Psikologların mücadelesi

Bu haftaki röportaj konuklarım Psikolog Mürsel Şeker ve Psikoloji öğrencisi Abdulğani İçten… Psikolog Mürsel Şekerci Türkiye Psikologlar Platformu Başkanı, Abdulğani İçten ise Yönetim Kurulu üyesi… Abdulğani henüz üniversitede eğitim görüyor ama o kadar dolu ve o kadar çalışkan ki...

Haberin Devamı

Psikologların mücadelesi

Fotoğraf: Ali GÜLERYÜZ

 

Bu haftaki röportaj konuklarım Psikolog Mürsel Şeker ve Psikoloji öğrencisi Abdulğani İçten…

Psikolog Mürsel Şekerci Türkiye Psikologlar Platformu Başkanı, Abdulğani İçten ise Yönetim Kurulu üyesi… Abdulğani henüz üniversitede eğitim görüyor ama o kadar dolu ve o kadar çalışkan ki...

 

Konumuz yeni kurulan Türkiye Psikologlar Platformu ve bu platformun yapacağı çalışmalar, “Mesleki etik yasası” için atacakları önemli adımlar…

 

 

 

Haberin Devamı

Psikolog Mürsel Şeker kimdir biraz sizi tanıyalım?

Mersin Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunuyum. Özel bir Engelli Bakımevinde bir süre çalıştıktan sonra kamuda görevime başladım.  Aile eğitimi ve danışmanlığı üzerine yüksek lisans yapıyorum. Türkiye Psikologlar Platformu’nun (TPP) Genel Başkanıyım. Mesleğimi önemsiyorum çünkü insanların hayatına olumlu katkılar sunmak beni iyi hissettiriyor.

 

Abdulğani İçten kimdir biraz seni de tanıyalım? 

Toros Üniversitesi Psikoloji Bölümü 2.sınıf öğrencisiyim, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İnsan Kaynakları Bölümünü 2. üniversitem olarak okuyorum. Üniversitemin Psikoloji Topluluğu Başkanlığını yapıyorum. Türkiye Psikologlar Platformu Yönetim Kurulu üyesiyim. Siyasi Görüşmeler Birimi Genel Başkan Yardımcılığı görevini de üstlendim  


“Türkiye Psikologlar Platformu”nun kuruluş amacı nedir?

Ayrışmadan, ayrılmadan bütün oluşumlar, psikoloji bölümü mezun/öğrenci arkadaşlarımız ve akademisyen hocalarımız ile birlikte tek bir çatı altında toplanarak güçlenmek, en haklı talebimiz olan “Psikologlar Bağımsız Meslek Yasası”nın çıkarılması için etkili, kararlı, istikrarlı bir şekilde mücadele etmek, Aktivitelerle mezun ve öğrenciler arasındaki iletişimi ve bağı güçlendirmek. Meslek birliğini kazandırmak ve mesleğimizin istismar edilmesini önlemek,  psikologların elinden alınan yetkileri tekrar elde etmek için girişimlerde bulunmak gibi birçok nedenlerden ötürü bu platformu kurduk. 

Haberin Devamı


Ne zaman kuruldunuz?

Kamu Kuruluşunda çalışan 2 psikolog tarafından Haziran 2018 tarihinde kuruldu.

 

Herhangi bir bölümünden mezun olduktan sonra eğitimler alıp terapi yapmaya başlayan, yaşam koçluğu yapan insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Terapi en kısa tanımıyla sağıltım, yani tedavi etmek demektir. İşin ehli olmayan kişiden “tedavi olmak” ne kadar iyi gelebilir sizce? Maalesef istismara açık bir hal aldı. Terapi olmak isteyen bir hasta/danışan gittiği kişinin psikolog olup olmadığını sorgulamaz, bilir ki psikologdur.  Terapi eğitimi 2-3 günlük alınan sözde belgelerle öğrenilmez, terapist olunmaz. Bunun için ciddi bir eğitim sürecinden geçmek gerekir. 

Haberin Devamı


Bu ne kadar tehlikeli?

Ruh sağlığı, anne karnından ölüme kadar devam eden ve düşünce, iletişim becerileri, öğrenme, duygusal gelişim, kendine güven gibi bir dizi süreci de ifade eden bir kavramdır. Şayet yetkin olmayan birine ya da sahte bir psikoloğa denk gelindiğinde ruh sağlığımızı daha da kötü edebilir, içinden çıkılmaz bir hal alabilir.


“Mesleki etik yasası”nın çıkması için girişimleriniz var. Daha önceleri bu girişimler yapılmış ama başarıya ulaşılmamış. TPP’nin benzer bir duruma gelmemesi için bir planı var mı?

Diğer oluşumlar gözden geçirildi. Daha önce yapılanı yapmamak, yapılmayanı yapmak istiyoruz. Platformu şimdiye kadar diğer oluşumlardan ayıran en önemli şey hem psikoloji bölümü öğrencileri hem de mezunları kucaklaması. Birlik beraberlik ruhunu gaye edinmesi. Hedefimiz gerek ülkemizde gerek KKTC’de psikoloji eğitimi veren her üniversiteye ulaşmak öğrencileri alan hakkında bilgilendirmek/bilinçlendirmek. Sadece meslek yasası kapsamında değil tabi ki çeşitli sosyal etkinlikler, sosyal sorumluluk projeleri ve aktiviteler planlıyoruz. Çok güçlü bir yönetim kurulumuz var ve gayet güzel iş bölümü içinde hep birlikte  elimizden geldiğince çalışıyoruz. 

Haberin Devamı


Şimdiye kadar ne gibi adımlar attınız? Herhangi bir temas kurup, varlığınızı kanıtlayabildiniz mi?

Gerek sosyal medyada gerekse alanda birçok çalışmalar yaptık ve hemen hemen her üniversitede arkadaşlarımızla görüştük. Twitter’da hashtag etkinlikleri oldu, onlara katılım sağladık destek verdik, mikro ve makro düzeyde iletişim grupları oluşturuldu, Panel konferanslara katılım sağlandı. Siyasilerle görüşmeler yapıldı, avukatlarla görüşüldü, TPD, TODAP, PÖMYAP, TPÖÇG ile iletişime geçildi, Üniversitelerde akademisyen hocalarımızla iletişime geçtik, televizyonda canlı yayın konuğu olduk...

 

Mesela psikologların ne gibi hak kayıpları var?

Gerek kamu kurum ve kuruluşlarında gerekse özel sektörde çalışan psikologların yaşadığı birçok sorun var. En önemli sorun meslek yasası olmadığı için çalışma alanlarının sınırının belli olmaması. Bu sorun psikologların asıl mesleklerini ve asıl sorumluluklarını yapmaya engel teşkil ediyor. Diğer bir sorun psikologların özel sektörde çok düşük ücretlere çalıştırılmak zorunda bırakılması. Birçok özel sektörde psikologlar asgari ücretin çok üstünde veya aşağısında ücretle yoğun bir şekilde çalıştırılıyor. Mesela her geçen gün psikoloji eğitimi veren üniversite sayıları artıyor, buna bir an önce son verilmeli ve sınır getirilmeli. Psikoloji eğitimi veren üniversiteler tekrar gözden geçirilmeli ve yeterli görülmeyen yerler kapatılmalı.    

 

Haberin Devamı

Platform olarak neler yapacaksınız projeleriniz neler?

Üniversitelerde temsilcilikler oluşturmak, meslek yasası içeriğini oluşturmak adına geniş çaplı organizasyon tertip etmek, psikologlar bağımsız meslek yasası çalıştayını düzenlemek projelerimizden sadece bazıları. Her geçen gün yapabileceğimizi inandığımız yeni projeler ekliyoruz. 

 

Hedeflediğiniz nokta neresi?

Ülkemizde hem halkın ruh sağlığını, akıl sağlığını sahte psikologlardan korumak hem de mesleğimizin sınırlarını ve sınırlılıklarını oluşturmak ve bağımsız bir meslek olduğumuzu göstermek adına “PSİKOLOGLAR BAĞIMSIZ MESLEK YASASI” çıkması ve diğer hedefimiz Federasyon olmak.  Belki de konfederasyon. Neden olmasın!


Psikoloji eğitimi veren üniversitelerde, akademisyenler ve öğrencilerle nasıl işbirliği içinde olmayı planlıyorsunuz?

Öğrencilerin mesleklerine hakim olmalarını, mesleklerini yakından tanımalarını sağlayıp, uzmanlık alanlarını seçmede yardımcı olmak ve onlara yol göstermek. Bunun için psikolojinin her uzmanlık alanında workshop, panel, konferans gibi faaliyetler planlıyoruz. Faaliyetler sadece öğrencilere yönelik olmayacak, yeni mezun olmuş, alanında kendini geliştirmek isteyen psikologların da faydalanacağı şekilde planlıyoruz. Faaliyetleri yürütmek için psikoloji eğitimi veren üniversitelerimiz ile iş birliği yapmayı hedefliyoruz. Bir diğer husus, mesleğimizin bağımsız meslek yasası kapsamında birlikte hareket etmek, tek çatı altında toplanmak için akademisyenlerimizin desteğini almanın önemli olduğu kanaatindeyiz.


Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

Buradan hem psikolog ve psikolog adaylarına hem de halkımıza bazı tavsiyelerim var; Halkımıza ruh ve akıl sağlıklarını korumalarını, ihtiyaç hissettikleri an gideceği yerde mutlaka diploma sorgulamalarını, alan dışıysa CİMER’e ya da SABİM’e başvurmalarını tavsiye ediyorum. Psikolog ve psikolog adaylarına ise tek bir çatı altında bir araya gelerek güçlü olup sesimizi daha etkili bir şekilde duyurabiliriz. Haydi, siz de gelin hep birlikte el ele verip meslek ruhumuzu oluşturalım. Biz birlikte güçlüyüz. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızdan bizleri takip etmelerini rica ediyoruz. 

Yazarın Tüm Yazıları