İngiltere’de öğretmenler grevde

İnanması zor değil mi? Evet, İngiltere’de 500 bin kişi, “adil maaş” talebiyle son 10 yılın en büyük grevine gitti. Ve aralarında öğretmenler de vardı.

Haberin Devamı

Nedense bir toplumun gelişiminde en büyük katkısı olan bizlerin çektiği çile, dünya çapında devam ediyor. Ne kıymetimiz bilinir ne de hak ettiğimiz verilir! Veli ile ayrı öğrenci ile ayrı çalışırız... Uçsuz bucaksız sabrımıza rağmen yılmadan sevgi ile devam edebilme sebebimiz ise küçük yavruların hayatına dokunabilmektir. Yıllardır bununla avunur dururuz. Hatta kalbimizi feci kırmış kıymet bilmeyen velilere rağmen çocuklara tutunuruz biz. Zira onlar bazen ailelerinden çok daha olgun ruhlardır. Lakin artık dünya o kadar zor bir yer ki ve geçim sıkıntısı denen şey bizi bizden aldı ki kimse artık mesleğinin duygusal ve ruhsal yanlarına tutunamıyor. Takati kalmadı kimsenin.

Sadece Türkiye’de sorun olduğunu zannedenlere gelsin bu yazım...

İNGİLTERE’DEKİ DURUM ŞU:

Haberin Devamı

İngiltere’de öğretmenler grevde

* Mali Çalışmalar Enstitüsü (IFS), İngiltere’deki öğretmen maaşlarının artan fiyatları hesaba kattıktan sonra 2010 ile 2022 arasında ortalama yüzde 11 düştüğünü söylüyor.

* İngiltere ve Galler’deki devlet okulu öğretmenlerinin çoğu 2022’de yüzde 5’lik bir artış elde etti.

* Kuzey İrlanda’da birçok öğretmene 2021/22 ve 2022/23 için yüzde 3.2 teklif edildi.

* İskoçya’da öğretmenler hem yüzde 5’lik bir artışı hem de yüzde 6.85’e varan daha yeni bir teklifi reddettiler.

* İngiltere’deki öğretmenlerin başlangıç maaşı, Eylül 2023’e kadar yılda 30 bin pounda yükselecek.

* İngiltere’deki devlet okulu sınıf öğretmenlerine 2021/22 öğretim yılında ortalama 38 bin 982 sterlin ödeme yapıldı.

* Galler’de 39 bin 9 sterlin ve İskoçya’da 40 bin 26 sterlin.

* Kuzey İrlanda bir rakam bildirmemiş.

* Aynı dönem için İngiltere’deki ortalama baş öğretmen maaşı 74 bin 95 sterlin ve diğer kıdemli liderler için 57 bin 117 sterlin idi.

***

Şimdi bu rakamlara bakarak sakın 23.30 ile çarpıp TL’ye çevirmeyin hesap tutmaz. İngiltere’deki kiralar minimum ayda 1250 pound desek faturalar ve 100 poundun altına düşmeyen her ay ödenen belediye vergisi hatta TV lisansı falan derken 1500 poundu rahat görürsünüz. Mutfak okul giderleri vesaire derken 2000. Öğretmenlerin maaşı da zaten o kadar en fazla. Evet en azından kafa kafaya geliyor ama insanoğlu şu yaşamdan hiç mi keyif almayacak, hiç mi bir yere gitmeyecek? Artan davranış bozuklukları, gerileyen akıl sağlığı, saygısızlık, zorbalık tüm bunları hem veliden hem öğrenciden yaşayan meslektaşlarımın gerçekten hakkı bu mudur?

***

Haberin Devamı

Bakın İngiltere’deki öğretmenler ne diyor:

“Öğretmenler 12 saatlik iş günü ve hafta sonu çalışması nedeniyle tükeniyor. Evim işimden bir saat mesafe uzaklıkta. Her sabah 05.00’te kalkıp 17.30-18.00 gibi eve dönüyorum. En son ne zaman düzgün bir öğle yemeği molası verdiğimi hatırlayamıyorum ve üç ders öğretiyorum. Başa çıkıyorum çünkü 24 yaşındayım ve fiziksel olarak sağlıklıyım ama birçok insan bunu yapamıyor.”

“Öğretmenler dizlerinin üzerinde. İşimi kesinlikle seviyorum, 25 yıldan sonra hala tutkuluyum ve ayrılmayı hiç düşünmedim ama her yıl bizden biraz daha soruluyor ve bekleniyor. Büyüyen sınıf mevcutlarının, öğretim asistanlarının sistemden kaybolmasının ürkütücü etkileriyle uğraşıyoruz. Daha yüksek yoksulluk seviyeleri, yetersiz okul bütçeleri... Sadece bu hafta neredeyse 11 saat fazla mesai yaptım. Her zamankinden daha fazla akıl sağlığı sorunu olan öğrencimiz var. Davranış sorunları tırmanıyor ve öğrencileri uzman yardımına yönlendirmek artık aylar alıyor.”

Haberin Devamı

“Bu sadece ücretle ilgili değil, iş yükü ve bunun öğrenciler üzerindeki etkisiyle ilgili. Bu bir karmaşa. Bununla birlikte - maaş yeterince iyi değil - 10 yıl önce maaşımla iki çocuklu bekâr bir ebeveyn olmayı karşılayabilirdim. Bunu şimdi yapamıyorum.” Hannah Betts, 46, Hastings’li bir ortaokul öğretmeni.

GREVLER DEVAM EDECEK

Ulusal Eğitim Birliği (NEU), İngiltere ve Galler’deki tüm okullarda 1 Şubat’tan itibaren yedi grev günü planlıyor. İskoçya’da öğretmenler, 6 Şubat’a kadar günde iki yerel makamda grev yapıyor ve ardından İskoçya Eğitim Enstitüsü (EIS) yeni grevler planlıyor. Kuzey İrlanda’da çoğu öğretmen 21 Şubat’ta yarım gün grev yapacak.

Haberin Devamı

 ÖZEL OKUL SEÇİMLERİNDE  VELİLERE TAVSİYELERİM

 1-Sizden yüz binlerce lira alan okulun öğretmenlerine aylık ne ödediğine bir bakın. ‘Nereden öğreneceğiz’ demeyin bir yolu vardır bir tanıdık bulunur. Görüşmelerde hiç öğretmene ya da müdüre burada çalışmaktan ve şartlarından memnun musunuz diye sormak geldi mi aklınıza? Bir deneyin bakalım.

2-Sizden alınan paralar eğer hocalara gitmiyorsa ben size söyleyeyim nereye gidiyor. Sahibinin yatlarına, katlarına, son model arabalarına, yurt dışında açtığı sözüm ona kampüslerine.

3-İngilizce bölümündeki hocaların kalitesi neden düştü biliyor musunuz? Çünkü bugün bir İngilizce öğretmeni evden bilgisayarının kapağını günde 4 saat açsa bir okulda kazanacağından daha çok kazanıyor da ondan. İngilizce bölümünde kimler çalışıyor muhakkak bakın çünkü koleje göndermenizde ki temel sebep lisan eğitimi. Native speaker yani ana dili İngilizce olan öğretmenlerin kalitesi de aynı sebepten bozuldu bundan emin olun. Ortalık İranlı, Iraklı, Afrikalı aksanı son derece bozuk İngilizce öğretmenleri ile doldu.

Haberin Devamı

4-Bir kurum eğer öğretmenlerini hangi sebepten olursa olsun yeniymiş eskiymiş gibi sebepler ile asgari ücrette çalıştırıyorsa orası okul değil orası sömürge sistemi ile yönetilen bir ticarethanedir.

5-Aynı anda sınıfa 3 hoca girecek 5 hoca çıkacak Almanca, İngilizce ve İspanyolca öğrenecek hikâyelerine de inanmayın artık lütfen. Bir işi doğru yapmaları yeterli.

Günün Sözü: “Ülkemizi gerçek hedefe, gerçek mutluluğa kavuşturmak için iki orduya ihtiyaç vardır: Biri vatanımızı kurtaran asker ordusu, diğeri ulusumuzun geleceğini yoğuran irfan (bilim, kültür) ordusudur.” (Mustafa Kemal Atatürk)

EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMENİN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.

 

Yazarın Tüm Yazıları