahtekâr, insanların manevi duygularından faydalanarak dolandırıcılık peşinde. İşin ilginç yanı ise adres, telefon paylaşarak bu kadar kolayca reklam yapabilmeleri! Peki biz niye kanıyoruz?

Haberin Devamı

HERKESİN BİR KURTARICI BEKLENTİSİ VAR

PSİKİYATRİST, Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Çözemediğimiz olayları doğaüstü, paranormal, mistik güçlerle bağlantılandırarak açıklamaya çalışıyoruz. Pozitif bilim ile büyücülere inanç zayıflasa da hâlâ talep var ve dolandırıcılar da bu talebi çok iyi kullanıyorlar. Bir kere büyü ve falla uğraşanlar, bana göre, kendilerine başvuranlardan daha zeki! Karşı tarafın ihtiyaçlarını iyi biliyorlar. Yüz ve zihin okuma becerileri de çok yüksek. Tahminlerini kişinin eşik altı konuşmalarına, vurgularına, mimiklerine bakarak yapıyor ve ‘Şunun için gelmiştir’ demeleri zor olmuyor. Bunu duyan kişi de ‘Ah bak bildi’ diyor. Niye? Çünkü insanlar inanılmayacak kadar güzel bir yalana inanmaya hazırlar! Herkesin bir kurtarıcı beklentisi var. Kültürümüzde özellikle büyü konusuna, Şamanist gelenekten kaynaklanan bir inanma eğilimi var.”

Haberin Devamı

Medyum ve büyücüler sosyal medyada cirit atıyor

ZAAFLARI KULLANIYORLAR

“Çoğumuzun zaafları var. Mesela çocuğuma ya da aileme, yakınlarıma bir şey olacak korkusu! Bu korkular karşısında aciz ve zayıf hissederiz. Dolandırıcılar da bu duyguyu sömürürler. İnsanların istekleri, korkuları sınırsız ama gücü sınırlıdır. İnsanoğlu bu aradaki boşluğu büyü, falla kapatmaya çalışır. Oysa yaptıkları dolandırıcılıktır. İnanmayın! Bir bilene danışın. Bize cinciden, büyücüden geçmeden gelmeyen hasta sayısı o kadar az ki... Hep aynı şeyi söylüyorum: Dur, düşün, sonra inan!”

SANKİ ÜRÜN PAZARLIYORLAR

O dolandırıcılardan biriyle Instagram, sonrasında da WhatsApp üzerinden yazıştım. 1000 lira karşılığı sözde görümcemin bana yaptığı büyüyü bozabileceğini söyleyerek benden isim, anne ismi, doğum tarihi, yaşadığım şehir gibi özel bilgilerim ile bir fotoğraf talep etti. İşlemlerin ‘garantili’ olduğunu söyleyen dolandırıcının bunu sanki ürün pazarlar gibi pazarlaması da dikkat çekici.

EN ÇİRKİN ALDATMA DİN ADINA YAPILANDIR

TÜRK hadis kürsüsü profesörü Mustafa Karataş ise “İsmi ne olursa olsun, fal bakmak, kişilerin geleceği ile ilgili bilgi vermek, gaybı bildiğini iddia etmektir” diyerek şöyle devam ediyor: “Allah’tan başka gaybı kimse bilemez. İnsanların arasını bulmak ya da ayırmak için büyü ve muska tarzı yazılar, dualar ve tılsımlar dinimizde kesinlikle yasaklanmıştır. Birtakım ritüeller veya şifrelerle kimse gaybdan veya başka yaratıklardan haber alamaz. Bunlara inanmak da aynı şekilde günahtır. Ayrıca aracı olanlar, teşvik edenler de günaha ortak olur. Halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi için hocalara, din bilginlerine de görevler düşüyor. En çirkin aldatma din adına yapılandır. İnsanların duygularıyla ve inançlarıyla oynandığı zaman kimseye güveni kalmıyor. Sonunda doğru olanı bile kabul etmekte zorlanıyor.”

Haberin Devamı

BUNLAR DOLANDIRICI

MEDYUMLUK denilince 90’larda akla gelen 2-3 isimden biri de Medyum Memiş’ti. Kendisi aslında çok uzun süredir medyum kelimesini kullanmıyor. ‘Ben hocayım’ diyor. Adı şarlatanlarla adı aynı kefede olsun istemiyor. Mehmet Memiş Hoca “Bu tür işlere hele de sosyal medya aracılığıyla asla bulaşmayın. Akıbetiniz iyi olmaz. Maddi ve manevi zarar görürsünüz. Cinsel istismara dahi varan olaylar var. Bir kere ilim irfan sahibi hiçbir kişi ‘Fal bakıyorum, büyü bozuyorum’ demez. Haramdır. Haydi manevi olarak bunlara inanıyorsunuz diyelim, sosyal medyadan hiç tanımadığınız birini nasıl güvenirsiniz?Amaçları insanları kandırmak, parasını almak! İnanın ben onlara değil buna inanlara daha çok kızıyorum. Birkaç fakülte bitirmiş adam bile sosyal medyadaki şarlatanlara inanıp, bunların peşinde koşuyor. Bunlar gerçek hoca falan değil. Bunlar dolandırıcı” diyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları