Yanı başımızda turizm hamlesi

Başkent Ankara bir türlü beklenen turizm hamlesini gerçekleştiremezken, bakın yanı başımızdaki Bolu, kent, tarih ve doğa turizmi adına bakın neler yapıyor.

Haberin Devamı

Yanı başımızda turizm hamlesi

Kent turizmi konusunda son birkaç yıldır yalnızca “Alışveriş Festivali”ne bel bağlayan Ankara, bir türlü beklenen turizm hamlesini gerçekleştiremiyor. Sahip olduğumuz müzelerin tanıtımı için yeterli tanıtım çabaları ortaya konamazken, kente yurt dışından, hatta bırakın yurt dışını çevre illerden bile turist çekebilecek ölçekte bir turizm projesi de üretemiyoruz.
Oysa bakın yanı başımızda Ankara’dan daha az imkanlara sahip illerde neler yapılıyor?
Geçtiğimiz hafta Bolu’daydık ve ileriki yıllarda bu bölgede önemli bir turizm merkezi olmaya aday kentin çabalarını yerinde gördük.
Eldeki tarihi değerlerin yanısıra coğrafi avantajlarının farkına varan Bolu kenti, bunlara sahip çıkıp Türkiye ve dünyaya tanıtmak için önemli projeler hazırlamış.

Haberin Devamı

KÖROĞLU EFSANESİ YENİDEN DİRİLİYOR

Köroğlu efsanesine hak ettiği değeri kazandırmak isteyen Bolu Belediyesi, ilk olarak Köroğlu’nun yaşadığı Sayık Köyü’nden işe başlamış. Köroğlu’nun bir dönem torunları tarafından kullanılan evi müzeye çevirmek için harekete geçen Belediye, üniversiteyle de işbirliğine giderek konuya akademik çerçeveden de yaklaşıyor. Bolu Belediyesi, Türk Tarihçisi Prof. Dr. Faruk Sümer’in bulduğu belgeler ışığında çalışmalarını yürütürken, diğer yandan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da Ankaralı gazetecilere Sayık Köyü’nde projeyle ilgili bilgiler verdi. Biz de Yılmaz’ın anlattıklarını yerinde dinledik.
Dörtdivan Belediyesi’yle birlikte bu evi müze yapmak istediklerini kaydeden Yılmaz, “Batı’nın Robin Hood’unu tüm dünya biliyor. Biz de adaletin ve yiğitliğin simgesi Köroğlu’nu tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz” dedi.

KÖROĞLU VARSA BOLU BEYİ DE VAR

Aynı çalışmalar kapsamında Köroğlu’nun kendisine karşı mücadele verdiği ‘Bolu Bey’inin izine de ulaştıklarını anlatan Yılmaz, şunları söyledi: “Halk arasında Bolu Beyi’nin olduğuna inanılan bir mezar bulunuyor. Şehir merkezinde Karaçayır Mahallesi’nde Gülez Sokak’ta bir evin bahçesi içinde, taşında ‘Bolu Beylerinden Musa Paşa oğlu Mehmet Bey’ yazan mezar üzerinde araştırmalar yapıldı. Bolu halkının kulaktan kulağa efsaneleştirdiği ve Köroğlu’nun zulmüne karşı ayaklandığı Bolu Beyi’nin mezarı olduğunun söylencesi tarihi verilerle karşılaştırıldı. Yapılan çalışmalar, Bolu Beylerinden Musa Paşa oğlu Mehmet Bey’in Köroğlu’nun isyan ettiği tarihlerde Bolu Beyi olduğuna işaret ediyor.”

Haberin Devamı

TÜRK DÜNYASINA AÇILACAK

Köroğlu’na ilişkin yapılan çalışmalar bununla da sınırlı değil. Bolu’da aynı zamanda Köroğlu destanı olan diğer ülkelerin de kendi Köroğlu heykellerini sergileyebileceği büyük bir Köroğlu Parkı’nın yapımı için çalışmalar sürüyor. Bu projeye, Türksoy organizasyonu ile Türk dünyasından ünlü mimar, heykeltıraş ve akademisyenler de destek veriyor. 75 bin metrekarelik parkta 25 metrelik dev bir Köroğlu heykelinin yanı sıra, her ülkenin kendi Köroğlu’nu simgeleyebileceği sanat eserleri yer alacak. Projede büyük bir kültür ve araştırma merkezi ile Köroğlu Müzesi de bulunacak.

Denizi yok ama suyu var

Tarihi ve kültürel çalışmaların yanında “Tabiatın Kalbi Bolu” turizm şehri olma hedefiyle de hareket eden Bolu Belediyesi, su sporlarının da yapılabileceği bir sayfiye ve rekreasyon merkezi için çalışmalara başlamış. Bolu Büyüksu Deresi’nde hayata geçirilecek projeyle, derenin 1 kilometrelik kısmı gölet haline getirilerek, deniz kumuyla yapay plaj oluşturulacak. Gölette, yüzme imkanının yanı sıra kürek ve kano gibi su sporları da yapılabilecek.
Bolu’da yaşayanların deniz özlemini gidermenin yanı sıra bu proje ile Bolu’yu su sporlarının da merkezi yapmak istediklerini belirten Yılmaz, “Gölette, halkımız yüzme imkanına kavuşacak ayrıca kürek, kano gibi su sporlarını da yapabilecek. Özellikle kano yarışları için önemli bir parkura sahip olacağız. Gelecekte Bolu, sporun her branşının yapılabileceği bir spor merkezi halinegelecek” diyor.

Haberin Devamı

Sevgi Çiçeği’ne örnek olacak proje

Yanı başımızda turizm hamlesi

Dünyada yalnızca Gölbaşı’nda yetiştiği söylenen ‘Sevgi Çiçeği’ni koruma konusunda sıkıntılar yaşayan Ankara’ya örnek olacak bir proje daha yürütülüyor Bolu’da: “Endemik Bitkiler Gen Bahçesi Projesi”. Abant İzzet Baysal Üniversitesi’yle birlikte projeyi yürüten Bolu Belediyesi, sayıları 100’ü bulan endemik bitkileri koruma altına alacak. Abant’taki turizm artışı nedeniyle risk altında bulunan Abant Çiğdemi ile Ankara Çiğdemi ve Abant Çiğdemi’nin birleşmesinden oluşan Ala Çiğdem öncelikli olarak koruma altına alınacak. Çiğdemlerin korunması yanında Bolu markasına da eklenmesi planlanıyor.
Gen Bahçesi oluştuğunda uluslararası bilim insanları arasında da Bolu’ya ilginin artması beklenirken, artan biyo çeşitliliğin Bolu’ya yerli ve yabancı turistlerin ilgisini de yöneltmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

‘İki fidan’ birlikte büyüyor

Yanı başımızda turizm hamlesi

Özellikle büyük kentlerde yeşil alanlar her geçen gün daha da tahrip edilirken ve mevcut olanları da betonlaşma tehdidi altındayken, Bolu’da gördüğüm bir başka proje her şeye rağmen bana umut verdi. İsmi de özenle seçilen ve “İki Fidanı Birlikte Büyütelim, Bebek Ormanı” projesi kapsamında bugüne kadar kente 4 bin meyve fidanı kazandırılmış. İsminden de anlayacağınız üzere, 300 dönümlük alanda her yeni doğan bebek için, bebeğin ismiyle yeni bir meyve fidesi dikiliyor. Elma, armut, dut, vişne, kiraz ve daha bir çok meyvenin yetiştiği bu orman Bolu’da meyveciliğin gelişmesinin yanında bir turizm projesi olmaya da aday. Çünkü, bu ormanlık alanda serbestçe gezintiye çıkabilen vatandaşlar, aynı zamanda bu ağaçlardan meyve de yiyebiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları