Osman Nuri Özpekel ve Fahrettin Çimenli

UDΠve besteci Osman Nuri Özpekel’in 2 CD’sini dinledim.

Haberin Devamı

Albümün adı: Sünûhat/Revnak-nümâ Âyin-i Şerifi ve İlâhiler.

Özpekel, kendi bestelerinin yanı sıra birçok bestecimizin CD’lerinin hazırlanmasında, onların yurtiçinde ve dışında tanınmasında çalışmalarıyla tanındı. Yeni albümünde 17 Aralık 2015 tarihinde Revnâk-nümâ makamında bestelediği bir ‘Mevlevî Âyini’nin kaydı da yer alıyor.

1. CD’ de yer alan besteler:

- Nât-ı Mevlânâ, Hâfız Murat Taştekin

- Baş taksim: Volkan Yılmaz

- Peşrev

- 1.2.3.4. Selâmlar.

- Son Peşrev.

- Kuran-ı Kerim, Hâfız Murat Taştekin.

2. CD’de Yunus Emre’den Dr. Bülent Gündem’e kadar birçok kişinin güftesine Osman Nuri Özpekel’in ilâhî formunda yaptığı besteleri yer alıyor.

İnanıyorum ki bugünün dinleyicisi de ilâhî formundaki bu besteleri ilgiyle dinleyecektir.

Saz sanatçıları İhsan Aslan (keman), Osman Nuri Özpekel (ut), Taner Sayacıoğlu (kanun), Lütfiye Özer (kemençe), Gamze Ege Yıldız (tanbur), Volkan Yılmaz (ney), Volkan Ertem (viyolonsel), Ferruh Yarkın’dan (bendir, daire) oluşuyor. Koro ise Alper Akaryıldız, Anıl Yurttaş, İbrahim Suat Erbay, Muhammed Taha Aras, Hâfız Murat Taştekin’den meydana geliyor.

Haberin Devamı

FAHRETTİN ÇİMENLİ - TANBÛR İLE BİR ÖMÜR

OSMAN NURİ ÖZPEKEL’in yayına hazırladığı kitabın adını yazımın başlığına koydum.

Sanatçıların kendinden önceki kuşaklar hakkında kitap hazırlamaları, onların verdiği emekleri gün ışığına çıkarması, doğrusu benim çok desteklediğim bir vefa borcunun yerine getirilmesidir.

Kitabın başında sanatçının teşekkürü var.

Özpekel, Çimenli’nin müzisyenliğini bakın nasıl tanımlıyor:

“Ona tarih, şiir, edebiyat, sosyoloji, felsefe sorun; asla cevap alamazsınız ama Tanbûrî Cemil Bey’in, Tatyos Efendi’nin, Refik Fersan’ın bütün peşrev ve saz semâîlerinin dört hâne ve teslimleri ile Dede Efendi’nin Hüzzam Yürük Semâisi’nden Selâhattin Pınar veya Yorgo Bacanos’un Hüzzam şarkısına kadar, iddialı müzisyenlerin bile notasız hatırlayamadığı eserlerini beynindeki ekrandan eksiksiz çalar ve hatta güftelerini bile hatırlar.”

“Kendi Anlatımıyla ‘Hayat Hikâyesi ve Anıları’” bölümünde kendi meslek yaşamının yanı sıra ünlü müzisyenlerle yaşadıklarını da dile getiriyor.

Haberin Devamı

Kitabın diğer bölümünde de arkadaşları, meslektaşları onun hakkındaki düşüncelerini iletiyorlar. Kitabın iç kapağında da Çimenli’nin taksimlerinin yer aldığı bir CD’yi dinleyebilirsiniz.

***

TÜRK müziğini sevenler için iki CD ve bir kitap.

Yazarın Tüm Yazıları