Dergileri destekleyelim

Bugünün edebiyat dünyasındaki birçok ünlü isim, ilk ürünlerini sanat/edebiyat dergilerinde okura sunmuştur. Dergilerin tarihi edebiyat tarihinin önemli bir bölümünü oluşturur.

Haberin Devamı

Kâğıt krizi birçok derginin yayına ara vermesini mecburi kılmıştır.

Zora giren dergilerin durumunu, yöneticilerin aldığı kararları İhsan Yılmaz’ın Kültürazzi köşesinde okudum. Dergilerin bazıları okurlarını abone olmaya çağırmaktadır. Şimdiye kadar edindiğim tecrübeler abonelik sisteminin etkili, kurtarıcı bir yöntem olmadığını göstermiştir.

İki neden saptadım.

Birincisi, okurumuz ileriye dönük bir program yapmaya alışık değil.

İkincisi, abone olduğu derginin kapanacağı kuşkusu. Pandemi koşullarında engelleyici bir neden daha ortayı çıktı. Kargo fiyatlarının yüksekliği. Bir yayıncı arkadaşım söyledi, 10 liralık bir derginin ulaştırma gideri 17 liraymış.

Dergi dağıtım ağının zayıflığını da gündeme getirmeliyim. Birçok büyük yayınevinde dergi satılmıyor, oysa bir kitabevinin kâr dışındaki işlevini de unutmaması gerekir.

Haberin Devamı

Acaba dergi çıkaranlar, ortak bir dağıtım birliği mi kursalar... Bu yolla kitabevlerini zorlayabilirler mi? Eğer bir çözüm bulunamazsa, ekonominin doğal seyrine bırakılırsa, dergiciliğin yeniden doğması olanağı ortadan kalkar.

2021’DE ŞİİR

HECE dergisinin şubat sayısındaki adlar: Mehmet Solak, Ali K. Metin, Mehmet Can Doğan, Ethem Erdoğan, Mehmet Özger, Mehmet Sümer, Ali Bal, Nuray Alper, İdris Ekinci, Aziz Kağan Güneş, Şeyma Karaca Küçük, Vasfettin Yağız, Vural Kaya.

Dergileri destekleyelim

TÜRKİYE’NİN SANAT HAZİNESİ

MİLLİYET SANAT’ın şubat sayısının kapak konusu:

‘İstanbul Resim ve Heykel Müzesi kapılarını açıyor: Türkiye’nin sanat hazinesi’.

12 bini aşkın yapıtla Türkiye sanatının en kapsamlı koleksiyonuna sahip müzeyi MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi anlatıyor:

“Ülkemizin sanat hazinesinin koruyucusu ve paylaşımcısıyız. Açılış sergisi ‘Serginin Sergisi II’nin ardından Osman Hamdi Bey ve Sabri Berkel sergileri gelecek.”

Kemal Küçük’ün Diapozon köşesinde Filiz Ali eleştiri için bakın ne diyor?

“Eleştiri, çok tanınmış, egosu gelişmiş, yerini sağlamlaştırmış solistlerden çok genç müzisyenler için önemlidir.”

Haberin Devamı

Seyhan Akıncı, Gabriel Garcia Marquez’in gardrobu ‘The Wardrobe of Marquez’in kürasyonunu yapan torunu Emilia Garcio Elizondo ile konuşmuş.

Dergileri destekleyelim

İLHAN BAŞGÖZ’ÜN SON YAZISI

HÜRRİYET GÖSTERİ’de İlhan Başgöz’ün son yazısı ‘Türküler Çıkmış Yola Savulun’ yayımlandı:

‘Türküler çıkmış yola, dostlar duymadık demeyin. Kars’tan, Erzincan’dan. Kızın parmağı şişmiş tef çalıp oynamaktan.’ Şişer mi şişer. Kız olsun erkek olsun bizim insanlarımız oynayacaktır.”

Türkülerin hayatımızdaki yerini, günlük olaylardan savaşlara kadar durumunu inceliyor İlhan Başgöz. Anadolu’nun insan öğesini Başgöz büyük bir ustalıkla bize çiziyor.

Ferruh Tunç’un yazısının başlığı: “Refik Durbaş’ı ‘Çırak Aranıyor’ kitabıyla anmak.”

Haberin Devamı

Eray Ak, 90 yaşına merdiven dayayan Cevat Çapan’ı irdeledi, ne diyor Cevat Çapan: “Zehirli dünyada bir panzehirdir edebiyat.”

Halide Yıldırım’ın yazısı: ‘Çağnam Erkmen Romanları - Hem Grotesk Hem İnnovatif’

Feridun Andaç, ‘Başlayan ve süren yolculuk’ta Hilmi Yavuz’u inceliyor.

‘Dizi Dizi Edebiyat’: Hasan Bülent Kahraman’ın geniş açılı bir değerlendirmesi.

Ahmet Telli’nin şiiri: ‘Kıyıdaki Kulübe’

İsmail Mert Başat’ın (1945 - 15 Ocak 2022) ‘Aşk Tableti’ şiiri.

Haydar Ergülen’den bir deneme ve bir şiir:

‘Pound ile Neruda’

‘Rüya Kokuyorsun’ (Ocak 8 diye, İdil’ime)

Tozan Alkan’ın şiiri: ‘Efkâr’

*

ARA veren dergileri de bekliyoruz.

 

Yazarın Tüm Yazıları