Ücretsiz ama personele

Bu fotoğrafı gönderen okurumuzun ismi bende saklı. Çünkü gizli kalmasını istemiş. Hay hay.

Haberin Devamı

Bakınız, Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali.
Yani AŞTİ.
Hani, bir süre önce (sanırım nisan ayıydı) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın radikal kararıyla ‘tuvaletlerin ücretsiz olacağı’ açıklanmıştı.
Okurumuzun gönderdiği fotoğrafta da zaten ‘ücretsiz’ diyor.
Ama kime?
Yanıtı da levhada:
Personele.
*
Haklı olarak okurumuz şimdi diyor ki:

Ücretsiz ama personele


BU NASIL UYGULAMA

“AŞTİ’de ücretsiz tuvalet uygulaması, otobüs firmalarının bölge müdürlüklerinin bulunduğu ara kattaki tuvalette başlamış. Bu tuvalet daha önce ücretliydi ve turnike vardı. Şimdi turnike kalkmış ‘ücretsizdir’ yazısı da var. Ancak ilginç bir şekilde ‘ücretsizdir’ yazısının altında ‘AŞTİ personel tuvaletidir harici kullanmak yasaktır’ yazıyor. Altında da AŞTİ Kooperatifi yazıyor. Bu nasıl ücretsiz uygulama anlamak mümkün değil.

Ücretsiz ama personele


SORUYORUM:

* Madem personele ait neden ücretsiz yazıyor?
* Eğer personele aitse neden bir görevli bulunmuyor?
AŞTİ Kooperatifi ve Büyükşehir Belediyesi bu soruların yanıtını verirse biz vatandaşlar da bilgilenmiş oluruz.

Haberin Devamı

‘PROJEYE AYKIRI’ YAPILAN İNŞAAT VE TADİLATLAR...

Okurumuz Tarık Karadeniz...
İletisinde, ‘mimar’ olduğunu belirtmiş.
Ve.
Özellikle kent merkezindeki binalarda ‘projeye aykırı’ yapılan inşaat ve tadilatlara dikkat çekmiş.
*
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Olgunlar, Karanfil, Konur, Yüksel ve Selanik caddelerinden bir defa bile geçseler, görürler” diyen okurumuz, iletisinde -özetiyle- şunları kaydetmiş:

PENCERELER, KAPI OLUYOR

“Apartmanların ön, arka ve yan taraflarındaki ortak alanlarda ‘işgal’ niteliğinde yeni tesisler yapılıyor. Giriş katların yan duvarları yıkılıyor, pencereler kapıya dönüştürülüyor, kolonlar yıkılıyor. Bunlara çok örnek var.

MESKEN APARTMANA MEYHANE

Ayrıca, mesken apartmanlarda meyhane dahi açılıyor. Üstelik çoğu, okullara 100 metreden uzak değil. Türkiye’nin başkenti, Ankara’nın merkezi sahipsiz bırakılırken, Avrupa’nın kent merkezlerinde renk bile değişmiyor.”

İŞTE O MADDE

Haberin Devamı

Okurumuz, 634 Sayılı Kanun’daki şu maddeyi de hatırlatmış:
Madde 19–Kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Her kat maliki ana gayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.

APARTMANLARA ARTIK AMBULANS GİREMİYOR

Okurumuz Tarık Karadeniz, bir diğer iletisinde ise binalar arasında kalan ortak alanlara dikkat çekmiş:

KEYFİNE GÖRE İŞGAL EDİYOR

“Ankara’da şehircilik kavramı tamamen yok oldu. Herkes, apartmanın önünü ve yanını keyfine göre işgal ediyor. Maalesef apartmanlara artık, ambulans girişi bile mümkün değil. Belediyeler ise sadece ihbar edilirse ilgileniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ise yıllardır sadece adı var.”

Haberin Devamı

BUNA BİR ‘DUR’ DİYECEK YOK MU?

Başkonsolos emeklisi okurumuz B. Yiğit, “Asrın vebası” dediği kent merkezindeki yüksek gürültü çıkaran havalandırma sistemleriyle ilgili iletinde, “Buna bir ‘dur’ diyecek yok mu?” diye sesleniyor.
Okurumuzun iletisi -özetiyle- şöyle:

Ücretsiz ama personele


ZARARLI SES DALGALARI YAYIYOR

“Çankaya’nın orta yerindeki (Akay, Büklüm, Bestekâr,Tunus) otel ve hastanelerinin havalandırma bacaları, usulüne uygun olarak kurulmadıkları için devamlı olarak çevreye zararlı ses dalgaları yayıyor.
Bu ses dalgaları o kadar yüksek ve taciz edici ki, ne uyumaya ne de dinlenmeye imkân bırakmıyor. İşkence şeklini alan ses dalgalarının başta kalp rahatsızlıkları
olmak üzere, beyin tümörü, parkinson, alzheimer, MS, konuşma bozukluğu, erken bunama, yönünü ve dengesini bulamama ve daha birçok ciddi hastalığa sebep olduğu da tıbben tespit edilmiş bir gerçek.
TALEBİM: Gece-gündüz durmadan gürültü/uğultu çıkaran bu bacaların usulüne uygun bir şekilde düzeltilmesi.”
OKURDAN NOT: Son günlerde çıkarılan kanunda ‘evde elektrik süpürgesinin bile belirli saatlerde kullanılmasını yasaklayan’ makamlarımızın bu korkunç yüksek frekansta devam eden ulumaya benzer sese karşı da aynı hassasiyeti göstereceği en büyük tesellimizdir.

Haberin Devamı

BU DÜĞÜNLER UYUTMUYOR

Okurumuz Serdar Baş, Mamak’ın Lalahan Mahallesi’nden...
Şikâyet konusu ise ‘yüksek sesli yaz düğünleri.’
İletisi şöyle:
“Mahalle sakinleri olarak rahat uyuyamaz, çocuğumuzu balkona çıkaramaz hale geldik. Çoluk çocuk demeden, hunharca silah atılıyor. Gürültüyle rahatsız ettikleri gibi, insan hayatını/güvenliğini de tehdit ediyorlar. Toplum huzuru ve güvenliğini etkileyen bu önemli konularda Mamak Belediyesi Beyaz Masa’ya şikâyetlerimizi yazıyoruz fakat, ‘Şuranın kaldırım taşı eksik’ dediğimizde hemen dönen belediye yetkilileri, bu tarz konulara gelince nedense sessiz kalıyor.”

SÖZ KONUSU HAVUZUN YALITIM İŞİNİN YAPILMASI PLANLANIYOR

Haberin Devamı

Okurumuz Adil Ağaoğlu’nun “Dikmen Vadisi’nin havuzları temizlensin” şeklindeki talebine, 30 Temmuz’daki Okur Köşesi’nde yer vermiştim.
*
Okurumuzun şikâyeti ve talebi üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, gerekli incelemeyi yapmışlar.
Şimdi söz, yetkilide:
“Söz konusu havuzun yalıtım işinin yapılması planlanmakta olduğu için havuz boş olup, temizlik ve yalıtım işlerinin bitimine müteakip yapılacaktır.”

Yazarın Tüm Yazıları