‘Hayata gülümseyerek bakmak...’

TÜYAP Kitap Fuarı’nın sloganı, yazımın başlığı.

Haberin Devamı

Hayata hep hüznün penceresinden mi bakıyoruz? Ölümler, sorunlar, klasik deyişle hayat gailesi bize gülümseme diye bir kavramın varlığını unutturuyor mu?

Bu soruları herkes yaşantısı doğrultusunda yanıtlar.
Bu yıl ‘Onur Çizeri’ olarak Tan Oral seçilince, tema ile arasında tutarlı bir ilişki gerçekleşti. Dramatik, trajik hayatlar içinde bile, kısa bir ara da olsa, bir ruh mütarekesi olarak gülümsemeliyiz.
Gülme uzun sürelidir, gülümsemek ise bir yaz yağmuru gibidir.
Bir kurumun tarihini bilmek, Türkiye’de bir sektörün yükselişini, dünden bugüne geçirdiği aşamaları öğrenmeyi sağlar.
TÜYAP Kitap Fuarı bu yıl 34 yaşına bastı. İlk fuardan bugüne, bir ağacın büyümesinin tanığı gibi hissediyorum kendimi.
The Marmara’nın (o zamanki adı Etap’tı) alt katında açılan fuar, metrekare olarak da sergilenen kitap sayısı açısından da yetersizdi ama önemli bir adım atılmıştı yayıncı-yazar-okur üçlüsü açısından.
Ay’a ilk ayak basan astronotun, insan için küçük ama insanlık için büyük bir adım demesi gibiydi. İlk ve başarılı olmanın yalnız bir kurum için değil, bu sektör için verdiği umut ve güven, birçok belediyeyi de kitap fuarları düzenlemeye sevk etti.
Daha sonra Tepebaşı’nda (şimdiki TRT binasının yerinde) devam etti fuar.
Fuar yerinin uzaklığından yakınanlara rastlıyorum. Artık ulaşım ağı ırakları yakın kılıyor. Beylikdüzü için de bu geçerli.
Çocuk arabalarını süren kitap tutkunu ana-babalar çok hoşuma gidiyor.
Çocukların gürültüsünden (!) –ben buna gürültü demiyorum- cıvıltılarından bir başka dünyanın ses titreşimlerini alıyorum. İnanıyorum ki ilerde onlar iyi birer kitap okuru olacaklar. Çocuk yayınlarının egemenliğinin artışı, ülke adına sevindirici bir gelişme. Ayrıcı fuarda eğitim kitaplarının da bulunması, kitap kavramını bir bütünlük içinde sunuyor.
TÜYAP Kitap Fuarı artık uluslararası bir nitelik kazandı. Bu yılın ‘Onur Konuğu’ ülkesi Romanya.
Romanya pavyonunda kitapların yanı sıra müzisyenler de vardı. Bir yanda onlar müzik yaparken diğer yanda Romanya mutfağından yemekler ikram edildi.
Aşçıbaşı şairdi, yemeklerin başında sanki bir şiire bakar gibiydi. Romen edebiyatı bizim için yabancı değil, birçok yazar dilimize çevrildi. Ünlü yazarları Panait Istrati’nin kitaplarını bir kuşak severek okudu, bugün de çevirileri yayınlanıyor.
Gelecek yıl da yabancı konuk Almanya olacak. Zaten yabancı stantların olduğu caddede birçok ülkenin kitapları vardı.
Dostum, Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Jurgen Boss da dün TÜYAP Fuarı’ndaydı. Fuar yetkilileri ve Türkiye Yayıncılar Birliği temsilcileri ile gelecek yılın programını konuştular.


* * *

Haberin Devamı


‘SİVİL toplum kuruluşları ve sahaflar bölümü de fuarı zenginleştiriyor. Fuara giderseniz görsel beğeninizi de güçlendirin, tazeleyin, sanat fuarını da gezin.
25. yılda, sanata ve genç sanata, sanatçılara, sanat eleştirmenlerine, koleksiyonerlere açılan bir kapı sanat fuarı.
Geçmişe Tanıklık adıyla da bir kitap hazırladılar. Yılların içinden fuarı daha yakından tanıtan bir toplam. Bu akşam TÜYAP Merkezi’nde düzenlenen yemekte onur konuklarına, yılın sanatçılarına ödülleri verilecek. Kimler alacak ödülleri?
Yılın Onur Çizeri: Tan Oral
Sanatçı Onur Ödülü: Fikret Otyam. Aramızdan ayrıldığı için eşi Filiz Otyam ödülü alacak.
Eleştirmen Onur Ödülü: Kemal İskender
Sanatsever Kurum Onur Ödülü: CABININ
Koleksiyoner Onur Ödülü: Max Maçoro


* * *

Haberin Devamı


HİÇ kuşkum yok, kitaplığınızı zenginleştirecek, sevdiğiniz yazarlarla tanışacaksınız.
Verimli fuar gezileri diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları