Gençler arasında vaping pandemisi

Son yıllarda, gençler arasında sessiz bir salgın hızla yayılıyor: Elektronik sigara.

Haberin Devamı

Bir zamanlar geleneksel sigara içmeye göre daha güvenli bir alternatif olarak görülen e-sigara, genç nesil için endişe verici sonuçları olan tam bir sağlık krizine dönüştü. Elektronik sigara, ergenler arasında giderek daha yaygın hale geldikçe; eğitimleri, genel refahları ve sağlık tehlikeleri üzerindeki etkisi ebeveynler, eğitimciler ve benzer şekilde sağlık yetkilileri için artan bir endişe haline geldi.

ELEKTRONİK SİGARANIN YÜKSELİŞİ

Son on yılda, e-sigaralar ve elektronik sigara kalemleri gibi elektronik sigara cihazlarının popülaritesi gençler arasında arttı. Çekici tatlar, şık tasarımlar ve vapingin zararsız olduğuna dair yanlış inanç, tıpkı kola zero’nun şekersiz olduğuna inanmak gibi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yürütülen yakın tarihli bir araştırmaya göre, e-sigara kullandığını bildiren lise öğrencilerinin sayısı 2011’de yüzde 1,5’ten 2021’de şaşırtıcı bir şekilde yüzde 27,5’e yükseldi.

Haberin Devamı

Gençler arasında vaping pandemisi

ELEKTRONİK SİGARANIN TEHLİKELERİ

Vaping, başlangıçta sigaraya oranla daha güvenli bir alternatif olarak pazarlanırken, çok sayıda araştırma bu uygulamayla ilgili sağlık tehlikelerini ortaya çıkardı. Elektronik sigara sıvıları genellikle nikotin, ağır metaller ve diasetil gibi kimyasallar dahil olmak üzere zararlı maddeler içerir ve bunlar genellikle “patlamış mısır akciğeri” olarak bilinen bronşiolit obliterans gibi ciddi akciğer hastalıklarına neden olabilir. Ayrıca, birçok vape ürünündeki yüksek nikotin içeriği, gençler arasında önemli bir bağımlılık riski oluşturmaktadır. Bağımlılık yapan bir madde olan nikotin, ergenlerde beyin gelişimini bozabilir ve uzun süreli bilişsel ve davranışsal sorunlara yol açabilir. Journal of the American Medical Association’da yayınlanan bir araştırma, elektronik sigara kullanan gençlerin yüzde 63’ünün sadece birkaç aylık kullanım içinde nikotin bağımlılığı belirtileri gösterdiğini buldu.

Haberin Devamı

GENEL REFAH ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Doğrudan sağlık risklerinin yanı sıra elektronik sigaranın gençlerin genel refahı üzerinde zararlı etkileri olabilir. Nikotin bağımlılığı, duygusal ve sosyal gelişimlerini etkileyen artan sinirlilik, kaygı ve ruh hali değişimlerine neden olabilir. Ek olarak, elektronik sigara eylemi stres için bir başa çıkma mekanizması haline gelebilir ve yaşamın diğer alanlarında daha yüksek madde kötüye kullanımı riskine yol açabilir.

VAPİNG VE EĞİTİM

Vaping cihazlarının yaygın kullanımının eğitim üzerinde de derin bir etkisi oldu. Ülke genelindeki okullarda, öğretmenler ve idareciler, sorunun etkili bir şekilde nasıl ele alınacağıyla boğuşuyor. Okul binalarında elektronik sigara olaylarında keskin bir artış görüldü, bu da disiplin cezalarına yol açtı ve dikkati eğitimden uzaklaştırdı.
Ulusal Sağlık Araştırmaları Merkezi tarafından yürütülen bir araştırma, elektronik sigara kullanan gençlerin akademik performanslarının daha düşük, okul devamsızlıklarının ve okulu bırakma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Nikotin bağımlılığı, odaklanma güçlüğüne, hafıza sorunlarına ve öğrenme ve akademik başarıyı doğrudan etkileyen bilişsel yeteneklerde azalmaya yol açabilir. Ayrıca, okullarda elektronik sigarayla ilgili artan disiplin cezaları vakaları zaten sınırlı olan kaynakları zorladı. Okulların, öğrencileri elektronik sigaranın tehlikeleri konusunda eğitmek, elektronik sigara tespit ve önleme programlarına yatırım yapmak ve bağımlılıkla mücadele edenlere destek sağlamak için daha fazla zaman ve çaba ayırması gerekiyor.

Haberin Devamı

OKULLARDAKİ SORUNLAR

Elektronik sigaranın gençler arasındaki yaygınlığı, okullar için benzersiz zorluklar yarattı. E-sigaralar, saklanması kolay olduğundan, öğrenciler sınıfın içinde bile fark edilmeden elektronik sigara içebilirler. USB sürücüler veya kalemler gibi günlük nesnelere benzeyen elektronik sigara kalemlerinin kullanımı, öğretmenlerin sorunu hemen belirlemesini ve çözmesini zorlaştırdı. Ek olarak, okul tuvaletlerinde elektronik sigara yaygın bir sorun haline geldi ve öğrenciler için güvensiz ve sağlıksız bir ortam yarattı. Meyveli veya tatlı vape aromalarının kalıcı kokusu, diğer öğrenciler ve personel için rahatsız edici olabilir ve genel okul ortamını ve öğrenme deneyimini etkiler.

Haberin Devamı

ÇÖZÜM

Gençler arasındaki elektronik sigara pandemisi, sağlıkları, eğitimleri ve genel refahları için önemli riskler oluşturan çok yönlü bir krizdir. Okullarda elektronik sigarayla ilgili olaylardaki artış, genç nesli bu zararlı alışkanlığın tehlikelerinden korumak için acil ve kapsamlı eylem çağrısında bulunuyor. Ebeveynler, eğitimciler ve politikacılar, kanıta dayalı önleme ve müdahale programlarını uygulamak için iş birliği yapmalıdır. Bu, elektronik sigaranın sağlık tehlikeleri hakkında kapsamlı eğitimi, gençlere elektronik sigara ürünlerinin satışı ve pazarlanması konusunda daha katı düzenlemeler uygulamayı ve hâlihazırda bağımlılıkla mücadele edenlere yardımcı olmak için yeterli destek ve kaynakları sağlamayı içerir. Elektronik sigara salgınını etkili bir şekilde ele alarak, gençlerimizin akademik olarak gelişmelerini ve daha sağlıklı yaşamlar sürmelerini sağlayacak bilgiye, araçlara ve ortama sahip olmalarını sağlayarak geleceğini koruyabiliriz.

Haberin Devamı

 Günün Sözü: “Eğitim yaşamın getirdiklerini karşılama becerisidir.”
(Dr. John G.Hibben)

EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMEN’İN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.

Yazarın Tüm Yazıları