Bakan Akar’dan NATO mesajının şifreleri

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önceki gün İstanbul’da bir tatbikata katılıyor...

Haberin Devamı

NATO’nun muharip görev gücü için yapılan On Guard-2021 tatbikatı: “Tetikte 2021”

Ve Akar tatbikatı izledikten sonra bir açıklama yapıyor.

Aslında teknik bir açıklama...

Ama mesaj ve gideceği adres açısından şifreleri ve satır araları iyi okununca, Ege ve Akdeniz’deki gelişmelere göre çok kritik, çok önemli bir açıklamadır bu.

İçinden dostluk geçen, ders gibi bir açıklama...

Bakan Akar’dan NATO mesajının şifreleri

Gelin birlikte şifrelerini çözelim.

Bakan Akar şöyle diyor:

“Türkiye 2022 yılı başından itibaren tam harekât kabiliyetine ulaşacak TURMARFOR ile 2023 ve 2028 yılında NATO’nun deniz unsur komutanlığı görevini üstlenecektir. Ayrıca Müşterek Hava Unsur Komutanlığı yeteneği kazanmış bir müttefik olarak, 2025 Hava Unsur Kuvveti Komutanlığı’nı yerine getireceğiz.”

Dahası var... Bakan ekliyor:

Haberin Devamı

“Müttefik Kara Komutanlığı, Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi, Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi ve Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi, Balistik Füze Radar Sahası ve İleri Operasyon Hava Üssü gibi önemli unsurlar Türkiye’dedir. Bu karargâhlar NATO’nun askeri yapısını oluşturan en önemli unsurlar, genel savunma ve caydırıcılık anlayışının da vazgeçilmez bileşenleridir...”

Şimdi bu sözlerin adresini ve şifresini çözelim:

1)AÇIKLAMA NEREDE YAPILIYOR

Hulusi Akar yanında Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarıyla birlikte 2023’te NATO’nun Muharip Kolordu görevini üstlenecek 3’üncü Kolordu (HRF) Komutanlığını muharebe harekâtı görevine hazırlamak maksadıyla gerçekleştirilen tatbikatta söylüyor bu sözleri...

Yani NATO’nun en stratejik karargâhlarından birisinde... En kritik görevlerinden birisini yapacak olan görev gücünde hatırlatıyor. O nedenle doğrudan NATO yönetimine gidiyor.

(NATO’nun muharip kolordu gücü Türkiye iken Yunanistan-Türkiye sınırına getirilen ABD tanklarını düşünelim önce...)

2) AÇIKLAMANIN ZAMANI

Açıklamanın yapıldığı yer ve zaman kurmayca hesaplanmış...

Çünkü...

Haberin Devamı

Aynı günlerde ABD, Yunanistan’la Ege ve Akdeniz’de tatbikatlar yapıyor. Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı tehditkâr tavırlar aldığı, Navteksler ilan ettiği bir dönemde... Fransa’nın Yunanistan’la askeri özel anlaşmalar planladığı bir sırada... (Türkiye’nin 2028’de alacağı deniz üs komutanlığını hatırlayalım şimdilik...)

Akar’ın bu açıklamalarından sonra aklımıza şu soru geliyor:

“İki NATO ülkesi ABD ve Yunanistan, yine bir başka NATO üyesi olan Türkiye’den başka kimsenin olmadığı bu denizlerde kime karşı tatbikat yapıyor? Böyle bir tatbikat NATO’nun müttefiklik bağlarına ve birliğine zarar vermez mi?”

Bu soruyla birlikte Akar’ın yaptığı bu açıklamanın zamanlaması çok daha iyi anlaşılıyor.

Haberin Devamı

3)NEDEN TAKVİMİ HATIRLATIYOR

Bakan Akar, kamuoyu önünde 2022-23-25 ve 2028 yıllarında Türkiye’nin NATO’da üstleneceği bu komutanlık ve görev gücü işlevini hatırlatmıştır... Peki NATO’daki muhataplarının çok iyi bildiği bu takvimi Akar neden altını çize çize hatırlatmıştır?

Çünkü derinlerdeki soru şudur:

“Hem bu bölgede NATO’nun en önemli karargâhlarının komutası bana bırakılacak hem de benim olmadığım böyle tatbikatlar yapılıyor. Bu nasıl bir müttefikliktir...”

4)MESAJIN ADRESİ:

Bana göre bu mesajın adresi doğrudan NATO’nun lokomotif gücü ABD’yedir...

Ve bütün bu mesajların özeti şudur:

Eğer Türkiye NATO’nun vazgeçilmez bir üyesi ise...

Eğer Türkiye 2022 yılından 2028 yılına kadar bu bölgede ve bu denizlerde NATO için komutanlığı yürütecekse...

Haberin Devamı

Eğer NATO Müttefik Kara Komutanlığı, Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi, Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi, Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi ve Balistik Füze Radar Sahası ve İleri Operasyon Hava Üssü Türkiye’de ise...

Yunanistan’la yapılan bu tatbikatlar nedir? Dedeağaç’taki askeri birlikler, tanklar ne anlama gelmektedir. Oradaki askeri hazırlıklar yapılırken, tanklar gönderilirken görev gücü karargâhının merkezi olan Türkiye ile tam koordinasyon gerekmez mi?

(Umarım o koordinasyon yapılıyordur)

5)DOSTLUK MESAJI

Dikkat edin...

Bu mesajlar öyle tehditkâr bir üslupla değil, tam tersine çok diplomatik bir şekilde veriliyor...

Bakan Akar, başta DAEŞ olmak üzere Türkiye’nin terörizme karşı verdiği mücadeleyi en açık şekilde vurguluyor.

Haberin Devamı

Ve bu hatırlatma çok barışçı bir mesajla yapılıyor:

“Türkiye, NATO’nun ikinci büyük ordusu olarak ittifakın yükünü ve tüm değerlerini paylaşarak NATO’yu kendi güvenliğinin merkezine koymakta ve aynı zamanda NATO’nun güvenliğinin merkezinde yer almaktadır.”

Umarım başta ABD olmak üzere NATO’nun müttefikleri bu mesajları almıştır...

 

Yazarın Tüm Yazıları