Bağışıklıklarını her şartta güçlü tutalım

COVID-19 vakalarının yeniden arttığı bugünlerde çocuklarımızın sağlığını korumaya dikkat etmeliyiz. Vitamin ve mineralleri mümkün olduğunca doğal kaynaklarından temin etmeye çalışmak, takviye gereken durumlardaysa doktor ya da eczacı önerisine başvurmak çok önemli.

Haberin Devamı

İçinde bulunduğumuz pandemi dönemi bize hem çocuklar hem yetişkinler için güçlü bir bağışıklık sisteminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapabiliriz? Hangi takviyeleri kullanmalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz? Nelerden kaçınmalıyız? Bu soruları kendimize daha çok sorar olduk. Ancak konu çocuklarımızsa cevapları bir uzmanın vermesi çok kritik! Aksi takdirde çocuğumuz için iyi bir şey yapmaya çalışırken ona zarar da verebiliriz. Bu nedenle sorularımı çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Melis Bayram Şirinoğlu’na sordum...

Bağışıklıklarını her şartta güçlü tutalım

Meyve ve sebzeler en doğal destek.

Haberin Devamı

Dr. Şirinoğlu güçlü bağışıklık sisteminin temellerinin gebelik öncesi dönemde atılmaya başladığını anlatıyor. Artık sıkça duyduğumuz ‘mikrobiyota’ kavramı bu noktada karşımıza çıkıyor. Mikrobiyota bizlerle birlikte ortak yaşam süren, vücudumuzun çeşitli bölgelerinde bulunan bakteriler, virüsler, mayalar ve parazitler gibi mikroorganizmaların tümüne verilen isim. Dr. Şirinoğlu “Son zamanlarda yapılan çok sayıda araştırma gösteriyor ki annenin gebelik öncesi ve sırasındaki beslenmesi, alışkanlıkları, yaşam tarzı bebeğin mikrobiyotası üzerinde oldukça etkili. Ayrıca normal doğumun ve bebeğin anne sütü almasının da bebeğin mikrobiyotası üzerinde olumlu etkisi kanıtlandı” diyor.

Pandemiyle çocukların bağışıklığını güçlendirecek takviye arayışlarında da belirgin bir artış görüldüğünü anlatan Dr. Şirinoğlu, bir konuda da uyarıyor: “Bilmeliyiz ki doğal bağışıklığı güçlendirmenin en doğal ve iyi yolu sağlıklı ve dengeli beslenmek, vitamin ve benzeri takviyeleri doğal yollarla almak, yeterli fiziksel aktivitede bulunmak, uygun süre uyumak ve stres, kaygı gibi negatif düşüncelerden uzak durmaktan geçiyor. Bir de kazanılmış bağışıklık var ki bunu desteklemenin en güzel ve önemli yolu aşılar. Önerilen çocukluk çağı aşılarının belirlenen zamanlarda yapılması büyük önem taşıyor.”

Haberin Devamı

Dr. Şirinoğlu gerektiği zaman çocuklara uygun takviyeler verilebileceğini, ancak bunun için mutlaka çocuk doktoruna danışılması gerektiğinin de  altını çiziyor: “Arkadaş, komşu veya aile bireylerinin önerisiyle çocuklara vitamin ve mineraller gibi takviye edici gıdalar verilmesi, doktor veya eczacı tarafından önerilmeyen bitkisel ürünlerin tüketimi çocuklarda zehirlenme ve organ hasarı gibi sonuçlara yol açabiliyor. Ayrıca yararlı bile olsa dozu kaçırmamak gerek. Her şeyin fazlasının zarar getireceğini de unutmayalım.”

D vitamininin önemi

Bu aralar çok gündemde olan bir konu da D vitaminiyle bağışıklık sistemi ilişkisi. Dr. Şirinoğlu’yla bu konuyu da konuşuyoruz: “D vitamini çocukluk çağı için çok önemli bir vitamin. İlk 2 yaşta doktorca belirlenmiş standart dozlarda rutin kullanımı önerilmekte. Sonraki yaşlar için ölçümlerinin yapılması ve varsa eksikliğin giderilmesi önem taşıyor. Vücudumuzda D vitamini sentezinin yolu güneş ışığından günde 10-15 dakika doğrudan, diz ve dirsek altıyla yüz ve boyun bölgesinin faydalanmasından geçiyor.”

Haberin Devamı

HANGİ GIDALARI TÜKETMELİ?

Dr. Şirinoğlu anlatıyor: “Çocuklarımız için protein ve demir kaynağı olan kırmızı et, balık eti, yumurta tüketimini önermekteyiz. Bunlarla birlikte kefir, evde mayalanmış yoğurt oldukça faydalı doğal probiyotikli gıdalar, dolayısıyla bağışıklığı destekler nitelikteler. Doğal yollarla yetiştirilmiş, mevsimine uygun meyve ve sebzelerin tüketilmesi de bağışıklık açısından çok önemli. Bu mevsimde şeftali, kayısı, armut, kavun, karpuz, kiraz, ahududu, böğürtlen gibi mevsim meyveleriyle semizotu, kabak, bamya, börülce, domates gibi mevsim sebzeleri tüketilebilir. Paketli abur cubur gıdalar, işlenmiş etler, şeker oranı yüksek asitli içecekler ve benzeriyse çocuğun bağışıklık sistemine zarar verir.”

 

Yazarın Tüm Yazıları