Şeker pancarı ilaç gibi

Koronavirüs belası bize şeker pancarının önemini hatırlattı…

Haberin Devamı

Şeker pancarı sadece şeker demek değil, ayni zamanda küspe ve melas demek, alkol demek kısaca Türk çiftçisinin gıdası demek…
*
Özetle; şeker pancarının stratejik ürünler arasında yer aldığını, ondan şeker, küspe ve melas yanında hijyen maddesi alkol üretildiğini, dünyanın başına bela olan korona virüs sayesinde bilmeyenler de öğrenmiş oldu.
*
Onun için pancar ekicisinin desteklenmesi çok önemli. Pancar ekimi genelde Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’nin ilçelerinin verimli topraklarında yapılıyor. Bu yerler Bandırma, Mustafa Kemal Paşa, Karacabey, Susurluk, Gönen ve Biga…
*
Ama şeker pancarı değişik iklimlerde de yetişme özelliği nedeniyle Erzurum, Kars, Konya ile Trakya bölgesinde de üretimi yapılabiliyor…
İşte şeker pancarı böylesine önemli bir tarım ürünü.
Genelde ekim ayında yapılan hasat eski yıllarda şenlik havası içinde yapılıyordu.
Susurluk Şeker Fabrikası’na şeker pancarı götürdükleri sırada süslenen kamyonlar Bandırma şehir merkezinden davul-zurna eşliğinde geçerlerdi.
*
Onun için diyoruz ki, üretim, üretim üretim…
Sadece sanayi üretimiyle, inşaat ekonomisiyle üretmeye kalkılırsa aç kalırsın. Tarıma önem verilsin herkes kazansın, ülke kazansın.
Şeker pancarı korona virüs sayesinde birden önem kazandı.
Bu öldürücü virüs ile mücadele ederken birden hijyen hammaddesi olarak ön plana çıkan alkolün şeker pancarından elde edildiği gerçeği yetkilileri harekete geçirdi.
Yani şeker pancarı bir yerde ilaç ham maddesi gibi…
*
Onun için pancar üreticisi her zamankinden daha fazla desteklenmeli… Ekiminden harmanına, yaz-kış demeden, yağmur çamur demeden bizim için çalışan çiftçimiz desteklenmeli. Geçen yıl şeker pancarı için 250 milyon lira yapılan destek bana göre güzel bir para. Ama işte bir pancar ekicisinin dediği gibi bu destek belki faydalı ama yetmez.
Desteklemenin yakıt, gübre ve ilaç için de yapılması şart oldu.
Özellikle gıda maddeleri temininde ele güne muhtaç olmak istenmiyorsa unuttuğumuz tarıma her zamankinden daha fazla önem verilmeli.
Akaryakıta yapılan son zam da göz önüne alınıp bu yıl pancar ekicisini memnun edecek bir fiyat ilanı yapılmalı.
*
Unutmayalım tekrarlamakta fayda var: Şeker, hayvan yemi melas ve küspe yanında koronanın belalısı önemli bir hijyen ürünü olan alkol de şeker pancarından elde ediliyor…
Ve geriye pancardan atılacak hiçbir gereksiz atık kalmıyor…

Yazarın Tüm Yazıları