Kaliteli iletişimle “sen yat ben gelirim“ tarzı ilişkiler düzelir mi?

Evliliğin beşinci yılıydı. Zeynep artık kocasının geç gelmesine alışmış, evde pijamalarını giymiş en sevdiği dizisini seyrediyordu. Saat 11’e doğru Emre eve geldi. Zeynep sadece ters bir bakış fırlattı eşine. Geç gelmelerinden bıkmıştı artık, her gün geç kalmandan bıktım, birlikte vakit geçiremiyoruz, zaten evlilik yıl dönümüzü ikidir unutuyorsun dedi.

Haberin Devamı

Emre, gece gece bunları konuşmak istemiyorum, sadece dırdır yapıyorsun, birlikte vakit geçirelim dediğimde de her şeyden şikayet ediyorsun, dedi. Zeynep sinirden kıpkırmızı olmuştu, ben ne konuşsam dırdır zaten, düğünüm bile benim istediğim yerde olmadı, hala her şeyine annen karar veriyor, çok bencil bir adamsın, bencil, diye ağlamaya başladı. Emre kendini kötü hissetmişti, hadi beraber yatalım dedi, eşi her zamanki klasik cevabı verdi “sen yat ben gelirim.”

İlişkiniz monoton bir hal aldığında, küçük önlemlerle aşkınızı geri kazanabilir, partnerinizin kalbini yeniden keşfedebilirsiniz. Peki bu nasıl olacak diye düşünüyor olabilirsiniz?

Uzun süren ilişkilerde ve evliliklerde aşk köreliyor ve cinsellik rutin bir şekle giriyor. İşyerinin stresi, hep bir yerlere yetişme ve bir şeyleri yetiştirme çabalarından çiftler birbirini ihmal etmeye başlıyor. Her şey oluruna bırakılıyor, ya da bireysel değerler ön plana çıkıyor ve ötekini incitmekten sakınılmayan durumlar oluşuyor. İlişkide taraflar birbirlerinden kendi istedikleri gibi bir kişilik yapısında olmasını beklemeye ve bu sayede mutlu olabileceklerini düşünmeye başlıyorlar. İşte bu durumlar evliliği ve ilişkiyi en çok yıpratan ve ellerinizden aşkı yavaş yavaş alan noktalar. Peki kaliteli bir iletişim ile bu durum düzelir mi? ne yapılmalı?

Haberin Devamı

“Sen yat ben birazdan geleceğim” cümlesini unutun!

Çiftlerin uykuya geçiş saatini beraber geçirmeleri, yani yatağa beraber yatmaları oldukça önemli bir gerekliliktir. Uykuya dalmadan önceki fiziksel temas, olumlu, içten bir sohbet, birbirlerine olan sıcaklığa ve güvene katkıda bulunur, evlilikteki ve ilişkideki tatmini çok yükseltir.

Olumlu tarafı görmek

Genelde ilişkinin başlarında her iki tarafta da birbirini koşulsuz kabul etme ve karşısındakinin olumlu tarafını görme hakimdir. Karşınızdakini eleştirmek aklımıza bile gelmez, çünkü eleştirecek bir taraf aramıyorsunuzdur. Ama sonra onun olumsuz yönlerine yani ‘ne vermediğine’ bakmaya başlayınca eleştirecek o kadar fazla şey bulunuyor ki. Bir gün durun ve kağıda partnerinizin olumlu bulduğunuz yönlerini yazın ve o yönler size rehber olsun, tam onu eleştirecekken veya kızacakken aklınıza olumlu yönlerini getirin ya da gidip o kağıdı okuyun. Unutmayın nasıl bakarsanız öyle görürsünüz .

Haberin Devamı

Tartışmadan tatlı tatlı konuşmak (Ben dilini kullan)

Zaman geçtikçe partnerinizle konuştuğunuz konular, günlük yapılacaklar, işlerin gidişatı ve evin gelir gider durumu gibi konuların ötesine geçmez oluyor. ilişkilerde her şeyi konuşabilmek çok önemli; zevklerimizi, hayattan beklentilerimizi, bizi mutlu eden şeyleri, üzen şeyleri, her şeyi… Bu sayede hoşlanmadığınız durumları ve problemlerinizi anlamasına yardımcı olursunuz. Bu sayede aranızda sıcak bir etkileşim de olacaktır. Ayrıca ilişkide partnerinizin hoşunuza gitmeyen bir davranışı olduğunda bunu ben diliyle anlatmak çok daha etkili olacaktır. Ben dili demek bir duruma kızdığınızda o durumun sizde oluşturduğu negatif duygudan bahsetmektir. Bu davranışının beni kırdığını hissediyorum. Bu şekilde olması beni değersiz hissettiriyor gibi cümleler, karşı tarafı eleştirmek ve suçlamaktan daha etkilidir.

Haberin Devamı

Geçmişi unut bugünü yaşa

Geçmişte anlamlandırılamamış ya da çözümlenememiş durumlar çiftlerin  gündemini o kadar ele geçirir ki, bugünü yaşayamaz duruma gelinir. Eğer bugün partnerinle olan iletişimde  geçmişteki hayal kırıklıkları ve incinmeler sık sık gündeme geliyorsa partnerine öfke duymaman neredeyse imkansız hale gelir. Bugünü hissetmek, yaşamak, bugünün sorumluluğunu almak, geçmişi geçmişte bırakarak daha kolaydır. Geçmişi affet ve bugünden mutlu ol.

Övgü ve ilgi konusunda cömert olalım

Kadınlar ne kadar güzel sözler duymaktan, övgüden ve iltifattan hoşlanıyorsa, erkekler de aynı şekilde güzel sözler duymaktan, beğenildiğini hissetmekten hoşlanırlar. Çiftler fırsat buldukça birbirine iltifat etmeli ve güzel sözler söylemeli. Hatta ara sıra beklemediği anlarda ona güzel sözlerle dolu mesajlar atmak ya da, onu ne kadar beğendiğimizi belirten bir şeyler yazmak çok etkili olacaktır.

Haberin Devamı

Farklı olduğumuzu bilerek sevelim

İlişkilerde özellikle evlilikte kadın ve erkeğin iletişim yollarının farklı olduğunu unutmamak gerek. Kadın ve erkek farklı yaratıldı. İlişkilerde birbirimizle konuşurken farklı davranmak zorundayız. Mesela kadınlar problemleri konuşarak çözmek isterken, erkekler çok konuşmayı sevmezler. Bu yüzden her şeyi tekrar dile getirmek yerine, davranışlarınızla ona yol göstermek daha doğru bir tercih olacaktır. Bazen erkeklere ‘sen daha iyisini bilirsin ama şu durumu böyle halletsek olmaz mı’ şeklinde cümlelerle hitap etmek daha doğrudur. Çünkü erkekler problemleri olduğunda eşlerinden ya da partnerinden çok çözüm önerisi duymak hoşlarına gitmez. Bu şekilde yumuşak bir yol gösterme her zaman daha doğru bir yol olacaktır.

Haberin Devamı

Bakımımızı hiç aksatmayalım

Kadınlar da erkekler de zaman geçtikçe fiziğine, kıyafetine dikkat etme konusunda daha az çaba göstermeye başlarlar. İlişkinin içinde olmanın verdiği rahatlıkla kişi bakımında özensiz ve dikkatsiz davranmaya başlayabilir. İlişki için de olsa çiftler her zaman kendilerine dikkat etmeli, kişisel bakımını hiçbir zaman aksatmamalı. Spor ya da ufak yürüyüşler yapmak, sağlıklı beslenmeye çalışmak kişiyi sadece partnerinin gözünde değil kendi gözünde de değerini yükseltecektir. Hatta çift olarak birlikte yapabileceğiniz sporlar seçmek, hem güzel ortak bir konu getirecek hem de aranızda sıcak güzel bir ortam yaratacaktır.

İlişkilerde kaliteli iletişimde bu maddeler gibi dikkat etmemiz gereken bir çok husus daha var ama bunlar ana altın anahtarlar. Birine kendimizi sevdirmek çok zor ve hep beslemek gereken, emek isteyen bir şey, oysa sevdirmemek çok kolay, bazen bir kelime bile yeter. Bu yüzden ilişkilerde hep özverili ve dikkatli olmalıyız. Eğer çiftler arasındaki problemler çözülmez bir hal alırsa bir uzmandan destek almaları etkili olacaktır. Sevgiyle kalın.

Yazarın Tüm Yazıları