Tiyatro Festivali 20 yaşında

İSTANBUL KÜLTÜR SANAT VAKFI (İKSV) tarafından 2004 yılından bu yana Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali, 28 Mayıs akşamına kadar devam ediyor.

Haberin Devamı

Gösterilerin yanı sıra çeşitli mekânlarda söyleşiler ve atölyeler gerçekleştiriliyor.

Bu yılın Onur Ödülleri’ni alanlar şöyle belirlendi:

Metin Akpınar, Şahika Tekand, Berliner Ensemble.Sahnelenen oyunlar içinde, sözü edilmesi gereken, İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenecek ilk İran oyunu.

Her Gün Biraz Daha (Ham Havayi) adlı oyun 17 ve 18 Mayıs günleri Uniq Hall’de görülebilir.

Oyun hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi vermeliyim:İranlı kadın yazar Mahin Sadri ve yönetmen Afsaneh Mahian, Her Gün Biraz Daha (Ham Havayi) adlı oyunda, daracık bir mutfakta günlük angaryalarıyla meşgul üç kadının ıstırap dolu öyküleri aracılığıyla İran’ın 1981’den (İran devriminden iki yıl sonra) 2013’e uzanan tarihinden bir kesit sunuyor. Daracık bir mutfakta, koyu renk giyinmiş üç İranlı kadın, tutkuları, acıları, hayalleri ve hayatta kalma taktikleriyle, hayatlarının bir özetini anlatıyorlar. Mahnaz, bir savaş kahramanın dul eşi. Shahla, tanınmış bir futbolcunun (değersiz) metresi. Geleneksel bir aileden gelen Leyla ise dağ yürüyüşlerini keşfedip kurtarmış kendini.

2015’in ocak ayında Tahran Tiyatro Festivali’nden (Fajr) “En İyi Özgün Metin” ve “En İyi Kadın Oyuncu” dallarında ödüllerle dönen, aynı yıl İran Tiyatro Eleştirmenliği Birliği’nin “En İyi Oyun” ve “En İyi Yönetmen” ödüllerini kucaklayan, Paris’te kapalı gişe oynayan Her Gün Biraz Daha başarısını sürdürüyor.

YERLİ ve yabancı yapımların sahnelendiği festival, hem Türk tiyatrosunun hem dünya tiyatrosunun en başarılı, en çok seyredilen, beğenilen oyunlarını sundu.

Moda Sahnesi’nde Shakespeare’in 400. ölüm yıldönümü dolayısıyla sahnelenen etkileyici oyun, Shakespeare’in Bütün Ölümleri 24-25-26 Mayıs günleri izlenebilir.

Shakespeare’in oyunlarında sahne üzerinde gerçekleşen 75 ölümü ele alıyor oyun. Julius Caesar’da Romalıların intiharından Kral John’da Prens Artur’un ölüme düşüşüne, Hamlet’in sonundaki katliamdan Antonius ve Kleopatra’daki sepet içindeki yılanlara kadar bütün ölümler özel bir kurguyla yeniden sahneleyiyor.

Uluslararası festival bağlamında Brecht’in yazıp Kurt Weill’in bestelediği ünlü oyunu Üç Kuruşluk Opera’yı da 13-14 Mayıs tarihlerinde Zorlu Center’da görebilirsiniz.

Festivalin bir işlevine değinmeli.Yıl içinde Türkiye’de görmediğiniz birçok oyunu, festivalde seyretme olanağı ortaya çıkar, ayrıca yabancı oyunlar da bir tiyatro seyircisi için önemlidir.

Tiyatro oyunlarının sahnelenmesi kadar birçok kişinin, özellikle konservatuvar öğrencilerinin de söyleşi ve atölye çalışmalarından yararlanacağını hatırlatmak isterim.

FESTİVALİ takip edin, tiyatronun bugününü uluslararası ölçekte görün. 

Yazarın Tüm Yazıları