‘Kendi Sözleriyle Yaşayan Atatürk’

Koç Üniversitesi, Prof. Talat S. Halman’ın hazırladığı ‘Kendi Sözleriyle Yaşayan Atatürk’ kitabını yayımladı.

Haberin Devamı

Zarfın içinde Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman’ın da bir açıklaması vardı:

“Elinizde tuttuğunuz ‘Kendi Sözleriyle Yaşayan Atatürk’ kitabının yazarı Talat Halman çok yakın arkadaşımdı. Kıymetli Feyyaz Berker de 1992’de Halman’ın Birleşmiş Milletler’de yapmış olduğu bir konuşmayı çok beğenmiş ve 10 bin adet basıp dostlarına dağıtmış. Ben de yeniden İngilizce ve Türkçe yayınlatarak, Atatürk’ün vefatının 83. yıldönümünde hatırasını yâd etmek istedim.”

‘Kendi Sözleriyle Yaşayan Atatürk’

Talat S. Halman (1931-2014) kitaptaki ‘Sunarken’ başlıklı yazısında Atatürk’ün dünya tarihindeki yerini belirtiyor:

“Kader pek az kişiye Atatürk’ün başarılarından herhangi birini armağan etmiştir. Ulusunun egemenliğine öncü. Yenilgisiz komutan. Sömürgeciliğe karşı ilk büyük mücahitlerden. Ülkesinde ve dünyada emperyalizmin en kudretli düşmanı. Cumhuriyet yaratıcısı. Siyasal, hukuksal ve sosyoekonomik sistemlerin inkılapçısı. Büyüleyici hatip. Kültür devrimcisi. Laik düzenin kurucusu. Hümanist ve uluslararası barış mimarı. Ulusal kurtuluş ve yeni doğan ulusların önderleri için örnek. 20. yüzyıl rönesansının kahramanı. Doğu’da ve Batı’da, bu yüzyılda ya da daha önce aynı başarıların çoğunu kazanmış olanların sayısı çok azdır. Bu kadar kısa bir süre içinde bunların hepsini gerçekleştirerek sürekli etki yapan başka bir tarihi şahsiyeti düşünmek olanaksız gibidir.”

Haberin Devamı

Nutuk’tan alıntılara fotoğraflar eşlik ediyor. Cumhuriyet’in tarihini adım adım sözler ve fotoğraflarla izleyebilirsiniz.

Atatürk Kitaplığı’nda yer alacak bir seçmeler kitabı.

GAZİANTEP’TE TÜRK ARKEOLOJİ VE KÜLTÜREL MİRAS ENSTİTÜSÜ

ÜLKEMİZİN ilk milli arkeoloji enstitüsünün çalışmalarını yakından izliyorum. Özellikle de içinde bulunduğum Yayın Kurulu’nunkileri... Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Belediyesi ve Avrupa Birliği ortaklığında kuruluyor. Bu ağırlıktaki bir ortaklık, Avrupa Birliği ile kültür ilişkilerimizi güçlendirmek, geliştirmek için değerli bir zemin anlamına geliyor. Dünyanın dört yanından bilim insanları, sanatçılar, kültür çalışmaları yapanlar merkezi Gaziantep’te olan enstitünün çatısı altında buluşuyorlar. Bilim, sanat ve kültür dünyamız için atılan bu çok yerinde adım, dış ilişkilerin güçlendirilmesinden ülke itibarına katkı sağlanmasına kadar pek çok fırsatı barındırıyor.

Haberin Devamı

Enstitüde tarih, arkeoloji ve kültür mirası konularında tüm halk kesimlerinde farkındalık uyandırma amacına da en az akademik çalışmalar kadar önem veriliyor. Bu kapsamda gençlere, STK’lara ve kamu personeline yönelik eğitimler gerçekleştiriliyor. Sırada, dijital ortamda herkesin katılımına açık düzenlenecek seminer serisi var...

Yayıncılık çalışmaları da alanlarının önemli adları ile sürdürülüyor. İlk etapta 13 yeni eser ile 11 çeviri eserin yayınlanması kararlaştırıldı. Listede, Türkçeye ilk kez kazandırılacak Osman Hamdi Bey’in Sayda/Sidon ve Nemrut Dağı, çocuk kitabı olarak da “Arkeoloji ve Bilişim’ gibi özellikli alanlara yoğunlaşmış eserler var. Hatta Oxford’un İslam Arkeolojisi El Kitabı da...

Haberin Devamı

‘Kendi Sözleriyle Yaşayan Atatürk’

GÜNGÖR DENİZAŞAN’I ANARAK

BİR Londra gezisinde, Faruk Zabçı’nın Londra’daki bürosunda Güngör Denizaşan’la buluştuk. Akşam operaya gideceğimi, biletimi aldığımı söyledim.

Ne gereği var?” dedi, “Sanatçıların kapısına git, adımı ver. İlgi görürsün.”

Ben de programdan önce sahne kapısına gittim, yetkiliye Güngör Denizaşan’dan geldiğimi haber verir misiniz, dedim. Biraz sonra idari direktör aşağıya indi, beni kapıda karşıladı. Zaten o kapıdan girer girmez Royal Opera House’un bütün duvarlarında onun çektiği fotoğrafları gördüm. Müziği bilen biri olduğu için elbet operayı, operacıları nasıl çekeceğini de biliyordu. Sonra o da geldi ve arada ayrıca ağırlandık. Geniş bir opera dürbünleri koleksiyonu vardı, onların yeni AKM binasında sergilenmesini çok istemişti ancak olmadı.

Nur içinde yatsın.

Yazarın Tüm Yazıları