Eat smart be smart / Akıllı ye akıllı ol!

Yediklerimizin sadece bedenimizi değil, zihnimizi de etkilediğini artık biliyoruz. Zihnimiz ve bedenimiz, kesinlikle yediğimiz şeylere göre form alıyor. Eğitim hayatında en çok zihinlerine ihtiyacı olan gençlerimizin beslenmesi ile ilgili birkaç tavsiyem olacak.

Haberin Devamı

Eat smart be smart / Akıllı ye akıllı ol

Alman filozof Ludwig Feuerbach, 1850’de “İnsan, yediği şeydir” demiştir. Bedenimizde 100 trilyon hücre bulunur ve bu hücreleri besleyen biziz. O zaman vücudumuzun beslediğimiz gıdalardan oluştuğunu biliyoruz. Bu yüzden, “Ne yersen O’sun” çok popüler bir deyimdir.

* * *

Sağlıklı yaşamın temelleri küçük yaşlarda atılıyorsa, o zaman yine iş öncelikle ailelere düşüyor. Ama diyelim ki aileden alamadınız, yetişkin olunca dışarıdan (uzmanlardan) destek ile de doğru beslenme alışkanlıkları edinebilirsiniz.

* * *

Aşağıda yazacağım tavsiyeler, benim de hali hazırda kilo sorunum olmamasına rağmen danışmanlığını aldığım Beslenme ve Diyet Uzmanı Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Ruhan Süme Yiğit’ten öğrendiklerimdir. Ben, diyet hiç sevmem. Benim inandığım “sürdürülebilen beslenme alışkanlıkları” edinmektir. Kendisinin tavsiyelerini uygulamaya başladığımdan beri daha sağlıklı bir birey olduğum kesindir. Zihnim de iyi çalışıyor şükür. Kendisine çok teşekkür ederim.

* * *

Haberin Devamı

Tüm öğrencilerimize zihin açıklığı ve bedensel sağlık için aşağıdaki tavsiyeleri sıralıyorum:

1) ACIKMADAN YEMEYİN

Yaz-kış demeksizin uygulanacak beslenme davranışının temelinde acıkmadan yememek, doğru zamanda doğru miktarda ve doğru besini tüketmek yatmaktadır.

2) SU İÇİN

Bedenimiz için son derece önemli yegâne içecek su’dur ve yerini uyku gibi başka hiçbir şey tutmaz. Suyun miktarını metabolizma durumunuza göre belirlemeniz gerekmektedir. Kadınlar için günlük ortalama 2 litre iken, erkeklerde miktar 3 litreye kadar çıkabilmektedir. Suyu içmek konusunda sıkıntı yaşıyor iseniz aromalandırarak veya sıcaklığını değiştirerek deneyebilirsiniz. Kullanımından zevk aldığınız farklı bardak ve şişeler de sizi teşvik edecektir. En sağlıklı materyalin cam olduğunu da belirtmek isterim.

3) OMEGA-3 ÇOCUKLARIN ZİHNİ İÇİN ŞART

Beslenme şekillerinde olan değişimler, çevresel ve bedensel farklılaşmalar ile yiyeceklerden sağlanan Omega-3 miktarı son dönemde oldukça azalmıştır. Buna rağmen deniz balığı tüketimi, ceviz, keten tohumu ve yeşillikler bu eksikliği gidermede bir nebze faydalı olacaktır. Gerekli durumlarda besin destekleri ile de katkı sağlanabilir. Omega-3 alımı sayesinde hem bağışıklık hem de fizyolojik birçok süreç olumlu etkilenecektir.

Haberin Devamı

4) EN BÜYÜK SAVAŞÇI D VİTAMİNİDİR

D vitamini, besinlerle karşılanamayan neredeyse yegâne vitamindir. Dışarıdan doğru ham madde ve katkı maddesi içermeyen formunun alımı çok önemlidir. Ben D3, K2 damla takviyesi alıyorum. D vitamini değerlerinizi kan testi ile öğrenip ona göre dozunuzu belirlemenizde fayda vardır. COVID ile vücudumuzun savaşını da güçlendiren yegâne vitamindir kendisi. Evde hem kendiniz hem de çocuklarınız için bu takviyeyi doktorunuza da danışarak ve gerekli testi de yaptırarak almanızda fayda var.

5) ŞEKER VE EKMEK YEMEYİN YEDİRMEYİN

Benim en karşı olduğum şeker ve ekmek. Bu ikisini minumuma indirdiğinizde zihnin ne kadar daha hızlı ve sağlıklı çalıştığı ile ilgili artık bir sürü kanıtlanmış çalışma vardır, okuyunuz. Ve çocuklarınıza lütfen özellikle 2 yaşına kadar sıfır şeker, sonrasında da son derece kontrollü şeker veriniz. Yurt dışında katıldığım bir anaokulu beslenme seminerinde çocuklara kahvaltıda reçel gibi tatlı yiyeceklerin bile verilmesine karşı çıktıkları söylenmişti, şaşırdım. İnsülin seviyesini bir anda yükseltip sonra aniden düşünce de uyku getiriyormuş.

Haberin Devamı

6) GECE BIRAKIN BEDEN DİNLENSİN

Geceden sabaha kadar besin almamak, sindirim ve boşaltım sistemi gibi büyük enerji harcayan sistemlerin inaktif olması bedenin yenilenmesine vesile bir süreçtir. Yemek sonrası meyve, çerez gibi herhangi bir atıştırmalığı, hele ki ertesi günü bir sınav var ise çocuklarınıza vermeyiniz.

Eat smart be smart / Akıllı ye akıllı ol

SINAV ÖNCESİ ÖRNEK BESLENME MENÜSÜ

* Haşlanmış yumurta
* Domates/salatalık/yeşillik
* Siyah zeytin
* Ceviz/badem
* 1 adet mevsim meyvesi
* Şeker yok ekmek yok

NOT: Bu arada bu benim de çok sık yaptığım bir menüdür. Ekmek ve şekerli gıda tüketmezseniz çok uzun saatler acıkmazsınız lütfen deneyin ve çocuklarınıza da uygulayın.

BESLENME YANLIŞI ÖĞRENME SORUNUNA BİLE YOL AÇAR

Haberin Devamı

Beslenme uzmanları, doğru beslenmeyen çocukların öğrenme sorunu, derslerini boşlama ve iletişim problemleri yaşadıklarını belirtiyor. Yani siz aslında çocuğunuzun yanlış beslenme alışkanlıklarını düzelttiğinizde onların sadece kilosunu regüle etmiyorsunuz, hayatlarının her alanına dokunmuş oluyorsunuz. Yanlış beslenme alzaymır ve demans (bunama) gibi hastalıklara bile sebep olurken, demek ki sadece bedenimiz için değil zihnimiz için de hem kendimizi hem çocuklarımızı doğru beslemeliyiz. Diet For The Mind (Zihin için beslenme) kitabını şiddetle tavsiye ediyorum. Yazarı Dr. Martha Clare Morris.
Hepimize zihin açıklığı ve sağlıklı günler diliyorum

Haberin Devamı

EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMEN’İN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.

GÜNÜN SÖZÜ
İbn-i Sina’ya hastalıkların önemli nedeni sorulduğunda, “Bir yediğini sindirmeden yeniden yemektir” demiştir.

Yazarın Tüm Yazıları