Münir Nurettin Selçuk: Müziği, Yaşamı, Müzik Zevkimizdeki Yeri

MÜNİR Nurettin Selçuk’u canlı konserlerinde de plak kayıtlarından da dinledim.

Haberin Devamı

Ailemle birlikte Saray Sineması’ndaki konserlerine giderdik, unutamadığım konserlerden birinde tanbur çalmış, kızı Meral Selçuk’a eşlik etmişti. Daha sonraki yıllarda da İcra Heyeti’ni yönettiği icraları kaçırmazdım.

Gene ailemle birlikte Küçükçiftlik Park’taki konserlerin de müdavimiydik. İncila Bertuğ, Hüseyin Kıyak’ın hazırladığı ‘İstanbul’un Engin Sesi–40 Yılın Ardından Münir Nurettin Selçuk’ kitabını okurken, bir yandan da Yapı Kredi’nin ‘Üstad Münir Nurettin Selçuk’ kasetlerini dinledim. İncila Bertuğ–Hüseyin Kıyak’ın Önsöz’ünde kitabın tanıtımının yanısıra hakkındaki yazılardan da alıntılar yer alıyor:

“2021 yılının nisan ayıydı Uğur Deran bizi aradı ve 27 Nisan’ın Münir Nureddin Selçuk’un ölümünün kırkıncı yıldönümü olduğunu söyleyerek bir anma faaliyetinin yapılıp yapılmayacağını sordu.

Haberin Devamı

Münir Nurettin Selçuk: Müziği, Yaşamı, Müzik Zevkimizdeki Yeri

Peyami Safa, 1951 yılında 35. sanat yılını kutlayan Münir Nureddin Selçuk’un jübile kitapçığında şunları yazıyordu:

‘Osmanlı musikisinin tükenme devrinde, insan sesi, muhtaç olduğu disiplini, Münir Nurettin’in kibar ve mümtaz şahsiyetinde bulmuştur... Münir Nurettin olmasaydı, bu musiki belki çoktan bir tarih sesi halini alacaktı. Ona bir müddet daha canla ve cazip aktüalitesini vermekte en büyük şeref payı herhalde Münir Nurettin Bey’indir.’ İcracılığında olduğu gibi bestekârlığı konusunda da geçmişle gelecek arasında köprü oluşturdu. Seçtiği şiirler, makamlar ve usullerle Cumhuriyet dönemine yumuşak bir geçiş yaptı.

Öncelikle uyarısıyla bize yol açıcı olan Uğur Derman’a, dedesi için yapılan çalışmalarda bizi her konuda destekleyen Nükhet Sirel’e teşekkür ederiz.”

İçerik sıralaması:

- M. Uğur Dermen

Sunuş: Münir Nurettin Bey

- Nükhet Sirel

O benim dedemdi

- Bülent Aksoy

Çok–çizgili musikisi

- Güneş Ayas

Neyi, nasıl temsil ediyordu?

- İncila Bertuğ

Hakkında yazılanlar ve hatıraları

- Binnaz Çelik

Bestekârlığı

- Melih Duygulu

20. yüzyılın ilk yarısından itibaren ‘Türk halk müziği’nin yeni icra tarzları: Münir Nurettin Selçuk örneği

- Hüseyin Kıyak

Haberin Devamı

Münir Nurettin Selçuk’un doğum tarihi

- John Morgan O’Connell

Yurtiçi ve yurtdışı konser turneleri (1929–1939)

- Cemal Ünlü

Taş plakları

- A. Tevfik Bildik

Münir Nurettin Selçuk’un taş plaklarının listesi

Ünlü adlar onun için ne demişlerdi:

“Bu devirde yaşalan ihtiyar, orta yaşlı, genç vatandaşlar eski mûsıkimizin bestelerini Münir Nurettin’den dinledikleri için talihlidirler.” Yahya Kemal

“Nice gülistanın çiçekleri bahar bahar onun sesinde açtı, soldu, yeniden goncalar verdi. Bu fakir saka kuşu da onunla beraber hayli kanat çırptım, mızrap savurdum.” Mesut Cemil

“Bahtı iki türlü parlayan sanatkâr vardır. Birini güzide kimseler takip eder, halk anlamaz. İkincisini halk beğenir, memleketin münevverleri ona karşı istihfafla dudak büker. Münir Nurettin iki zıt kutbu birleştirebilmiş nadir bahtiyarlardandı.” Vâlâ Nureddin

Haberin Devamı

“Yaptığı işe olağanüstü saygılıydı. Türk musikisine, kaliteli müziğe ve halka... Ama evvela kendisine saygı duyardı.” Timur Selçuk

En zor, en bıçak sırtında oluşan zevk müzik zevkidir. Türkiye’de bu kaliteyi tutturmak çok zordur. Münir Nurettin Selçuk bunu tutturan ender insanlardandır. Kitapta siz bir önemli müzisyenin ekseninde Türkiye’deki zevk dalgalanmaları içinde onun sağlam yerini de öğreneceksiniz.

(Kubbealtı Yayınları)

Yazarın Tüm Yazıları