‘Obezite artık tedavi edilebilen bir hastalık’

Dublin’de gerçekleştirilen Avrupa Obezite Kongresi’nde konuya dair tüm güncel gelişmeler konuşuldu. Biz de kongreyi takip eden Prof. Dr. Dilek Yazıcı’yla buluştuk, dünyadaki gelişmeleri ve ülkemizdeki durumu sorduk.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre obezite dünyada hızla yayılan bir salgın. Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı da “Obezite çok önemli bir pandemidir” diyor.
‘Obezite artık tedavi edilebilen bir hastalık’
Vücutta yağ dokusunun fazla olması ve anormal birikmesi şeklinde tanımlanan obezitenin çok farklı nedenleri olabiliyor. Nörobiyolojik, genetik, sosyal, psikolojik, ekonomik faktörler, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik sonucunda bu hastalık devreye girebiliyor. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Yazıcı ülkemizde yaklaşık her 3 kişiden 1’inin obeziteli ya da fazla kilolu olduğunu söylüyor. Obeziteli birey sayısında Avrupa’da birinciyiz. Peki, Avrupa Obezite Kongresi’nde neler konuşuldu? Kongreyi takip eden ve sunum da yapan Prof. Dr. Dilek Yazıcı anlatıyor:

Haberin Devamı

“Kongrenin en önemli gündem maddelerinden biri çocukluk çağı obezitesiydi. Çünkü artış çok fazla. Bunun en önemli nedeni dijital hayatın çocukları hareketsiz bırakması. 

Obezite artık bir yetersiz beslenme durumu olarak da kabul ediliyor. Kişi kilolu olsa da, gereken proteini, vitamini, minerali almadığında beslenmeden yetersiz olarak tanımlanabiliyor.

Obezitenin tedavisinde hayat tarzı değişiklikleri, medikal yöntemler ve cerrahi önemli rol oynuyor. Tedavinin bireyin genetik özelliklerine, hatta bağırsak florasına göre bile farklılaşması gerekiyor. Bu yüzden gelecekte tedavinin tamamen kişiye özel olması bekleniyor.

 Yeni ilaçlar yolda

Türkiye’de şu anda obezitede kullanılan iki ilaç var. Biri vücutta yağ emilimini engelliyor. Diğeri normalde diyabet için kullanılıyor, iştah merkezini baskılıyor ve günlük enjeksiyon şeklinde uygulanıyor. Yeni ilaçların da
çıkacağını görüyoruz. Yeni tedaviler konusunda geride değiliz. Ancak ilaçların geri ödenmesi konusunda sıkıntı yaşanıyor.

Obezite tedavi edilmediğinde kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, birçok kanser türü, depresyon ve eklem problemleri gibi birçok ciddi hastalık meydana gelebiliyor. Bunlarla obezite tedavisinin maliyeti ciddi şekilde artıyor. Obeziteyi tüm bu komplikasyonlar gelişmeden tedavi etmek çok daha az maliyetli bir seçenek.”

 

Yazarın Tüm Yazıları