Müziğin ustalarını Filiz Ali’den okuyun

Piyanist, müzik eleştirmeni Filiz Ali’nin ‘Müzisyen Portreleri’ kitabı bize Türk ve yabancı ünlü müzikçileri tanıtıyor, onların eserleri, icraları üzerine bilgiler veriyor, yorumlar sunuyor.

Haberin Devamı

Yazıları okuyunca, müzikçileri, besteleri, icraları daha anlayarak, daha zevkine vararak dinleyeceksiniz.Filiz Ali, Ayvalık’ta kurduğu Müzik Akademisi’nde usta icracıların ‘Master Class’larıyla genç kuşak müzikçileri yetiştiriyor. Bu akademide konserler de veriliyor.Kitabın başında bir müzikçinin yazmaya başlamasının serüveni var:“1983 ile 1993 yılları arasında çok yoğun geçen bir yazı hayatım oldu. 1981 yılında Hürriyet Gösteri dergisinde Doğan Hızlan’ın iteklemesiyle sürekli müzik yazıları yazmaya başlamıştım. Ayda bir yazı yazmakta bile zorlanıyordum ilk zamanlar. Doğan Hızlan, Cumhuriyet Gazetesi’nin sanat sayfasının başına dönünce beni de peşinden sürükledi. Üstelik bu kez ayda bir yerine haftada bir yazı istenir oldu benden. Zaman geçtikçe yazı yazmanın bir tiryakilik olduğu gerçeği çıktı ortaya. Gecem, gündüzüm yazmak istediğim, yazmam gereken ya da yazmam istenen yazıların içeriklerini düşünmek, araştırmak, iz peşinde koşmak, yerli-yabancı basını deli gibi izlemekle geçiyordu.”

 

Haberin Devamı

Müziğin ustalarını Filiz Ali’den okuyun


İcracı portreleri


Kitap üç bölümden oluşuyor: Portreler, Gençler, Ölümlerin Ardından. Portreler’de ağırlık icracılarda. Besteciler arasında Necil Kâzım Akses, Cengiz Tanç, John Cage, Witold Lutoslawski, Mikis Theodorakis, Krsztof Pndrecki, Sofya Gubaydulina, Philip Glass, Henryk Gorecki yer alıyorFiliz Ali’nin hakkında yazdığı bestecilerin çoğu ülkemizde az tanınan ancak uluslararası festivallerde besteleri dinlenen sanatçılar.İcracıları ne kadar tanıyoruz peki? Solist olarak, orkestra elemanı olarak, dörtlülerde yer alan, bize en iyi besteleri üstün icra ile dinletenleri tanıyor muyuz? Hayır!Takip ediyorsak müzik dergilerinde, ödül aldıklarında çıkan haberlerde, özel bir konserde çaldıklarında tanıyoruz...Bu gerekçeyle kitaptaki Portreler bölümünü önemsiyorum.O sadece yıldızları yazmamış, yazılmaya değer olanları da bize tanıtmış. Birkaçını sıralamak istiyorum: Leyla Gencer, İdil Biret, Suna Kan, Güher ve Süher Pekinel, Ayla Erduran, Erol Erdinç, Gülsin Onay, Semiha Berksoy, Ayşegül Sarıca, Ruhi Su-Sümeyra Çakır. Gençler Bölümü’nü özellikle okumalısınız. 

Haberin Devamı



Koleksiyon imkânı


Burada adı geçen sanatçı ve şefleri şahsen ben de dinlediğim için, müzikseverlerin o adları izlemelerini salık vereceğim.Bazı başarılı adları sıralamam gerekirse, Baltacıgil Ailesi’nin  Genç Yıldızı: Efe Baltacıgil. Bartok, Mozart, Ravel ve Sıdıka Özdil, Yüzümüzü Ağartan Bir Şef: İbrahim Yazıcı.Dünya Tanıyor, Sıra Bizde: Zeynep Gedizlioğlu.Ölümlerin ardından bölümünde ise, yabancı ve bizden birçok müzikçinin yaşamı, sanatı üzerine yazılar yer alıyor.Filiz Ali kitabında, geniş bir yelpazede müzikçileri yazıyor. Başka klasik müzik yazarları gibi belli bir dairenin içine sıkışıp kalmıyor. İyi bir yazar, iyi bir eğitimci olarak müzik yaşamımızı yönlendiriyor, genç yetenekleri ustalık yolunda destekliyor. Bize iyi, seçkin bir koleksiyon yapma imkânı da sağlıyor. Filiz Ali’nin müzik yazarlığına devam etmesini dilerdim. Ödün vermeden, hatır gönül gözetmeden yazan bir eleştirmene her zaman ihtiyaç vardır.Her müzikseverin yanında bulunmalı.

Yazarın Tüm Yazıları