Kamyonlu, TIR’lı Erdek turizmi!

Erdek... Türkiye’nin ilk yaz turizminin yaşandığı şirin ilçe... Ama bu “şirinlik” kent merkezinde kamyon ve TIR’lar nedeniyle bozuluyor.

Haberin Devamı

 

Kamyonlu, TIR’lı Erdek turizmi

Kent merkezinde bulunun iskeleden Gestaş’a ait arabalı vapurlar her gün Erdek-Paşalimanı-Avşa- Ekinlik ve Marmara arasında yolcu ve araç taşırlar. Gestaş yanında özel bir firma teknesi de Erdek-Marmara ve Tekirdağ arası yolcu ve araç taşır. Bu her iki deniz aracının taşıdığı küçük araçların yanında kamyon ve TIR’lar iskeleye gidiş ve gelişleri sırasında kent merkezinde çay bahçeleri yakınında 8 katlı Neyire Sıtkı Devlet Hastanesi’ne yanından adeta sürtünerek geçerler. Bu sırada bu alan hemen her saat tatilcilerin yoğun gezinti alanıdır. Kamyon ve TIR’lar insanlarla iç içe...
Trafik keşmekeşi yanında egzoz kokusu ve gürültü nedeniyle çevre kirliliği yaşanır.
Ağır tonajlı kamyonların Hükümet Caddesi’nde iskeleye geliş ve gidişleri sırasında bazı günler kaldırım ve orta refüj arasında sıkışıp kaldıkları görülür ki, siz böyle anlarda trafiğin ne hale geldiğini düşünün. Tabii bu gibi durumlarda sadece araç trafiği keşmekeşi yaşanmıyor; caddenin her iki yanında bulunan esnaflar da etkileniyor. Hastane önünde ambulansa park edecek alan kalmıyor. Erdek girişi de oto terminal yanı kamyon ve TIR garajı olmuş...
Erdek... Sözde “Şirin Erdek!”
Nerede kaldı şirinliği?
*
Bu keşmekeş son 10 yılda artarak devam ediyor. 20-30 ton arası kamyon ve TIR’lar çoğu mermer blokları, fabrika parçaları... Bu ağır tonajlı araçlar sevkiyatlarını daha uygun limanlardan mesela Erdek’e 20 kilometre yakın Marmara Bölgesi’nin en büyük limanlarından biri olan Bandırma Çelebi Limanı’ndan yapabilirler. Bandırma-İstanbul ve Tekirdağ arası devamlı RO-RO seferleri yapılıyor.
Denizi, altın sarısı kumu olan Erdek’te ne işleri var! Bugünün sorunu değil yıllardan beri giderek büyüyor.
Yetkililer görmüyorlar mı, bilmiyorlar mı?
Sadece adalara ve Tekirdağ’a gidecek olan kamyonlar değil, 5 km. yakındaki eski Ocaklar beldesiyle 10 km mesafedeki Narlı Köyü’ne de ağır tonajlı araçların gidiş - gelişleri tam da kent merkezi çarşı içinden ve villaların arasından yapılıyor. Bu yerlere gidecek araçlar Erdek içine girmeden Murat bayırını çıkmadan belirlenecek uygun bir güzergâhtan ulaşım sağlanabilir.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen Erdek tatil yapılacak en uygun bir ilçedir.

Yazarın Tüm Yazıları