İlaçsız olmaz

Enkaz altından çıkan yaralılar, kronik hastalar, zorlu kış şartları yüzünden hastalananlar... Deprem bölgesindeki afetzedelerin en önemli ihtiyaçlarından biri de ilaç ve tıbbi malzeme. Eczacıların meslek birlikleri aracılığıyla başlattığı kampanyalara destek vererek bu ihtiyacın karşılanmasına katkıda bulunmak mümkün.

Haberin Devamı

Deprem alanında en kritik ihtiyaçların başında şüphesiz ilaç ve tıbbi malzeme geliyor. Enkazdan çıkan yaralıların ilaca erişimi çok önemli. Yaralı olmasa da kurtarılan vatandaşların, özellikle de bebek ve çocukların bu soğukta hastalanma ihtimali çok yüksek. Bu nedenle bölgede ağrı kesici, ateş düşürücü ve antibiyotiklere ciddi şekilde ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca tansiyon veya diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerin de eczanelerin enkaz altında kaldığı bir ortamda ilaca erişimiyle ilgili acele etmek gerekiyor. Aksi durumda kurtulan insanları
bu hastalıklardan kaybedebiliriz.
İlaçsız olmaz
İşte tüm bu sorunlar için Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış eczacılar; Türk Eczacıları Birliği, illerdeki eczacı odaları, ecza depoları ve Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği üzerinden örnek bir yardımlaşma kampanyasını hızla başlattı. Afet bölgelerine hızla gezici eczane TIR’ları gönderildi. Bu TIR’larda Sağlık Bakanlığı ve AFAD’dan bildirilen ihtiyaçlar doğrultusunda ürünlere yer veriliyor.

Haberin Devamı

Bebekler öncelikli

İlk gezici TIR eczane depremin hemen ardından 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’a sevk edildi. İlaç, tıbbi malzemenin yanı sıra bebek maması ve bebek bezi gibi öncelikli ve acil eczane ürünleri de bu gezici eczaneler aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Türk Eczacıları Birliği Instagram hesabından
(@tebkurumsal) bu TIR’ların nerede olduğu takip edilebilir.
İlaçsız olmaz
Afet bölgelerine hızla gezici eczane TIR’ları gönderildi. Bu TIR’larda bildirilen ihtiyaçlar doğrultusunda malzeme var.

Ayrıca eczaneler de Türk Eczacıları Birliği üzerinden ‘Afet Yardım’ kampanyasına bağış yapıyor. Buna ek olarak eczacı odaları ilaç dışı eczane ürünleri ve temel gereksinimlerle ilgili ciddi bir bağış kampanyası düzenliyor. Battaniye, uyku tulumu, içlik, çorap, kazak, mont, bere, atkı gibi soğuktan koruyacak malzemelerle çocuklar için giysi, ısıtıcı, fener, ıslak mendil, sabun, dezenfektan, emzik, biberon, diş fırçası ve diş macunu eczacı odalarına bağışlanabilir.

Haberin Devamı

Bağışlanacabilecek öncelikli tıbbi malzemeyse şöyle: Ağrı kesici ve antibiyotik tabletler, ampul formundaki ağrı kesici ve antibiyotikler, çocuklar için şuruplar, serum fizyolojik, bandaj, gazlı bez, pansuman malzemeleri, yaraların mikrop kapmasını önleyen ve ezilmelerde iyileşmeyi hızlandıran merhemler, nefes açıcı spreyler. Ayrıca serum seti, enjektör, damar yolu için intraket ve benzeri medikal malzemelerle büyük boy yara bantları.

 

Yazarın Tüm Yazıları