Tüp Mide Ameliyatı kimlere yapılır?

Bu haftaki röportaj konuğum Adana Ortadoğu Hastanesi Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayrak. Konumuz son yıllarda cerrahi işlem gerektirmesine rağmen zayıflamak isteyenlerin gözdesi olan “Tüp Mide” operasyonu.

Haberin Devamı

Tüp Mide Ameliyatı kimlere yapılır

Fotoğraf: Ali GÜLERYÜZ

 

Bu haftaki röportaj konuğum Adana Ortadoğu Hastanesi Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayrak. Konumuz son yıllarda cerrahi işlem gerektirmesine rağmen zayıflamak isteyenlerin gözdesi olan “Tüp Mide” operasyonu.

Birçok insanın başvurduğu bu operasyon ne yazık ki bazen ölümle sonuçlanabiliyor.  Op. Dr. Mehmet Bayrak ile bu operasyonun detaylarını konuştuk. Kesinlikle karşı çıktığı durumlar var.  Kişi istikrarlı değilse, sağlıklı yaşamı hayat felsefesi yapmayacaksa önermiyor… Operasyon sonrasında ise başarıya ulaşmanın hekim ve hastanın koordineli bir şekilde devam etmesini öngörüyor.

Haberin Devamı

Buyurun birlikte devam edelim.

 

Mehmet Bayrak kimdir, biraz sizi tanıyalım?
1968 doğumlu 2 çocuk babasıyım. 1992 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi’nden (İngilizce) mezun oldum. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Genel Cerrahi ihtisası yaptım. 1993 -2003 yılları arası Adana Devlet Hastanesi’nde Başhekim olarak, 2003-2008 yılları arasında ise Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yaptım. 2008 yıllından bu yana da Adana Özel Ortadoğu Hastanesi’nde Başhekim, Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapıyorum.

Bu arada eğitim hayatınıza da devam ediyorsunuz sanırım?
Evet, Kıbrıs Uluslararası Final Üniversitesi’nde Doktor Öğretim Üyesi olarak ders veriyorum. Uluslararası, ulusal çok sayıda yayın ve bildirilerim mevcut. Laparoskopik ve Bariatrik Cerrahisi konusunda oldukça deneyimliyim. Türk Cerrahi Derneği, Çukurova Cerrahi Derneği, laparoskopik ve metabolik cerrahi derneği üyesiyim.

Tüp mide ameliyatı kimlere yapılır?
Tüp mide ameliyatı vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde veya diyabet hipertansiyon, hiperlipidemi, kolesterol yüksekliği gibi olan hastalara ve vücut kitle indeksinin 35’in üzerindeki hastalara yapılır. Bu operasyonu yapılacak hastaların kilo fazlalığı ekzojen kaynaklı olmalıdır. Diğer bir deyişle hormonal bozukluklar grubundan olmamalıdır. Bu kişilerin kilo vermek için diyet, egzersiz gibi yöntemlerle uzun bir süre uğraş geçirmesi gerekir. Bu uğraşlar neticesinde kilo veremeyen obez kişilere bu operasyon bir seçenek olarak sunulabilir.

Haberin Devamı

“Asla yapılamaz” denilen hasta kitlesi var mı?
Vücut kitle indeksi 35 ve altında olan kişilere yapılamaz. Hormon bozukluğuna bağlı obezite gelişen hastalara yapılmaması gerekir. Psikolojik bozukluğu olan ve psikiyatri doktorunun önermediği kişilere yapılmamalıdır.

Operasyonun ilk şartı nedir?
Yukarıda belirttiğimiz vücut kitle indeksini sağlayan ve daha önce diyet ve egzersizle kilo veremeyen kişiler bu operasyon için görüşmeye alınır. Gerekli rutin tetkikleri yapıldıktan sonra (kan-ultrason-endoskopi) hastanenin ya da kliniğin obezite birimi tarafından değerlendirilir. Bu birim genel cerrahi diyetisyen, dâhiliye doktoru, psikiyatri ve nöroloji uzmanları tarafında operasyon olup olmayacağı ile ilgili görüşlerini belirtilerek değerlendirilir.

Sonra?

Haberin Devamı

Daha sonra hasta ile karşılıklı bu birim ile görüşme yapılır. Bu operasyonla ilgili hastaya operasyonun süresi, operasyon şekli, operasyon sonrası oluşabilecek komplikasyonlar ile ilgili bilgi verilir. Bu operasyonun yapılacak klinik yada hastanenin tam teşekküllü olması operasyonla ilgili bir komplikasyon olduğunda başa çıkabilecek yeterli donanım ve hekim kadrosuna sahip olması gereklidir. Operasyonu yapacak kişinin de bariatrik cerrahi deneyimi edinmiş olması gerekir.

 

Bu operasyonda hastanın istikrarlı oluşu önemli mi?

Kesinlikle! Tecrübeme dayanarak kişinin kilolarından kurtulma isteği hayat şeklini değiştirme isteği, arzusu operasyonun başarısı kadar önemlidir. Obezite aslında multifaktöriyel hastalıktır. Tıpkı diğer sistemik hastalıklarda ( diyabet – hipertansiyon gibi ) olduğu gibidir. Obezitenin kendisi çeşitli barsak, karaciğer safra yolları hastalıkları, şeker tansiyon, insülin direnci gibi hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu sistemik hastalıktan kurtulmak için tek bir operasyon her zaman yeterli olmayabilir. Kişinin hayat değişikliği, alışkanlık değişikliği, egzersiz, spor, beslenme alışkanlıkları gibi yaşam koşullarını değiştirmesi veya iyileştirmesi gerekir.

Haberin Devamı

Yaş kriteri var mı?
15 yaş ile 65 yaş arasındaki obez kişiler uygulanması öngörülüyor. Ancak son zamanlarda bazı yurt dışı yayınlarda 65 yaş üstü kişilerde de başarıyla uygulandığı belirtildi.

Kişi öncelikle beslenme ve sağlıklı yaşam konusunu hayat felsefesi haline mi getirmeli?
Bu operasyonla birlikte kişi beslenme spor egzersiz gibi değişlikleri içeren yaşam şartlarını düzeltme yolun gitmelidir. Örnek olarak bir şirkette ya da herhangi bir yerde çalışan ve bu operasyonu olmak isteyen kişiye düzenli beslenme alışkanlığı olmayan çoğunlukla fast-food tüketen kişiye bu operasyon önerilmemelidir.

Mide küçültmede operasyonu sonrası ömür boyu mu kişi yediklerine, içtiklerine dikkat etmesi gerekiyor?
Bu operasyonun uzun dönem sonuçları henüz ortaya konmadığı için kişinin hayat boyu beslenme egzersiz sporu içeren yaşam stiline uyması beklenir.

Haberin Devamı

Bu operasyondan sonra kaç kişi sağlığına gerçekten dikkat ediyor?
Tüm hastaların buna uyduğu söylenemez. Bu operasyonu geçirip tekrar kilo alan ya da yeterli kilo veremeyen kişiler mevcut. Operasyonun başarısının devamı için hem hekime hem de hastaya görev düşüyor.

Siz hekim olarak, karşı tarafın sabırlı, istikrarlı olmadığını anladığınız zaman “Bu operasyonu yapamam” deme hakkınız var mı?
Tecrübeme dayanarak kişinin bu operasyonu olma isteği ve operasyon hakkında yeterli bilgiye sahip olamadığı ve yaşam şartlarını değiştiremeyeceğini anladığım zaman bu operasyonu önermiyorum.

Tüp mide ameliyatının avantajları ve dezavantajları neler?
Avantajları, hasta fazla kilolarında kurtulup ayrıca diyabet hipertansiyon gibi sistemik hastalıkları var ise bunlardan da kurtulabilir. Dezavantajları ise komplikasyon oranı %1’in altında olmasına rağmen nadir olarak kaçak, kalan midede daralma, kanama görülebilir.

Yazarın Tüm Yazıları