Depremi yaşayan bilir

1999 Gölcük merkezli, 7.4 şiddetindeki depremde, sarsıntıyı tüm şiddetiyle hisseden ve her tarafı yıkılan ve bütün caddeleri enkaz yığınına dönen Sakarya’daydım.

Haberin Devamı

 O dehşetli güne ‘kıyametin provası’ demiştik.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli üst üste meydana gelen 7.7 ve 7.6 depremler ise, kıyametin kısmen kopmasından başka bir şey değildi.

Nitekim Pazarcık ilçesinde ilk depremde sadece dört bina yıkılırken ikincisinin sonucunda 600 bina enkaz haline geldi.

Birincisiyle ikincisinin arasında dokuz saat fark var ve hemen herkes o büyük sarsıntının şokunu atlatamamışken ikincisine yakalanıyor.

Ve peşi sıra, 6.6 şiddetine varan bini aşkın artçı depremler, bölgeyi beşik gibi sallıyor.

Yetkililerin ifadesine göre, 130 atom bombasına maruz kalan bir bölgeden bahsediyoruz. Depremin vurduğu 10 ilimizde 13.5 milyon insan yaşamaktaydı.

Yedi bine yakın bina yıkıldı.

Asrın felaketini yaşadık, yaşıyoruz. Allahü Teâlâ beterinden korusun.

Haberin Devamı

Depremi, depremin acısını yaşayan bilir. Ne yazsak, ne söylesek o acıyı anlatamayız.

Daha dün; her şeye malikti, sağlıklıydı, zengindi, evi barkı, işi aşı, eşi dostu, çoluk çocuğu, torunları vardı. Sıcacık yuvalarının duvarlarında, yavrularının şen şakrak bağırışları yankılanıyordu.

Bugünse; her şeyini kaybetmiş, yalnızlığın, yoksulluk ve yoksunluğun pençesinde kıvranan; üşümüş titrek elleriyle, karavana kuyruğunda bir tas sıcak çorba için, ya da ekmek kuyruğunda bekleyen insanların acılarını, duygularını tarif mümkün müdür?

Kar, sağanak yağmur ve kuvvetli rüzgârın etkili olduğu bölgede, geceleri sıcaklık eksi 3-13’e kadar düşüyor.

150 bini aşkın insan, üstün bir gayretle, zamanla yarışırcasına arama ve kurtarma yaptı ve yapmaya devam ediyor. Zira her geçen saniye umutları tüketiyor.

Gün, dayanışma, birlik, beraberlik ve yardımlaşma günüdür.

Türkiye, devlet ve milletiyle; tüm resmi ve sivil kurum ve kuruluşları ile tek kalp olup depremzede kardeşleri için attı, atıyor ve atmaya devam edecek.

Tüm kardeşleri tam bir seferberlik anlayışıyla yardıma koştu.

Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Yıkılan yerleri, bir yılda ayağa kaldırırız. Kimsenin endişesi olmasın; evsiz kalan tüm vatandaşlarımızı bir yıl sonra yeni evlerinde iskân ettiririz. Tıpkı Van’da, Elazığ’da Malatya’da, Giresun’da, Kastamonu’da ve İzmir’de yaptığımız gibi....’ diyerek depremzedelerin yüreğine, bir nebze olsun su serpti.

Haberin Devamı

Erdoğan ayrıca; başka şehirlere giden ailelerin bir yıllık kiralarının karşılanacağını ve bir yıl sonra da bu kişilerin yeni evlerine kavuşacaklarının müjdesini verdi.

Üniversiteleri online (çevrimiçi) eğitime geçirip tüm öğrenci yurtlarını depremzedelere tahsis etti.

Bir nebze diyoruz zira o yüreklerin eşleri, anne-baba ve kardeşleri, çocukları, torunları, hasılı yaralı yüreklerin yarıları enkaz altındaydı.

Yazarın Tüm Yazıları