Masamda almanak bulundururum

ÖNCEKİ yıllarda değişik alanları kapsayan almanaklar, yıllıklar yayımlanırdı.

Haberin Devamı

Edebiyattan sanata epeyce yıllık çıkardı. Varlık Yıllığı’nda edebiyattan resme, tiyatrodan sinemaya kadar bir yılın dökümü yapılırdı. Benim en çok yararlandığım, Sami N. Özerdim’in hazırladığı bibliyografya bölümüydü.

 

Önümde Fotoğraflarla Yılın Olayları Hürriyet Almanak 2015* duruyor.
Albümün ilk iki sayfasına, unutamadığımız bir saldırının fotoğrafları konulmuş. Yazısı şöyle: “Hürriyet gazetesi 48 saat arayla iki kez saldırıya uğradı. Saldırıda kapı ve camları parçalayarak içeri girmeye çalışan saldırganlar güçlükle engellendi.”
Kim olursanız olun, bugünü düne ve yarına bağlamak için bu tür kitaplara ihtiyacınız vardır.
Nasıl bir yıldı sorusunun yanıtını bu tür kitaplardan alırsınız.
Aslında almanaklar, sadece nesnel açıdan bir önem ve değer taşımazlar, o yıl içindeki kişisel hayatımızdan kesitleri bize anımsatır.
Bir siyasetçinin karnesi bu almanaklarda yer alır, yükselişi, çöküşü için gerekli bilgiler de gene bu kitaplarda gerekçeleriyle ortaya çıkar.
Geçmişi hatırlatan her çalışma, insanı yarına hazırlar, hatalarımızı da öğreniriz. Çünkü almanaklar bizim de karnemizdir, olaylar karşısında aldığımız tavırlar, kişiliğimizi belirler, toplam tavır listesini de gene burada buluruz.

 

* * *

 

Haberin Devamı

HÜRRİYET ALAMANAK’ın sayfa düzenini, bilgileri sunuş biçimini, haber dilini yazmam gerekirse, bu özelliği taşıyan bir almanağa ihtiyaç duyduğunuzu hemen fark edersiniz.
Almanakta her güne bir sayfa ayrılmış.
Ana bölümde fotoğraflı haberleri okuyabilirsiniz.
Sayfanın fotoğraflı orta kısmının altında ve üstünde az kelimeli küçük haberler yer alıyor. Bunlar ana çarpıcı haberin gölgesinde kalmış haberlerin de gün ışığına çıkmasını sağlıyor.
Almanak size Hürriyet gazetesi hakkında da fikir veriyor. Her gün okuduğunuz gazetenin haber düzenini, kalitesini, gündelik telaş içinde fark etmeyebilirsiniz. Toplu bir değerlendirme yapmanız için de size bir fırsat sunuyor bu toplam çalışma. Yaşadığınız bir yılı siz kendi gözünüzden yorumlarken buradaki bilgi ve belgelerle de karşılaştırabilirsiniz.
Bu karşılaştırmadan Hürriyet’in başarıyla sınavdan geçeceğinden kuşkum yok.
Sayfaları çevirirken, birden bazı haberleri yeniden sonuna kadar okuduğumu gördüm.
“23 saatlik vekiller. Başkan İsmet Yılmaz da en kısa süre görev yapan başkan olarak tarihe geçecek.” 29 Ağustos sayfasındaki kabineye bir bakın, kimler gitmiş, kimler kalmış.
3 Eylül’deki unutulmaz fotoğraf: Aylan’ın kıyıya vuran cesedi. Milyonlarca insanın yaşadığı dramın ağır özeti.
Ve 10 Eylül 2015’teki tarihi fotoğraf.
Saldırı sonrası Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı konuşurken Hürriyet mensupları da binanın merdivenlerinde onu dinliyor, sonunda alkışlarla destekliyor.
Kimi fotoğrafları belki unuttunuz.
Birini hatırlatayım; bir vatandaşımız omzunda taşıdığı kurbanlık koçla metrobüse biniyor, uyarılara aldırış etmiyor evine gidiyor...
Çeşitli mesleklerden aramızdan ayrılanları da bu sayfalarda bir kez daha anıyoruz.

 

* * *

 

Haberin Devamı

MASANIZDA, kitaplığınızda bulunması gereken bir almanak.
Kitabı hazırlayanları kutluyorum.

(*) Yayın Yönetmeni: Ateş Yalazan. Editörler: Şehriban Oğhan, Mustafa Bakacak, Deniz Dallı. Görsel Yönetmen: Şaziye Vardar. Fotoğraf Editörü: Umut Veis. Tasarım Uygulama: İdil Deniz.

Yazarın Tüm Yazıları