Teknoloji geliştikçe tedavi umudu artıyor

Yazılım teknolojilerinin tıbba etkisi hepimizi umutlandırıyor. Tıp dünyası özellikle hücre ve gen tedavisi konusunda teknoloji temelli birçok araştırmaya imza atıyor. Bu çalışmalar birçok hastalığı önlemeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Teknolojik gelişmeler ‘çözümsüz’ kabul edilen birçok hastalık için yeni tedavi seçeneklerinin geliştirilmesine katkı sağlıyor. Hücre ve gen tedavisi gibi teknoloji temelli yeni uygulamalar yaşam süresini daha da uzatabilecek gibi görülüyor. Bu gelişmeler sadece daha uzun bir yaşam değil, daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam da vaat ediyor. Çünkü semptomları tedavi etmek yerine hastalıkların kaynağına gidip onları yok etmeye yönelik tedaviler geliştiriliyor. Ancak biliminsanlarının ve girişimcilerin ciddi anlamda büyük bütçelere ve üretim teknolojilerine ihtiyacı var.  Bu noktada büyük ölçekli küresel araştırmacı ilaç şirketleriyle biliminsanlarının ve küçük araştırma şirketlerinin işbirliği hayati önem taşıyor.

Geçen günlerde Bayer’in ilaç bölümünün Berlin’de düzenlediği 2023 Medya Günü’ne katıldım. Toplantıda onkoloji, kardiyoloji ve radyoloji alanında son döneme ait gelişmeler paylaşıldı. Onkoloji ve kardiyoloji alanlarında yeni nesil ilaç ve tedavilerin geliştirilmesi için büyük kaynaklar ve çaba harcanıyor.

Haberin Devamı

Gen terapisi geliştiriliyor

Şirket, tedavisi olmayan kanser türlerine odaklanan Ar-Ge çalışmalarını üç temel alanda ilerletiyor. Bunlar, hedefe yönelik radyofarmasötikler (özellikle alfa tedavileri), yeni nesil immünoterapiler ve hassas moleküler onkoloji. Hedefe yönelik alfa tedavisi, isminden de anlaşılacağı üzere doğrudan kanserli hücrelerin hedef alındığı bir nükleer tıp uygulaması.  İmmünoterapiyse bağışıklık sistemini kanserle savaşmak üzere tetikleyen tedavilerdir. Bu sayede kanser hücrelerinin yayılmasının yavaşlatılması, durdurulması ve bu hücrelerin yok edilmesi hedefleniyor. Hassas moleküler onkolojide ise her hastaya özel tedavilerin belirlenmesi öngörülüyor.

Günümüzde insan genomunun yalnızca yüzde 0,05’i ilaçla karşılaşmış durumda. Yani dünya üzerinde adeta sadece Yeni Zelanda kadar bir karayı keşfetmiş gibiyiz. Gen tedavisi en basit anlatımıyla bir hastalığın tedavisinde DNA bölümlerinin (genellikle genlerin) kullanılması anlamına geliyor. Son dönemde biyoloji alanındaki ilerlemeler ve artan veri işleme kapasitesiyle hücre ve gen tedavilerinde büyük ilerleme kaydedildi. Bu gelişmeler kardiyovasküler hastalıklar, tedavisi olmayan bazı nörolojik hastalıklar, kas hastalıkları ve depo hastalıkları gibi pek çok hastalık için bir umut ışığı doğuruyor.

Yazarın Tüm Yazıları