Faiz kararıyla coşan piyasada beklenti kıtlığı

SON dönemde coşan piyasalar sakinlemiş görünüyor. Piyasa uzmanları Merkez Bankası’nın geç likidite penceresi faiz artışıyla coşan piyasaların çok yükseldiğini, yeni bir beklenti konusunda da kıtlık çekildiğini söylüyorlar.

Haberin Devamı

Fed’den gelen haberlerin sürpriz olmadığını ve yeni bir beklenti yaratmadığını kaydeden bir bankacı, “Belli ki haziranda bir faiz artırımı daha yapacak, daha sonra yine uzun süre bekleyip aralıkta bir faiz daha artıracak beklentisi hâkim” şeklinde konuştu. Bunun da küresel piyasa kaynaklı bir hareket beklentisini azalttığını söyledi. Gelişmekte olan ülkelerin sakin bir seyir izlemesini ve kötüleşme beklemediklerini kaydeden aynı bankacı, bunun da rutin bir gidişat anlamına geldiğini söyledi.

Piyasa oyuncuları ne kısa vadede ne de orta vadede önemli bir hareket beklemediklerini, yani bugünden satın alınacak bir hikayenin kalmadığını söylüyorlar. Bunun bir başka açıdan bakıldığında “ekonomi için ne iyi, ne de kötü bir beklenti olmadığı” anlamına geldiğini kaydeden bankacılar, zaman içinde yeni hikayeler çıkmasını bekleyeceklerini, çıkınca yeni beklentilerin satın alınacağını söylüyorlar.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönem belki piyasaları hareketlendirecek bir unsurun yeni Bakanlar Kurulu olabileceğini kaydeden bir bankacı ise “Hükümetin yeniden şekillenmesinde sürpriz olursa o zaman bir hareket olur” dedi. Örneğin son dönemde adı sıkça kulislerde geçen Ali Babacan’ın yeniden ekonomi sorumluluğuna getirilmesi halinde piyasaların bunu olumlu satın alacağını kaydeden aynı bankacı, kendisinin ise böyle bir şey beklemediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ay ortasında ABD Başkanı Trump’la yapacağı görüşmeden bir beklenti olup olmadığını sorduğumda, bu görüşmenin beklediğim kadar piyasaların ilgisini çekmediğini gördüm.

Piyasa oyuncuları son coşkudan sonra biraz yorulmuş görünüyor, önümüzdeki dönem sakin bir seyir bekliyor. Ancak herkes de biliyor ki; burası Türkiye ve her an yeni bir şeyler olabilir.

Piyasadan izlenimim o ki; dış politika kaynaklı önemli bir hareket olmaz, Bakanlar Kurulu değişimi sürprizli gerçekleşmezse, neredeyse yıl sonuna kadar sakin bir seyir beklentisi var. Bu durumda Merkez Bankası’nın vereceği kararların, belli ki piyasaların seyrindeki belirleyiciliği artacak.

Ancak şahsen iç ve dış politika kaynaklı yeni hareketler yaşanacağını ve piyasaları olumlu ya da olumsuz etkileme gücü olacağını tahmin ediyorum.

Haberin Devamı

TANJU OĞUZ ADI TED ÜNİVERSİTESİ’NDE YAŞAYACAK

Bugün Ankara’da TED Üniversitesi’nde bankacı Tanju Oğuz adına bir anma toplantısı yapılacak. Yapılacak törenin ardından TED Üniversitesi’nde bir dersliğe Tanju Oğuz’un adı verilecek.

Geçen mart ayında, çok genç yaşta kaybettiğimiz Tanju Oğuz İktisat Bankası’nın son genel müdürü olarak biliniyor. Bence Merkez Bankacı olmaktan hep gurur duymuş, çok iyi bir para piyasaları ve fon yönetimi uzmanlığı mesleğinde, her şeyin önünde gelirdi. Merkez Bankası ve ardından özel sektörde uzun süre birlikte çalıştığı Doğuş Holding Yönetim Kurulu üyesi Aclan Acar’ın girişimi ve desteğiyle bugün yapılacak anma ve dersliğe adının verilmesi, bence Tanju Oğuz’a çok yakıştı.

Haberin Devamı

İyi bir insandı ama şansı yaver gitmemişti. Foncu ve bankacılığının yanında ülke aşkını, demokrasi sevdasını yakından bildiğim Tanju Oğuz, uzun yıllardır takip ettiğim bankacılık camiasında, bence kıymeti yeterince anlaşılamamış bankacı ve iktisatçılardan biriydi.

Yaşadığı onca badireye rağmen kuyruğu dik tutarak yaşama çabasını bilenler, “Nevi şahsına münhasır O Güzel İnsan”a daha fazla saygı duydular.

Ali İhsan Gelberi, ardından Tanju Oğuz... Türkiye’nin önemli kayıpları...

Yazarın Tüm Yazıları