YouTube çocuk istismarcılarını koruyor mu?

TSK'nın terörle mücadele videosunu jet hızıyla engelleyen YouTube'da, çocukların istismar edildiği videoları sildirmek için niye bu kadar uğraşmamız gerekiyor? (Bu yazı üzerine YouTube'un yaptığı açıklamayı da aşağıda bulabilirsiniz)

Haberin Devamı

YouTube'daki çocuk istismarı videolarına yaklaşık üç ay önce dikkat çekmiştim.

O günden beri okurlardan mesaj geliyor.

Bir okurumuzun paylaştığı "ürkütücü" bir videoyu daha bu köşede geçen hafta aktardım ve bunun üzerine bir başka okurumuz Ekşi Sözlük'te bir kampanya başlattı

Kampanya sonucu o videoya gelen şikayetlerin sayısı belirli bir eşiği geçince YouTube videoyu mecburen sildi ve söz konusu kanalı da kapattı. 

Ekşi Sözlük'teki kampanyayı başlatan okurumuz (kamu görevlisi olduğu için ismini paylaşmamı istemedi) şöyle diyor:

"Bu videoları kızımın da izlediğini yazınızı okuyunca fark edebildim. Sonuç olarak kanal kapatıldı. Ancak yarın öbür gün başka bir şekilde karşımıza çıkıp çıkmayacakları belli değil. Bu noktada sizin desteğiniz de çok önemli."

Haberin Devamı

Bu arada video silinse de bunun gibi daha yüzlerce video var.

YouTube'da hala yayında olan bir başka video için o sözde anne-babanın çektiği tanıtım fotoğrafına bir bakın:

YouTube çocuk istismarcılarını koruyor mu

Ekşi Sözlük'te bir kullanıcı silinen videoyu "Resmen çocuk istismarıdır, hem de gizli saklı üstü kapalı falan da değil" diye yorumlamış.

Bir başkası şöyle demiş: "Uzmanı değilim fakat müziklerinden tutun mimiklere ve objelere kadar her bir zerresi buram buram subliminal mesaj kokuyor. İzlerken ürktüm ve iğrendim gerçekten. Lütfen şikayet edin."

Bu video tam 35 milyon kez izlenmişti, çünkü YouTube onu ön plana çıkarıyordu.

Öne çıkarmayı birkaç farklı şekilde yapıyor YouTube... Örneğin, siz çocuğunuza bir çizgi film açıyorsunuz, o bitince YouTube otomatik olarak bunu bir sonraki video şeklinde oynatıyor.

Bir okur benim geçen yılki yazıma atıfta bulunarak paylaşmasa, ben paylaşımı bu köşede aktarmasam ve bu köşeyi okuyan bir başka okur geçen hafta Ekşi Sözlük'te kampanya başlatmasa, çocuğunuz bu videoya maruz kalmaya devam edecekti.

YouTube bırakın videoyu silmeyi, onu öne çıkarmaya, yani aramayanlara bile göstermeye devam edecekti.

* * *

Haberin Devamı

YouTube bu videoların üzerinde farklı şirketlerin reklamlarını gösteriyor, paranın bir kısmını komisyon olarak kendisi alıyor, gerisini kanalın sahibinin banka hesabına yatırıyor.

Yüzlerce, bazen binlerce şikayet gelmedikçe YouTube sağır ve kör, içeriğe karışmıyor; bu düzen devam ediyor.

Aynı YouTube, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin resmi hesabında yayınlanan ve terör örgütü PKK/PYD konvoyunun vurulduğu anları gösteren uydu görüntüsünü nasıl olduysa geçen hafta jet hızıyla silmiş, daha sonra "Yanlışlık oldu" demişti

Başlıktaki soruya dönersek: YouTube çocuk istismarcılarını göz göre göre koruyacak kadar aptal değil, ama para musluğu aktıkça ve kamuoyu tepki göstermedikçe bu sorunla etkin mücadele etmeyi de gereksiz bir masraf olarak görüyor gibi...

Haberin Devamı

Gazetelerin aksine etkin bir içerik moderasyon ekibi istihdam etmeyen YouTube'dan çocuk istismar videolarını engellemesini beklemek kamunun hakkıdır.

YouTube en azından bu videoları öne çıkarmamalı, reklamını yapmamalı, içeriği görmeden birileri ile gelir paylaşımı yapıp bu istismarı teşvik etmemeli.

Reklam demişken, söz konusu YouTube kanalındaki bir başka videonun şu kapağına ne demeli?

YouTube çocuk istismarcılarını koruyor mu

Şimdi, bir soru önergesi ciddiyetiyle sorayım:

1) Snickers'ı üreten Mars Gıda çocuk istismarı üzerine kurulu bu YouTube kanalında ürün yerleştirme karşılığında maddi bir anlaşma yapmış mıdır?

2) Yoksa YouTube'dan para kazanmak uğruna çocuğunu istismar eden sözde anne-baba, Snickers çikolatalarını çok sevdikleri için bedava reklam mı yapmaktadır?

Haberin Devamı

3) İnternet ortamına RTÜK denetimi getirmekten bahseden iktidar, bu denetimi eleştirel sesleri bastırmak için kullanmayacağına vatandaşı ikna etmek için işe YouTube'daki istismarcı ailelerin elinden bu çocukları kurtararak başlasa, kamu yararına daha fazla hizmet etmiş olmaz mı?

 

YouTube'dan açıklama geldi

Bu yazı üzerine YouTube şu açıklamayı gönderdi:

"Çocukları tehlikeye atan içeriği asla kabul edilemez ve iğrendirici buluyoruz. Çocukları cinselleştiren ve istismar eden video ve yorumlara karşı YouTube'da çok net politikalarımız bulunmaktadır ve böyle bir içerikle ilgili uyarı aldığımızda bu politikaları tavizsiz bir şekilde uygularız. Bu çerçevede, yakın zamanda 150 binden fazla videoyu ve 625 binin üzerinde uygunsuz yorumu kaldırdık ve binlerce hesabı kapattık. Çocukların cinsel istismarını içeren görüntülerin yüklenmesini engellemek ve kolluk kuvvetlerine bildirmek için İnternet İzleme Vakfı, NCMEC ve ilgili diğer kuruluşlarla yakın işbirliği içerisindeyiz. Bunu en doğru şekilde yapmakta kararlıyız. Bu doğrultuda hem daha insan kaynağını artırıyor hem de bu tür içerikleri yüksek ölçekte tespit edebilecek makine öğrenimi teknolojisini daha da geliştirecek teknolojik çözümler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. (YouTube kullanıcılar, markalar ve reklam verenlere sunduğu olanakları daha da ileriye taşıma ve uygunsuz içeriklerden koruma doğrultusunda attığı yeni adımları resmi blogunda yapılan bir açıklamayla duyurdu)"

 

Haberin Devamı

Siz ne diyorsunuz? Paylaşın

Okurlarımızdan Dilek Başer, "Can damarıma bastınız, YouTube'da çocukları istismar eden bu programlara ben de çok kızgınım, her an her saniye torunumu göz önünde tutmak zorunda kalıyorum" diyor.

Can Canan adlı bir başka okurumuz ise "YouTube konusunda bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Çok önemli bir konu ve çocuklarımızı her türlü kötülüklerden korumamız gerekiyor" ifadesini kullanmış.

Siz de YouTube ve diğer platformda gördüğünüz bu tür videolar konusunda YouTube ve yetkililerden sonuç alamazsınız ekizilkaya@hurriyet.com.tr adresinden benimle paylaşabilirsiniz, bu sorunu çözmek için birlikte elimizden geleni yaparız.

YouTube çocuk istismarcılarını koruyor mu

4 soruda Türkiye'de eğitim sistemi

Cep telefonunu kim icat etti?

Hazreti Nuh (Cevabı veren: İstanbul Üniversitesi deniz bilimleri fakültesi öğretim üyesi Dr. Yavuz Örnek)

Google'ı kim icat etti?

Sultan Abdülhamid (Cevabı veren: Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu)

Amerika nasıl keşfedildi?

Müslümanlardan kaçıyorlardı. Öyle bir kaçtılar ki… Kaça kaça Amerika’ya kadar gittiler. Ve Amerika’yı keşfetmek durumunda kaldılar. (Cevabı veren: Liseyi dışarıdan bitiren Şevki Yılmaz)

Bu insanlar herhangi bir okulu nasıl bitirebildi?

Cevabı yok, soru benim.

YouTube çocuk istismarcılarını koruyor mu

Gerçekliğe dönmek için ay bitmeden bu dergileri alıp şu 5 yazıyı okuyun

* Atlas Tarih'te İlber Ortaylı'nın Atatürk konulu röportajı

* #tarih'te İkinci Abdülhamid dosyası

* Atlas'ta Karpaz konulu makale

* Popular Science'daki "Evrimi Anlama Rehberi"

* Mediacat'te marka güvenliğiyle ilgili kapak konusu

YouTube çocuk istismarcılarını koruyor mu

Bir gazetecilik filmi daha

En iyi gazetecilik filmlerini tartışıyorduk, sizden gelen önerileri daha önce yazmıştım, okurlarımızdan H. İbrahim Bayrakçı da nasıl olduysa unuttuğum bir klasiği hatırlattı: Yurttaş Kane

Yazarın Tüm Yazıları