Şaire vefa gecesi

CUMARTESİ akşamı, Beşiktaş Belediyesi’ne ait Fulya Sanat Merkezi’nde iyi şair Ataol Behramoğlu için düzenlenen özel geceye gittim...

Haberin Devamı

“50. Sanat Yılında Ataol Behramoğlu” adını taşıyan gecede ben de konuşmacılar arasındaydım. Davetiyedeki motto şöyleydi: “Şiirde ve Aydınlanma Savaşımında Yarım Yüzyıllık Yürüyüş”. Geceyi Tekin Yayınevi ile Beşiktaş Belediyesi birlikte düzenlediler. Gecenin açış konuşmasını Beşiktaş Belediye Başkanı avukat Murat Hazinedar yaptı.
Her şey bir tarafa, gecede, bir şaire gösterilen ilgi ve sevginin boyutunu gördüm. Bütün salon, balkon bölümlerine kadar dolmuştu.
İyi, toplumcu bir şairi dostları kadar okurları da böyle bir gecede yalnız bırakmamıştı. Hem okurun hem de şairin sınav gecesinde, iki kesim de tam not aldı!
Behramoğlu’nun hapishane arkadaşının oğlu Utku Asan, “Ustaya Küçük Bir Armağan” adlı eserini seslendirdi.
“Nebil Özgentürk’ün satırlarında Ataol Behramoğlu”nda şairin çeşitli yönlerini izledik, günlük yaşamından kesitleri gördük.
Açılış konuşmalarını yapanlar arasında benden başka, Özdemir İnce, Elif Akkaya da vardı. Şairi çeşitli özellikleriyle sundular o gece. Müzikçiler, onun bestelenmiş şiirlerini çaldılar. Türk tiyatrosunun önemli oyuncuları şiirlerini okudular, yabancı konuklar da geceye zenginlik katan adlardı...
Belediyelerin kültürel alanda etkinlikler düzenlemesini, onların görevleri arasında sayarım. O kentte, o bölgede yaşayanların kültürel gereksinimlerini de karşılamakla yükümlüdürler. Beşiktaş Belediyesi, cumartesi gecesi bu görevi layığıyla yerine getirdi.


* * *

Haberin Devamı


ATAOL BEHRAMOĞLU-YARIM YÜZYILDAN ŞİİRLER* adlı kitabı yayımlandı yakın zamanda... Behramoğlu’nun kendi seçtiği şiirlerden oluşuyor kitap. Bu kitabının içinde bir de şiirlerini okuduğu CD var. Söz konusu seçmelerin başına Önsöz’ü benim yazmamı istediği için Ataol Behramoğlu’na bir teşekkür borcum var!
Şairlerin kendi şiirlerinden yaptığı seçmeler her zaman ayrı bir özellik taşır benim için. Çünkü okurlarının ille de o şiirleri okumasını ve onu bu şiirlerden tanımasını arzular. Kitaptaki seçme şiirleri, yıllara göre sınıflamış. Amacı, şiirinin gelişim çizgisini okurların izlemesini sağlamak.
1959-1963, 1963-1965, 1965-1970, 1970-1974, Dörtlüklerden, 1974-1980, 1980-1982, İyi Bir Yurttaş Aranıyor’dan, Kızıma Dörtlükler’den, 1982-1984, 1984-1990, 1990-1994, 1994-2003, 2003’ten Günümüze...
Onda tür zenginliğini de anımsatmalıyım. Şiir yanında, düzyazıları da önemlidir, şiir üzerine yazdıkları hem kendi şiirine ışık tutar hem de genç şairler için yararlı bir kaynaktır. Çevirileri ile de Rus edebiyatının iyi yazarlarını dilimize kazandırmıştır. Geceye gelenlere bakarken, ona olan sevgi ve saygılarını gösterenleri seyrederken, şaire çektirdiklerimiz bir film kareleri gibi geçti gözümün önünden.
Barış Derneği Davası, bütün aydınları hapishanelere doldurdu, Behramoğlu da uzun süre sürgünde yaşadı. Belleğime bu anılar düşünce, bütün sürgünler adeta bir resmigeçit yaptılar. Çoğu da ülkelerinden uzakta öldüler. Onları yargılayanlar, sürgüne gönderenler, düşünceden korkanlar acaba bugün ne yapıyor? Onlara bu salonun bir fotoğrafını göndermek isterdim, acaba bakabilirler mi?!


* * *

Haberin Devamı


BEHRAMOĞLU’nun yeminine hepimizin, bütün okurlarının, okuru olmayanların da katıldıklarından kuşkum yok. Ne diyor şair?
“Bütün yiğit şairler ardına yemin ederim.” Ben de!

(*) Yarım Yüzyıldan Şiirler, Ataol Behramoğlu, Tekin Yayınevi.

Yazarın Tüm Yazıları