'Mehmetçiğin moralini bozmayalım tezkere aynı tezkeredir'

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la Van Başkale 6. Hudut Tugay Komutanlığı’na uçuyor, oradan Azerbaycan’a geçiyoruz...

Haberin Devamı

Zorlu bir yol...

Van’a doğru uçarken sohbet ediyoruz:

İLK SORU TEZKERE: Sayın Bakanım, son dönemde kamuoyunda bir tezkere tartışması oldu. Bazı iddialar ortaya atıldı.

Bakan Akar özellikle bir polemiğe yol açmamak için kelimeleri özenle seçiyor:
“TSK Cumhuriyet dönemindeki en yoğun tatbikat ve operasyonları yapıyor. Milletimizin her zamanki desteğini arkamızda hissediyoruz. Bu fedakâr ve kahraman askerimizin moralini yüksek tutmamız gerekiyor. Mehmetçiğin bu morale ihtiyacı var... Yanlış bilgiler, iddialar moral ve motivasyonu olumsuz etkiler. O nedenle siyasetten medyaya toplumun her kesiminin bu konuda (tezkere tartışmaları) dikkatli ve özenli olması gerekiyor. Bu tür yanlış bilgilerle Mehmetçiğin moralini bozmayalım...”

- Ama karşı çıkışlar oldu. Yani bir önceki tezkereyle aynı değil dendi.

Haberin Devamı

- “Hayır, birebir aynı tezkere...”

- 2 yıl olması meselesi var. O sorgulandı. Bir de yabancı asker getirilmesi konusu var...

Mehmetçiğin moralini bozmayalım tezkere aynı tezkeredir
“HUDUT NAMUSTUR...”
Helikopter Van sınır bölgesine inerken dev gibi bir yazı görüyoruz: “Hudut namustur...”

TAMAMIYLA PRATİK BİR NEDENLE UZATILDI

Bakan Akar, bu soru üzerine tartışmalara nokta koyacak bir açıklama yaptı:

“Arkadaşlar... Tezkeredeki bu yabancı asker vurgusu tamamen DEAŞ’la mücadele uluslararası koalisyonu kapsamında yapılan mutabakatlar doğrultusunda konmuştur. Yani birlikte görev yaptığımız yabancı askerler var. Bu mutabakatlar kapsamında limanlarımızı ve gerektiğinde hava sahamızı ve üslerimizi DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadele kapsamında kontrollü olarak kullanıma açtık. Oradaki üs bölgelerinde koalisyon güçleriyle iş birliği var. Bu nedenle tezkereye yabancı askerlerle ilgili maddeyi koyduk, zaten bir önceki tezkerede de var. Bunun dışında başka ne olabilir? 2 yıl uzatılması ise tamamen pratik ve idari nedenledir.”

HAREKÂT, GEREKTİĞİ ZAMAN YAPILIR

İkinci konu Suriye ve harekât meselesiydi:

- Suriye’ye harekât meselesi gündeme geldi. Bir zamanlama var mı?

Haberin Devamı

- “Harekât gerektiği zaman ve gerektiği yerde yapılır. Bugüne kadar nasıl yapıldıysa yine yapılır. Harekâtın ne zaman yapılacağı durum ve şartlara bağlı.”

Mehmetçiğin moralini bozmayalım tezkere aynı tezkeredir

TÜRK ASKERİNİN FEDAKÂR MESAİSİ

Uçak, Van Gölü’ne doğru süzülürken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hemen yanımda oturan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal’ı göstererek şöyle diyor: “Bakın, demin de söyledim. Şu anda bu asker her dakika bir tatbikat ve operasyon içinde. İşte Amiral Özbal. Cumhuriyet döneminde onun kadar Doğu’ya gelmiş ikinci bir Deniz Kuvvetleri Komutanı yoktur. İşte Yaşar Paşa (Genelkurmay Başkanı Güler). 10 yıldır izin yapmıyor. Her kademedeki komutanımız, askerimiz izinsiz, fedakârca görevini sürdürüyor. 2015 yazıyla birlikte teröristlere karşı dağlarda harekâtlar yoğunlaştırıldı. Bu tarihten itibaren Mehmetçik 6 yıldır izinsiz görev başında. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin şu anda görev yaptığı fiili pozisyonu düşünün. İşte gemilerimiz dünyada eşi olmayan şekilde bir yılda 200 bin saat seyir yapmış. Örneğin bir gemimiz Doğu Akdeniz’de dünyanın en uzun görev yapan gemi rekorunu kırmıştır. 182 gün karaya hiç çıkmadı. Bir gemi komutanımız aylardır kaldığı Doğu Akdeniz’de babasının vefat haberini aldı. Helikopter tahsis etmemize rağmen tam o krizli günlerde “Komutanım görevimi bırakamam. Ben sonra babamın mezarına gider duamı ederim” dedi. Gözyaşlarımızı tutamadık. Böyle fedakâr ve kahramanca görev yapıyorlar.

Haberin Devamı

Kara Kuvvetlerimiz 6 yerde aynı anda operasyonu başarıyla yürütüyor. Hava Kuvvetlerimiz de verilen her türlü görevi büyük bir başarıyla yerine getiriyor.”

Akar’ın aktardığı bu fedakârlıkların özet cümlesini şöyle kurabilirim: “Her karar hiyerarşi içinde ciddi analizler sonucunda alınıyor. Bu millet için böyle fedakâr görev yapan bu asker, tezkere ile milletinin varlığına aykırı bir şey yapar mı?”

Anlıyorum ki Bakan Akar “tezkere tartışmaları” sırasında ortaya atılan iddialar nedeniyle rahatsız olmuş.

Bir hatırlatma daha yapıyor: “Bakın 2015’ten itibaren harekâtlara başladık. İkiyaka Dağları’nı temizledik ardından çukur operasyonlarını yaptık. Daha sonra 15 Temmuz hain darbe girişimi oldu. Bundan bir ay geçmeden terörü kaynağında boğmak için Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı harekatlarını başarıyla icra ettik. Şimdi Pençe serisi harekatlarına devam ediyoruz. Bizim mücadelemiz terörle, teröristle. 4000 DEAŞ’lı etkisiz hale getirildi. Askerimiz her an bu harekâtlarda yoğun bir mücadele içinde...”
Bu sözlerin andından yine tezkere konusuna vurgu yaparak özetle şu mesajı veriyor: “Kahramanların moralini bozmayalım. Tezkere konusunda yanlış bilgiler ve yanlış iddialarla kahramanlarımızın moralini bozmayalım...”

Haberin Devamı

FIRAT’IN DOĞUSUNDAKİ GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Uçak Van’a inerken Rusya’nın Kamışlı’ya indirdiği uçakları sorduk:

- Rusya Kamışlı’ya jetler indirdi. Orada bir sorun var mı?

- “Hayır her şey normal. Tatbikatlar yapılıyor. Lojistik ihtiyaçlar için iniş-kalkışlar oluyor. Orada sorun yok.”

Yazarın Tüm Yazıları