Sahafların durumuyla ilgilenelim

Sahaflar Birliği Derneği Başkanı Emin Nedret İşli’nin mektubunu okuyalım: “Sahaflar ülkemizde ve tüm dünyada devam etmekte olan COVID-19 pandemisi nedeniyle zor günler geçirdiler, geçiriyorlar.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz aylarda dükkânlarımızda yüz yüze satışın çok azalması, hatta tamamen bitmesi sebebiyle internet satışlarına, sosyal medyadaki mecralara yönelen, onlara adapte olmaya çalışan sahaflar bu alandaki artan talebin büyümesi sonucu ayakta durabildiler ve hayatlarını idame ettirdiler.

Elektronik iletişim ağı üzerinde yer alan Kitantik, Nadirkitap gibi eski ve sahafiye kitap satış listelerinde yer alan onlarca sahaf/kitapçı bu sayede ülkenin her yerinde yaşayan kitap düşkünlerine, sahaf dostuna kitap bulmaya devam ettiler. Bu alanda kitap talebinin yayınevleri açısından da artmasıyla oluşan olumlu ve kazançlı durum sahafların da kendini kurtarması ve de bahtiyar hissetmelerine yol açtı.

Zor durumda olan pek çok ticari sektöre rağmen sahaflık mesleğini icra edenler bu sıkıntılı günleri daha az zararla atlatıyorlardı ki zorunlu olarak gelen (17 günlük) uzun kapanma bu pozitif durumu negatif hale dönüştürdü.

Haberin Devamı

Devlet katında ‘sahaf’ mesleğinin tanımlı olmayışı, idari kademelerde sahaf ilişkisinin çok zayıf olması dükkânların tamamen mecburen kapanması, iş yapılamaz hale gelmesine neden oldu. Bu sahaflar açısından bir yıkım ve gelir kaybına yol açacak. Meslekteki tüm esnaf adına ricamız şu:

İnternet üzerinde satış yapmakta olan meslek üyelerinin siparişlerini karşılayabilmeleri, gelen talepleri düzgün ve hızlı bir şekilde servis etmeleri, kitap siparişlerini paketleyip kargolayabilmeleri için dükkân ve depolarına ulaşmalarını temin izni verilmesi talebimize ses olmanızdır.

Diğer pek çok alanda paket servislerinin açık olduğu düşünülürse günün belirli saatlerinde mekânlarına ulaşıp kitap dostlarının isteklerini onlara ulaştırmak üzere dükkânlarda bulunabilmelerinin sağlanması gereklidir.

Bu bir anlamda kitap arayan, okuyan, uzun dönem evde kapalı kalacak insanımızın da güzel vakit geçirmesini sağlayacak bir durumdur. Pek çok sahaf dostu istediği kitapların zamanında kendisine ulaşamayacağı kaygısıyla sahaflara sitem etmektedir.

Sahaflar sizden elektronik iletişim ağı üzerinden kendilerine ulaşan kitap siparişlerini servis edebilmek, sahaf dostunun kitaplarına bir an evvel kavuşmasını sağlamak adına mekânlarına kısa bir süre de olsa ulaşmak isteklerine ses olmanızı istirham ediyorlar.

Haberin Devamı

Günümüzde sahaflar artık unutulan bir meslek değil, çok önemli bir kültürel ihtiyacı karşılayan, ülke kültürüne hizmet eden bir sektördür. Yöneticilerimizin bunu bilmesi, anlaması ve bu sektöre de sistemin içinde yer verip izin ayrıcalığından yararlandırılması gerekmektedir.

Sevgi ve saygılarımla”

2021 CEVDET KUDRET EDEBİYAT ÖDÜLÜ

ÖDÜL, bu yıl ‘Deneme ve Eleştiri’ ile ‘İnceleme ve Araştırma’ türünde verilecek.

Ödül seçici kurulu: Armağan Ekici, Besim Dellaloğlu, Hatice Aynur, Sevengül Sönmez, Tuncay Birkan.

Ödüle katılacak kitapların 31 Ağustos 2021 tarihine kadar 7 nüsha olarak, yazarın kısa özgeçmişi ve adaylık başvurusu dilekçesiyle birlikte “Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğü, Meclis-i Mebusan Caddesi No: 24, Fındıklı 34427 İstanbul” adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Ödüle 1 Eylül 2020-31 Ağustos 2021 tarihleri arasında yayımlanmış kitaplar aday olabiliyor. Gönderi bilgilerinin aynı zamanda cevdetkudretodulu@msgsu.edu.tr e-posta adresine iletilmesi gerekiyor.

Ayrıntılı bilgi için: www.cevdetkudretodulleri.com

SENNUR SEZER ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI

SENNUR SEZER adına, Gıda-İş Sendikası ve Manos Kitap işbirliğiyle düzenlenen Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülü’nün bu yıl altıncısı gerçekleştirildi. Ödül dosyaya veriliyor.

Şiir Ödülü: Can Hakman - ‘Miskin Peri’

Özel Ödül (Şiir): Uygur Orhan - ‘Kuşluk Vakti Ekmekleri’, Murat Tenetoğlu ‘L’ekhidna’

Öykü Ödülü: Tunç Kurt - ‘Hayatlarınızdan Alacaklıyım’

Özel Ödül (Öykü): Zekeriya Şimşek - ‘Sevildiğini Bil Gökkuşağı’

Haberin Devamı

Ödüller, Sennur Sezer’in doğum günü olan 12 Haziran’da yapılacak törenle sahiplerine verilecek. Plaketlerin yanı sıra Manos Kitap, Can Hakman’ın ‘Miskin Peri’ ve Tunç Kurt’un ‘Hayatlarınızdan Alacaklıyım’ dosyalarını kitap halinde yayımlayacak.

Yazarın Tüm Yazıları