Geleceğin ihtiyaç duyulan becerileri kodlama ve robotik

Robotik ve kodlama son dönemde oldukça popüler hale geldi. Çünkü bu iki alan artık geleceğin ihtiyaç duyduğu becerilerden.

Haberin Devamı

Bu kapsamda Londra’da da haziran, temmuz, ağustos aylarında robotik ve mühendislik yaz kampı düzenleniyor. Eğitmeni ise ödüllü bir isim olan eğitimci ve yazar Yonca Kurt. Kendisiyle yaptığım röportajda hem kampı hem de robotik alanındaki gelişmeleri konuştum.

Geleceğin ihtiyaç duyulan becerileri kodlama ve robotik

Yonca Kurt

*Kendinizden biraz bahseder misiniz?

Kariyerime Türkiye’de başladım ve uzun yıllar boyunca Türkiye’nin önde gelen okullarında öğretmenlik ve teknoloji eğitimi liderliği yaptım. Öğrencilerimle birlikte birçok uluslararası yarışmaya katıldık ve özellikle Kanada ve Polonya’da düzenlenen uluslararası robotik yarışmalarda ülkemize kazandırdığımız altın madalyalarla başarılarımız taçlandırıldı. 2017 ve 2019 yıllarında Microsoft tarafından iki kez ‘yılın en başarılı teknolojinin kadın liderleri’ arasında gösterildim. Türkiye’nin ilk robotik eğitmen kitabını yazarak, öğretmenlerle robotik ve kodlama eğitimi ile ilgili deneyimlerimi paylaşma fırsatı buldum. Toplamda alana katkı sağlayan dört basılı kitabım bulunmakta. Türkiye’de kendi adımı taşıyan bir teknoloji eğitim şirketi kurarak, yüzlerce öğretmene ve öğrenciye kodlama ve robotik eğitimleri verdim. Türkiye’deki çalışmalarım İngiltere tarafından da başarılı görüldü ve İngiltere’de robotik ve kodlama alanlarında eğitimler sunan Tech Study UK şirketini kurdum. Şu anda İngiltere’de çalışmalarıma devam ediyorum, öğrencilere ve şirketlere bu alanlarda eğitimler veriyorum.

Haberin Devamı

*Robotik ve kodlama eğitimleri almak lise öğrencileri için neden önemli?

Çünkü geleceğin ihtiyaç duyulan becerileri kodlama ve robotik. Hatta bilim kurgu filmlerindeki gibi yıllar sonraki bir gelecek değil yakın tarihli bir gelecek, içinde bulunduğumuz tarihte kodlama ve robotik alanları her bilim dalının ihtiyaç duyduğu bir alan haline geldi. Kodlama ve robotik eskiden sadece matematiğin, mühendisliğin çatısı altında sözü edilen beceriler iken, artık bu alanlar sadece bilim ve mühendislik değil, birçok farklı sektörde de kritik. Artık her bilim dalı altında bu becerilere ihtiyaç duyuluyor. Tıp, ekonomi, mühendislik, tarım ve hatta sosyal bilimlerde teknolojiden bağımsız hiçbir çalışma görmüyoruz. Çok değil bundan 15-20 yıl önce günlük hayattaki işlerimizi kâğıt üzerinde yaparken artık her şeyi cep telefonumuzdaki iki dokunuş ile halledebiliyoruz. Her şey dijitalleşti. En yakın örnek, biliyorsunuz geçtiğimiz haftalarda, yazdığımız bir metinden otomatik olarak video üretebileceğimiz yeni bir uygulama olan ‘Sora’ tanıtıldı. Teknoloji inanılmaz bir hızla gelişiyor ve gençlerin geride kalma şansı yok. Bu kadar hızla gelişen ve bu kadar her alanın iç içe geçtiği günümüz dünyasında ve gelecekte artık kodlama, robotik gibi alanlarda bilgi sahibi olmak kaçınılmaz. Kodlama öğrenmek yabancı dil öğrenmek gibi. Ne kadar erken maruz kalırsanız, karşılarsanız, öğrendiğiniz bilgiler çok daha kalıcı olur ve yeni teknolojilere çok daha hızlı adapte olursunuz. Erken yaşta başlamak, öğrencilerin yeni teknolojilere daha kolay adapte olmalarını sağlar.

Haberin Devamı

Geleceğin ihtiyaç duyulan becerileri kodlama ve robotik

*Computer Science alanında Coding eğitimleri verdiğinizi biliyoruz. Uluslararası Computer Science sınavlarına da öğrenciler hazırlıyorsunuz. Sizden kimler coding dersleri alıyor?

Dünyanın birçok ülkesinden öğrenciyle çalışıyoruz. İngiltere, Amerika, İspanya, Hollanda, Türkiye, Almanya gibi birçok ülkeden lise ve üniversite öğrencisi ile çalışmalarımız sürüyor. AP, IB, A Level Computer Science sınavlarına hazırlık konusunda da oldukça yoğun bir programımız var. Bu konudaki en büyük motivasyonumuz öğrencilerimizin elde ettikleri başarılar ile üniversite kabullerini görmek. Daha da ötesi lisedeyken bizden aldıkları kodlama eğitimlerinin üniversitedeki derslerinde de başarılı olmalarına ciddi katkı sağladıklarını belirtiyorlar. Bu da bizler için gurur verici.

Haberin Devamı

*Londra’da düzenlediğiniz robotik yaz kampının hedefi nedir?

Yaz kampındaki eğitim, öğrencilere proje bazlı bir yaklaşımla elektronik programlama öğretmeyi hedefliyor. Eğitim sonunda öğrenciler, C programlama dili ile elektronik devreleri programlayarak kendi projelerinin prototiplerini geliştirme şansına sahip oluyorlar. Bu projelerle yurt içinde ve yurt dışında çeşitli yarışmalara katılma imkânı bulacaklar. Ayrıca, Tech Study UK’ den alacakları sertifikalar ve tavsiye mektupları, öğrencilerin yurt dışındaki üniversite başvurularında öne çıkmalarına yardımcı olacak. Dahası bu süreç, öğrencilerimize kendi patentli projelerini oluşturmak için harika bir başlangıç fırsatı.

Haberin Devamı

*Tech Study UK ‘Robotics & Engineering Summer Camp’ yaz kampını diğerlerinden farklı kılan nedir?

Tech Study UK Robotics & Engineering Summer Camp’i diğer yaz kamplarından ayıran temel özellik, önceliğimizin eğitim kalitesine verilmiş olmasıdır. Eğitim boyunca yaparak, uygulayarak öğreniyorlar. Kontenjanımız her kamp için sadece 14 kişi. Bu sayede her öğrenciyle tek tek ilgilenebiliyoruz. Bir haftalık süreç sonunda, öğrencilerimizin kazandığı bilgi ve beceriler karşısında şaşkınlıklarını görmek bizi mutlu ediyor, çünkü eğitimimizin gerçekten etkili olduğunu bilmek bizim için en büyük motivasyon kaynağı. Eğitimi sunduğumuz konum da ayrı bir avantaj sağlıyor. Londra’nın kalbindeki bir mekânda çalışıyoruz, bu da öğrencilere eğitim sonrasında şehri keşfetme ve kültürel deneyimler yaşama fırsatı sunuyor. Ayrıca, üniversite bölgesine olan yakınlığımız, öğrencilere Londra’daki üniversitelere ziyaretler gerçekleştirme imkânı tanıyor. Thames Nehri üzerinde gerçekleştirdiğimiz Cruise gezisi gibi özel etkinliklerle öğrencilerimizle unutulmaz anlar yaşıyoruz. Akşam etkinliklerimizin bazılarını ise birlikte planlıyoruz. Bu, öğrencilerimizin teknik bilgiler kazanmakla kalmayıp, aynı zamanda keyifli bir sosyal deneyim yaşayacakları anlamına geliyor. Özetle, çağın ihtiyaç duyduğu bilgileri keyifle öğrenme, yeni bir vizyon kazanma ve sıcak arkadaşlıklar kurma fırsatı sunarak onlara unutamayacakları bir deneyim yaşatmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

*Kampın hedef kitlesi kimler?

Tech Study UK Robotics & Engineering Summer Camp, dünya genelindeki lise ve üniversite öğrencilerini hedeflemektedir, özellikle de dünyanın en iyi üniversitelerini hedefleyen ve yurt dışında eğitim almayı düşünen öğrencilere yöneliktir.

*Daha önce robotik kampına katılan öğrencilerinizin görüşleri nasıl?

Daha önce kampa katılan öğrencilerimizin geri bildirimleri oldukça sevindirici. Öğrencilerimiz, sadece teknik becerilerini değil, aynı zamanda problem çözme, takım çalışması ve yaratıcı düşünme yeteneklerini geliştirdiklerini belirtiyorlar. Derslerde de derslerin sonrasındaki etkinliklerde de çok keyifli zaman geçirdiklerini söylüyorlar. Çok güzel dostluklar kuruluyor. Yaz kampında tanışan öğrencilerimizin birçoğu halen görüşmeye devam ediyorlar. Bu deneyim, sosyal becerilerini de olumlu anlamda destekleyen bir çalışma. Aynı zamanda da öğrencilerin ailelerinden ayrı bağımsız iş yapabilme kapasitelerini artırıyor.

*Kamp sonunda ortaya çıkan projeler neler?

Katılımcılar, kamp süresince öğrendikleri bilgileri kullanarak kendi projelerini geliştirme fırsatına sahip oluyorlar. Proje yapmak eğitimin meyvesini aldığımız kısım aslında. Öğrencilerimizi öğrendiklerinden sonra takım çalışmasıyla beraber geliştirdikleri projeleri sunarken izlemek bizim için paha biçilemez.

*Kamp nerede düzenleniyor?

Kamp, Londra’nın merkezinde Blackfriars Bridge’in hemen yanında özel bir mekânda gerçekleştirilecek. Bu konum, öğrencilere hem eğitim sonrasında şehri keşfetme hem de üniversitelerle tanışma fırsatı sunuyor.

*Kampa kaydolmak için nasıl bir yol izlenmeli?

Katılım için başvuru ve kayıt süreçleri oldukça basit. Başvuru ve detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirler. www.techstudyuk.co.uk. Kontenjanımız sınırlıdır ve bu sayıyı artırmıyoruz, bu nedenle katılımcılarımızın erken başvuruda bulunmalarını öneriyoruz. Instagram: @yoncakurt_tech Email: info@techstudyuk.co.uk

Yazarın Tüm Yazıları