Dünyanın ilk tahin butiği

60 bin dolarlık kütüphanesi ve Hermes sofra takımlarıyla tahin konseptli Levant bu hafta Fişekhane’de hizmete başlıyor. İkinci şubesi de Beverly Hills’de açılacak. Yani üst segmentte bizi gururlandıracak bir dünya markamız daha geliyor...

Haberin Devamı

Dünyanın ilk tahin butiği

Pikan cevizli hurma ve tahin

Tabaklar ve çatal bıçaklar Hermes, bardaklar Baccarat, raflarda 60 bin dolarlık bir kitap yatırımı, tepede modern sanat eseri kıvamında üç avize... Bu işletmenin ticari amaçla açıldığı düşünülemez. Levant da öyle... Amacı tahinle alakalı farkındalık yaratmak. Bu ilk dükkân da amiral gemisi olması maksadıyla açılmış. Hedef büyük. İkinci şube Beverly Hills’de açılacak. Üstelik bir Hollywood ünlüsüyle ortaklık da yolda. İsmi şimdilik saklı kalsın.

Hüseyin Çelik, Gaziantep-Kilisli. Türkiye’nin en büyük susam ticaretini yapan Çelikler Gıda ve Tunas’ın sahibi. Antep organize sanayideki 70 bin metrekarelik tesislerinde bu susamları işleyerek tahine dönüştürüyor, ayrıca helva da üretiyor. Günlük yaklaşık 100 ton kapasiteyle dünyanın en büyük tahin üreticilerinden. Ayrıca Amerika’da biri New Jersey, biri Los Angeles’taki iki merkezlerinden gıda dağıtım işi yapıyor.

Haberin Devamı

Humus, özellikle vegan ve bitki temelli beslenenler için önemli bir besin kaynağı. Son yıllarda bu tarz beslenmeye eğilimin artmasıyla tahin tüketimi de ciddi şekilde yükseldi. İşte bu yüzden Hüseyin Çelik elindeki değeri vitrine çıkarmaya karar vermiş. Kendisi gibi enerjik ve cesur yakın arkadaşı Ömür Akkor’la işbirliği yapmış. Ömür’ün varlığı markanın mutfak tarafını iyice güçlendirmiş. Amerika’da sahafları dolaşarak, açık arttırmalara katılarak Levant temalı bir antik kitap koleksiyonu oluşturmuşlar. İtalyancada ‘levante’ ‘doğu’ demek. Osmanlı döneminde Antep, Suriye, Filistin, Ürdün ve Mısır’ın bir kısmını içine alan bölge de ‘levante’ olarak adlandırılırmış.

Dünyanın ilk tahin butiği

Hüseyin Çelik ve Ömür Akkor

Levant’ta en hoşuma giden şeylerden biri tahin tadımı oldu. Bu bile başlı başına farkındalık yaratıyor. “Evladım bana oradan yarım kilo Manavgat, yarım kilo da Etiyopya çekiver” deyip gözünüzün önünde tazecik hazırlanan tahini satın almak keyifli. Bu arada duvarda 14 çeşit susam var: Mozambik, Tanzanya, Paraguay, Kolombiya... Maalesef sadece ikisi yerli; Antalya-Manavgat ve Fethiye-Köyceğiz. Sebebi de yerli susamın yüksek fiyatlara ithal edilmesi. Bunlar dışında Gökova, Hakkâri, Urfa, Adıyaman-Besni, Mersin-Silifke’nin susamları da oldukça iyi. Yerli susamdan yapılmış tahinle diğerleri arasındaki fark çok net. Diğerleri damakta nötre yakınken bizim tahinler yüksek mineraliteden gelen hafif tuzluluk ve yoğun yapısıyla daha dolgun bir hissiyat bırakıyor.

Haberin Devamı

Büyükyalı’daki Fişekhane’nin içinde Zennup’un hemen yanındaki Levant’a sadece tahin almaya gidilmez elbette. Sabah kendi formülleriyle hazırlanan özel simit eşliğinde hafif bir kahvaltı, öğlen üzeri havyarlı humus, kahvenin yanında tamamı tahinli çikolatalar ve pastalar alternatifler arasında. İşin içinde Ömür olunca sürprizlere de açık olmak gerek. Bir tahin dükkanında mevsimlik değişecek menü beni şimdiden heyecanlandırdı...

LEZZETLİ FİKİRLER

- Özellikle kök sebzelerle tahini çok yakıştırıyorum. Mesela karnabahar... Limon suyu, sarımsak, toz kırmızıbiber, tuz ve karabiber eklediğiniz tahinli sos sıradan bir haşlama veya fırınlanmış sebzeyi ziyafete dönüştürebilir. Yoğurtla karıştırdığınızda da başta falafel olmak üzere bakliyatla hazırlanan yemeklere çok yakışıyor.

Haberin Devamı

- Biraz daha Uzakdoğu esintisi isterseniz: 60 gram tahin, 2 yemek kaşığı pirinç sirkesi, 1 yemek kaşığı rendelenmiş zencefil, 1 yemek kaşığı beyaz miso, 2 tatlı kaşığı soya sosu, 1 çay kaşığı susamyağını karıştırın. Haşlanmış noodle, ince ince doğranmış salatalık ve taze soğanla bir araya getirin, çörekotuyla süsleyin.

- ‘Nice cream’ furyasını duydunuz mu? Sadece vegan değil, sağlıklı beslenenlerin favorisi bu lezzetli tatlı için buzlukta dilim dilim dondurduğunuz muzu kakao ve tahinle birlikte mutfak robotunda çekin. İsteyenler bal veya pekmez de ekleyebilir. Çıkan sonuca şaşıracaksınız...

- Hurmayla hazırlanan çiğ tatlılar da çok popüler. Buyurun size bir örnek: Büyük boy ve etli Medine hurmasının çekirdeğini çıkarıp içini tahinle doldurun, dışını erimiş bitter çikolataya batırıp dondurun.

Haberin Devamı

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

- Arkeolojik bulgular susamın milattan 4 bin yıl önce dahi kullanıldığını kanıtlıyor.
- Susam tarımının yapıldığı ilk yer kayıtlarda Mısır olarak geçiyor.
- Susam, çiçek açan bitkinin kabuklarında büyür, olgunlaşınca kabuk ikiye ayrılır ve silkelenerek susamlar dökülür.
- Hasadı yılda bir kez sonbaharda yapılır.
- Türkiye’de üretilen susamlar çok kaliteli, ama çoğunluğu Japonya’ya ihraç ediliyor.
- Yüksek besin değeri ve antioksidan özelliğiyle tahin gerçek bir süper besin.

Yazarın Tüm Yazıları