Karatay bu kez de HPV aşısına karşı

2021’in şubat ayı idi meme kanseri teşhisi aldığımda. 4’ü 21 günde bir, 12’si haftada bir olmak üzere 16 kemoterapi aldım. Hâlâ çok korkuyorum, “Ya geri gelirse” diye. Hele o tedavi süreci... Düşmanıma dilemem...

Haberin Devamı

Samimiyetle söylüyorum öylesine zor ki. Ölümle yüzleşiyorsunuz bir kere. Çocuğunuzu, ailenizi düşünüyor, onlara doyamadan gitmekten korkuyorsunuz.

Karatay bu kez de HPV aşısına karşı

Saçlarınız, kaşlarınız, tırnaklarınız ve hatta deriniz pul pul dökülüyor. Yemek yiyemiyor, su içseniz kusuyorsunuz. Tedaviye birlikte başladığınız bazı arkadaşlarınızın ölüm haberini alıyorsunuz.

Karatay bu kez de HPV aşısına karşı

Ve diyorsunuz ki “Keşke bir ilacı, hapı, aşısı falan olsaydı da hiç yakalanmasaydım hiç yaşamasaydım bunları.” Dün sabah, Prof. Dr. Canan Karatay’ın “Bizim zamanımızda yoktu” diyerek, hiçbir dayanak göstermeden HPV aşısının felç ettiği iddiasıyla verdiği röportajı izlerken aklımdan geçenler bunlardı.

Haberin Devamı

Karatay bu kez de HPV aşısına karşı

Bu sebeple gündemimde HPV aşısı var.

GÜNDEMDE KALMAK İÇİN HALK SAĞLIĞI İLE OYNUYORLAR

Karatay bu kez de HPV aşısına karşı

Kadın Hastalıkları ve Doğum, aynı zamanda Halk Sağlığı uzmanı Dr. Nuriye Ortaylı’ya Prof. Dr. Karatay’ın ortaya attığı “HPV aşısı felç yapıyor” iddiasını soruyorum. Net ve anlaşılır şekilde şu cevabı veriyor: “Eğer iddia ettiği gibi Hollanda’dan bir hastası HPV aşısı sebebiyle felç olmuşsa bunu neden Sağlık Bakanlığına bildirmemiş. Bütün ilaçlar ve aşılar, ruhsat alınıp kullanıma başlandıktan sonra bile izlem altındadır. Eğer çok önemli bir yan etki görülürse hemen ülkenin sağlık otoritesine bildirilir, o da uluslararası kurumlara bildirir. Böyle ciddi bir yan etki görüp, bildirmek yerine sağda solda dedikodusunu yapmak hekim sorumluluğuyla bağdaşan bir şey değildir.”

Haberin Devamı

BU TÜR BEYANATLAR SANSASYON yaratıyor

“Ayrıca bugün milyonlarca insana HPV aşısı yapılıyor, bunlardan birinde görülen bir hastalık- felç ya da benzeri bir durum doğrudan HPV aşısına bağlanamaz. Bilimde nedensellik ilişkisi böyle kurulmaz. Söz konusu şahıs anlaşılan bunu bilmiyor. Korkarım o fakültede okurken tıpta klinik çalışmaların nasıl yapıldığı, ilaçların nasıl geliştirildiği, nedensellik ilişkisi nasıl kurulduğu da öğretilmiyormuş. ‘Benim böyle bir hastam var...’ gibi hiçbir dayanağı olmayan açıklamaların bilimsel temeli yoktur. Tıpta hiçbir hüküm ‘bir hasta’ üzerinden geliştirilmez. Bir hastaya bakarak milyonlara uygulanan bir tedavi ya da bir aşı hakkında hüküm veremezsiniz. Bu tür beyanatlar tek bir işe yarıyor, sansasyon yaratmaya ve sözü sarf edenin gündemde kalmasına. Ve maalesef bu kişisel şöhret meraklıları birçok insanın sağlığını kaybetmesine, aslında önlenebilecek hastalıklara yakalanmasına ve hatta ölümlerine yol açmış oluyorlar.”

BİLGİ ESKİR

Haberin Devamı

Prof. Dr. Karatay röportajda “Bizim zamanımızda yoktu bu aşılar” diyor. Onun zamanında olmaması HPV aşısının tehlikeli olabileceği yönünde argüman olabilir mi? Gülüyor Dr. Ortaylı, diyor ki: “Onun zamanında cep telefonu da yoktu. Kullanmasın o zaman. Tıp bilgilerinin yarılanma ömrü 7 yıldır. Aslında bu bile eski bilgi, belki bugünlerde daha da hızlı. Dolayısıyla tıp fakültesinden mezun olurken sahip olduğunuz bilgilerin yarısı, yedi yıl içinde geçersiz hale geliyor. Hala aktif hasta gören bir hekim, kırk-elli yıl önce bitirdiği tıp fakültesindeki bilgilere göre iş yapamaz. Hasta bakmaya devam ettiğimiz sürece okumak, bilimsel gelişmeleri takip etmek, yeni bilgiler öğrenmek zorundayız.”

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR AŞILANMALI

“HPV, tüm gelişmiş ülkelerde ücretsiz uygulanan bir aşı. Bizim ülkemizde de Sağlık Bakanlığı’nın bu aşıya bütçe ayırmasını ve ortaokul çağındaki çocukları aşılayarak, gençlerimizin gelecekte HPV’nin neden olacağı kanserlerden korunmasını diliyorum.”

AÇIKÇA SUÇ İŞLENİYOR

Karatay bu kez de HPV aşısına karşı

Jinekolojik Onkoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder’e ise sorum şu: HPV nedir? Hangi kanser türlerine sebep olur? Diyor ki: “HPV, 200’ün üzerinde tipi bulunan- 40 kadarı genital bölge (siğil yapar) hedeflidir- kanserle bağı çok yüksek olan bir virüstür. Rahim
ağzı
kanserinin %99.9 oranında HPV kaynaklı
olduğu ispatlanmıştır.

YILDA 850 BİN kişi HPV TEHDİDİ ALTINDA

Haberin Devamı

-Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yılda 600 bin kadın HPV’ye bağlı rahim ağzı kanserine yakalanmakla birlikte bunların 350 bin kadarı da yaşamını yitirmekte.

-Ayrıca yılda 36 bin erkek HPV kaynaklı penis kanseri, 50 bin kadarı anal kanserlere ve 96 binden fazlası da baş- boyun- gırtlak ve ağız kanseri,

- Toplam, bir yılda kadın- erkek 850 binden fazla insan HPV kaynaklı kanserlere yakalanmaktadır.

149 ÜLKEDE ULUSAL AŞI TAKVİMİNDE

Aşı işe yarıyor mu? Bilinen yan etkisi var mı? Prof. Dr. Dünder, “Bazı doktorlar- doktor demekten bile utanıyorum onlara- gibi sallamayalım, verilerle konuşalım’ diyor, şöyle yanıtlıyor: Avustralya’da HPV aşısı 10 yıl önce kız ve erkek çocuklarında uygulanmak üzere aşı takvimine girdi. Sonuç: HPV enfeksiyonları ve genital siğillerde %99 azalma, yüksek dereceli kanser öncüsü lezyonda yüzde %90 azalma. Aşı yapıldığı gün kolda ağrı dışında belirtilmiş bir yan etkisi ise olmamış. Tüm dünyada 149 ülkede kızamık- çiçek aşısı gibi ulusal aşı takvimine alınmış, 52 ülkede hem kız hem erkek çocuklarına ÜCRETSİZ uygulanmaktadır.”

ÖNLEM ALINMALI

“Bu yazıya mevzu bahis olan doktor daha önce de gebelere uygulanan şeker yüklemesi testine ve aynı tondan kadın doğum hekimlerine saldırdı. Türk Tabipler Birliği kendisini toplum sağlığı ile oynadığı için meslekten 15 gün men cezası verdi. Buna rağmen alanı olmadığı bir konuda, elinde hiçbir ispat, belge yokken konuşmaya devam ediyor. Kendisi açıkça suç işlemektedir. Amaç; gündem yaratmak ve popülerlik olabilir ama bu yapılan insan sağlığı ile oynamaktır. Önlem alınmalıdır.”

KİMSE YAŞADIKLARIMI YAŞAMASIN

Ş.Ö Adana’da yaşıyor. 47 yaşında. Geçen sene rahim ağzı kanseri sebebiyle rahmi alınmış. Diyor ki: “Böyle bir aşı olduğunu bu hastalığa yakalanana kadar duymamıştım. Bilseydim eğer, bu kâbusu yaşamamak için, o aşı Fizan’da da olsa bulur, ne pahasına olursa da olsun olurdum. Ne yaşadığımı bir ben biliyorum. Dünyada aşısı olan tek kanser türü ve ben hasta oldum. Korunması bu kadar basitken insanları korkutmanın hiçbir alemi yok. Kimsenin yaşadıklarımı yaşamasını dilemem.”

Yazarın Tüm Yazıları