Ustalara saygı

The Guide İstanbul dergisinin acar ekibinin Türkiye’den derledikleri yetenekleri, hikayeleri, deneyimleri bir araya nasıl getirdiklerinin hikayesidir.

Haberin Devamı

Tam 25 yıllık aralıksız yayın geçmişiyle örnek dergilerden biri The Guide İstanbul. Kurucusu sadece bu dergiyle değil, hazırladığı yemek kitaplarıyla da bugünün mutfak profesyonellerine ilham vermeyi başarmış bir yayıncı; Lale Apa. Apa, babasının büyükelçiliği döneminde dünyanın farklı köşelerinde takip ettiği şehir dergilerinden ilham alarak bir muadilini İstanbul için yaratmış. Markanın şimdi başında aile geleneğini yaşatmak üzere heyecanla yola çıkmış olan Dilara Apa var. Yalnız kendisi şu sıralar tüm mesaisini The Guide Shop adlı e-mağaza projesine harcıyor. Bir koltuğa birden işin sığdırıldığı (Aynı ekip The Guide Bodrum dergisini de hazırlıyor) çalışma ortamında Dilara Apa, oturmuş bir dergiyi yönetmenin tadını çıkarsaydı şüphesiz O’nu daha rahat günler bekliyor olurdu… Yine de onun için yeni bir ‘challenge’ olarak tanımlanabileceğimiz bu projenin heyecanının zahmetine üstün geldiği konuşurken hemen anlaşılıyor.

Haberin Devamı

www.shoptheguide.com, uzun süredir kurulan bir hayalin gerçekleşmesiymiş. Bu e-dükkan projesiyle ilgilenmek üzere Dilara Apa yayın yönetmenliği bayrağını devretmiş ve  özel emek isteyen The Guide Shop projesine odaklanma fırsatı bulmuş.  

Gelelim e-dükkan projesine… Dergi ekibinin Kapadokya’dan Bodrum’a Karadeniz’den İstanbul’un ara sokaklarına Türkiye’nin dört bir yanını gezerken yöresel zenginliklerle tanışması,  yerel ustaları keşfetmesi bu projenin ateşleyici gücü olmuş. ‘Ülkemizin köklü geçmişini, geleneklerini tanıtmak amacımız. Ebru sanatı örneklerinden tekstile, usta işi bakır parçalardan kaybolmaya yüz tutmuş oniks sanatına; göstermek-tanıtmak istediğimiz ürünlerle karşılaşıyorduk. Bugün bu kıymetli ustaların marifetlerini günümüze adapte edilmiş şekliyle sunmaya uğraşıyoruz. The Guide Shop’un koleksiyonlarını; çağdaş tasarımcılardan özenle seçtiklerimiz, The Guide ile gezerken bulduğumuz zanaat işleri ve yine bu amaçla kurduğumuz kendi tasarım markamız LCP’nin ürünleri oluşturuyor” diyor. Kendi sözleriyle ‘Bu dükkan, aslında The Guide İstanbul’un ruhunda yatan 25 yıllık detaycı hikaye anlatıcılığının somutlaşmış hali’…

Haberin Devamı

The Guide Shop için memleket çapında yaptıkları araştırmalar esnasında ekip bir yandan hikayeler de biriktiriyor. ‘Bu sıralar sizi en etkileyen ürün nereden çıktı’ diye soruyorum. Son Karadeniz keşif gezilerinde tanıştıkları butik bir çay markasından bahsediyor. Çayların körpe yapraklarından içimi rahat ve tadı nefis;sınırlı sayıda üretilen bir çay ürettiklerini heyecanla anlatıyor. Orta Anadolu gezilerinde karşılarına çıkan özel bir peynirin hikayesi de başka bir alem. Yer altında küplerin içinde üretilen ve İstanbul’dan havalı şeflerin siparişi verip tam 5 sene eskitilmesini beklediği özel bir peynir markası, bahsettiği... Yine yurt dışından ziyarete gelip Konya’da ve Avanos’ta keşfettikleri ustaların yanında çalışmaya başlayan yabancı uyruklu ustaları hatırlıyor. Bu arada “Türkiye’de karşılaştığımız özel deneyimleri, hikayeleri paylaşmak en büyük keyfimiz” diyen yayıncı/girişimci Dilara Apa’nın girişiminin hızla büyüdüğünün kanıtları da mevcut. Sadece ticaret yapmanın ötesinde bir kültür elçiliği görevini de yerine getiren bu genç kadının yaptıklarının, gerçek vatanseverlik olduğunu düşünerek ayrılıyorum yanından…

Yazarın Tüm Yazıları