Sanayi üretimi düşük çıksa da büyüme beklentileri yüksek

DÜN açıklanan mayıs ayı sanayi üretim verileri beklentilerin çok altında geldi. Buna rağmen piyasaların moralinin bozulmadığı, büyüme rakamlarının yüksek çıkacağına inanmaya devam ettiği gözleniyor.

Haberin Devamı

Piyasa sıfıra yakın bir negatif rakam beklerken, mayıs ayında sanayi üretiminin yüzde 1.5 azalması, sürpriz oldu. Buna karşılık mayıs itibariyle yıllık sanayi üretimi büyümesi ise yüzde 3.5 olarak açıklandı.

Mayıs ayında piyasa beklentilerinden daha düşük bir rakam çıkarken haziran ayında da, bayram tatilinin etkisiyle, yine sanayi üretiminin yara alabileceği tahmin ediliyor. Buna rağmen piyasaların beklentisi ikinci çeyrekte hızlanan bir sanayi üretimi gerçekleşeceği yönünde. Yılın sonlarına gelindiğinde üretimdeki hızlı artışın yeniden yumuşayabileceğini kabul eden piyasa uzmanları, yılın tümündeki büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde çıkacağı görüşündeler.

Daha önce yüzde 3 civarında büyüme rakamı bekleyen piyasa uzmanlarının, henüz kesin tahminden kaçınmakla birlikte, yıllık milli gelir büyüme rakamlarını yüzde 5’e doğru yükseltme hazırlıkları yaptıklarını duyurduklarını gözlüyoruz. Görüldüğü kadarıyla hâlâ önümüzdeki birkaç aylık gerçekleşmeleri de görüp, yeni tahminlerini öyle yapmak istiyorlar. Neredeyse tüm piyasa aktörlerinin görüşünün yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme rakamı beklediklerine şahit oluyoruz.

Haberin Devamı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim verisinin yüzde 3.5 olarak açıklanması, üretimdeki büyüme trendinin ikinci çeyrekte de gücünü koruduğu biçiminde yorumlandı. Haziran itibariyle yıllık büyüme rakamının yüzde 5 çıkması bekleniyor ancak bayram tatili nedeniyle belki bunun biraz azalabileceği de kayda geçiriliyor.

Nisan-mayıs döneminde yıllık yüzde 5’e ulaşan sanayi üretimi büyümesinin, ikinci çeyrekte ilk çeyrek seviyesinin üzerine çıkabileceği belirtiliyor. Bunun yanında haziran ayı ithalat verilerinde görülen toplam üretim içinde aramalı üretiminin payının artması, güçlü seyreden ihracatın ve yeni sipariş beklentilerindeki yükseliş, hızlı kredi büyümesinin gecikmeli etkileri ve devam eden mali genişleme eklendiğinde, üçüncü çeyrek büyümesinin yüksek çıkacağı konusunda ipuçları verdiğini söylüyorlar.  Geçen yılın düşük baz etkisinin de büyümenin yüksek çıkmasında önemli rol oynaması bekleniyor.

Haberin Devamı

BÜYÜME İLİŞKİSİ ZAYIFLADI

Sanayi üretimi büyümesinin bir çok alt sektöre doğru yayıldığının altı çiziliyor. İlk çeyrekte, sanayi üretiminin ağırlıkla otomotiv ve elektrik üretimi kaynaklı olduğu, çekirdek sanayi üretiminin bu iki sektör dışarıda bırakıldığında, yüzde 0.4 oranında daraldığı hatırlatılarak, mayısta tablonun değiştiği üzerinde duruluyor. Nisan-mayıs döneminde çekirdek sanayi üretiminin yüzde 3.8 büyümesinin, toparlanmanın diğer sektörlere de yayıldığını ortaya koyduğu kaydediliyor.

Ara malı üretiminin artan katkısı ve diğer alt ana kalemlerdeki daha dengeli görünümün olumlu olduğu, güçlü ihracat ve iç talebe yönelik üretim verileri, toparlanan güven endekslerinin de aynı trendi gösterdiğini belirten bazı analistler, ikinci çeyrekte milli gelirin hem tüketim hem yatırım katkısıyla büyüyeceğini belli olduğu yönünde analiz yapıyorlar.

Haberin Devamı

Bazı piyasa analistleri ise nisana kıyasla bir gerilemeden söz edilmesi gerektiğinin altını çizerken, milli gelir revizyonu ile sanayi üretimi arasındaki ilişkinin zayıfladığını hatırlatıyorlar. Ancak buna rağmen güçlü bir sanayi üretim olduğunu ve büyümeyi yukarı çekeceğini belirtmeden edemiyorlar.

Özetle; yüksek büyüme beklentisi devam ediyor, bunun yaratacağı sonuçlar daha sonra tartışılacak.

Yazarın Tüm Yazıları