Cumhuriyet’in 100. yılında Türk kadın besteciler

PİYANİST Güray Başol’un 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde  Yayınlanan albümü bu başlıkla çıktı.

Haberin Devamı

Lila Müzik’in CD’sinde Nazife Aral GüranYüksel Koptagel’in besteleri yer alıyor.

Güray Başol bu albümünde Cumhuriyet’in ilk yıllarında doğmuş, eğitimlerini o dönemin zorluklarına rağmen yurtdışında sürdürmüş, yetiştikleri alan ve stil konusunda farklı müzikal kimlikleri sahip iki bestecinin yapıtlarını kayıt altına alıyor.

Halen Paris’te yaşayan, Türkiye ve dünyada konserler vermeye devam eden piyanist Güray Başol’un üçüncü albümü de Lila Müzik’ten çıktı.

Üniversite öğreniminin ardından Ecole Normale de Musique’te Germaine Mounier ile eğitimine devam eden, İdil Biret, Pascal Godard ve Verda Erman ile çalışma fırsatı bulan, bu albümde eserleri arşivlerde kalmış besteci Nazife Aral Güran ve Yüksel Koptagel’in eserlerini yorumluyor.

Albümde 8 eseri yer alan 1921 Viyana doğumlu Nazife Aral Güran, babasının hariciyeci olması nedeniyle çocukluk ve gençlik yıllarını yurt dışında geçirdi. Annesi ve Cemal Reşit Rey ile başlayan müzik çalışmalarına 1938 – 1942 yılları arasında Berlin Yüksek Müzik Akademisi’nde devam etti. II. Dünya Savaşı’nın başlaması nedeniyle eğitimine ara veren Güran, doktor olan eşinin görevi nedeniyle bulunduğu Diyarbakır’da, Diyarbakır Filarmoni Derneği’ni kurmuştu. Yıllar sonra yarım kalan eğitimini Köln Konservatuvarında tamamlayan bestecinin eserleri Türkiye dışında Almanya’da basıldı. 1993’te İstanbul’da vefat eden Güran’ın

- Feraceli Hanım,

- Boğaziçi’nde İkebana,

- İlkbahar,

- Gölde Akisler,

- Ağıt,

- Romans,

- Orkideler,

Haberin Devamı

- Kennedy Noktürnü eserlerini bu albümde dinleyebilirsiniz.

Albümde yer alan diğer 8 eserin bestecisi Yüksel Koptagel 1931 İstanbul doğumlu. Sanat dolu bir ortamda yetişen sanatçı beş yaşındayken komşuları olan Cemal Reşit Rey’in önerisiyle Rânâ Erksan ile piyano çalışmaya başladı.

1954’te İstanbul’a gelen ünlü besteci Joaquin Rodrigo’nun daveti üzerine İspanya’ya gitti ve bu dostluk Rodrigo’nun 1993’teki vefatına dek sürdü. Eğitimine Madrid Konservatuvarı ve ardından Paris’teki Schola Cantorum’da devam eden sanatçı, Santiago de Compostela’daki yaz okulunda besteci Alexandre Tansman ve piyanist Alicia de Larrocha ile çalıştı...

Haberin Devamı

Türkiye’ye döndüğünde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na piyanist olarak atandı, ardından İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda bu görevi sürdürdü.

Bir süre Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun sanat yönetmenliğini yürüttü.

Albümde sanatçının  

- Piyano için 3 parça,

- Ninni,

- Küçük Brian’ın Günlüğü,

- Fosil Suiti,

- Minorka Sonatı,

- Epitafio,

- Tamzara

- Toccata eserlerini bulacaksınız.

Albümün kitapçığında Güray Başol’un ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Kadın Besteciler’ yazısını okuyabilirsiniz,

Albümde iki dilde (Türkçe–İngilizce) biyografileri yer alıyor.

Yazıların yanı sıra sanatçıların fotoğrafları da konulmuş.

1999 yılından bu yana, bu coğrafyada yaşayan besteci ve yorumcuların eserlerini kayıt altına alan ve müzik hafızamızın oluşmasına katkı sunan Lila Müzik de 25 yaşında.

Haberin Devamı

DİSKOTEĞİMDEN SEÇMELER

Britten & Brahms

Violin Concertos

Ida Haendel (violin) 

BBC Symphony

Orchestra

Sir Andrew Davis

Gennady

Rozhdestvensky

(conductors )

BBC Archive

..............................................

- Butterworth

A  Shropshire Lad – Rhapsody

Plus Hamish MacCunn

Land of the Mountain and the Flood

BBC Scottish Symphony

BBC Concert Orchestra

Andrew Manze

Osmo Vanska

Marylin Brbbins

Keith Lockhart

(conductors )

Yazarın Tüm Yazıları