Kumpas davalarını sarsacak karar

İZMİR Adliyesi’nde katliam yapmak üzere gelen teröristleri canı pahasına durduran, kahraman şehit polis Fethi Sekin’e ve teröristlerin açtığı ateş sonucu şehit olan adliye memuru Musa Can’a Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

Haberin Devamı

Şehit polis Fethi Sekin, büyük bir görev sorumluluğu ve cesaretiyle İzmir Adliyesi’nde büyük bir katliamı önledi. Koca yürekli bu kahraman polis memurunun geride bıraktığı ailesine sahip çıkmak devletin, toplumun, hepimizin görevidir. Ruhu şad olsun.

DAVALAR SİL BAŞTAN

Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, detaylarını arkadaşımız Fevzi Kızılkoyun’un haberinde okuyacağınız gibi bütün kumpas davalarını kökünden sarsacak çok önemli bir karara imza attı.

Kurul, kesinleşmiş olsa bile bir mahkeme kararını FETÖ’cü hâkim veya hâkimlerin vermiş olmasını yeniden yargılama sebebi saydı.

Bu karar kumpas davaları olarak bilinen davalar dahil olmak üzere FETÖ’cü hâkimler tarafından verilen kararların yok sayılması ve yargılamanın yeniden yapılması anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Bu karar gereğince yapılacak yeniden yargılama sonucu, FETÖ’cü hâkimlerin mağdur ettiği asker, polis veya sivil bütün vatandaşların mümkün olduğunca mağduriyetlerinin giderilmesi, görevlerine geri dönmeleri, maddi-manevi kayıplarının hakkıyla karşılanması açısından önemli bir kapı açıyor.

Bu karar Türk yargısına olan güvenin yeniden güçlendirilmesi için de önemli bir fırsat sunuyor.

ÜÇOK DAVASI

Askeri Yargıtay Daireler Kurulu’nun 5.12.2016 tarih E.2016/73, K.2016/85 sayılı kararı, Hava Kuvvetleri başsavcısı iken bir kumpas davasıyla 4 yıl 10 ay cezaevinde tutulan, albay rütbesinden emekliye ayrılmak zorunda kalan Ahmet Zeki Üçok’un başvurusuyla alındı.

Kumpas-Der genel başkanlığı görevini de yürütün Üçok, serbest kaldıktan sonra, kumpas davalarıyla ilgili olarak diğer mağdurlarla beraber hukuk mücadelesi başlatmıştı.

Kumpas davalarının ortaya çıkması ve alınan kararların hukuksuzluğu konusunda topladıkları delillerle yargıyı ve kamuoyunu aydınlatan Üçok ve arkadaşları, bu kararla yeni bir yol açmış oldular.

Bu karardan sonra eğer bir kararda FETÖ’cü hâkimin imzası varsa, bu yeniden yargılama nedeni sayılacak ve davalar yeniden görülecek.

Üçok ve benzeri durumdaki askeri personelin Askeri Yargıtay’a açtıkları dava sonucunda, alt derece mahkemelerden başlayarak temyiz aşamasında kendilerini mahkûm eden hâkimlerin FETÖ ile ilişkileri nedeniyle meslekten çıkarılmış olmaları, yeniden yargılama sebebi sayılmalarının gerekçesini oluşturdu. Askeri Yargıtay Daireler Kurulu bu kararı oybirliğiyle aldı.

Haberin Devamı

Kurul ayrıca, yeniden yargılama konusundaki davayı sonuca bağlamak için davacıların Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları bireysel başvurunun karara bağlanmasının beklenmesine gerek olmadığını da oyçokluğuyla hükme bağladı.

Askeri Yargıtay, adil yargılama konusunda tarihi nitelikte örnek bir karara imza attı.

Bu karardan sonra yargıdaki FETÖ ağının verdiği bütün davaların yeniden görülmesi mümkün hale geldi.

Yazarın Tüm Yazıları