Contemporary İstanbul 11 yaşında

DÜNYA ve Türk görsel sanatının birçok yeni ve iyi eserinin sergilendiği Contemporary Istanbul, çarşamba akşamı özel bir etkinlikle ziyarete açıldı.

Haberin Devamı

Akbank’ın katkılarıyla gerçekleşen, Ferko’nun da desteklediği fuar İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda 6 Kasım’a kadar devam edecek. 20 ülkeden 70 galeri ve 520 sanatçı 1500’ü aşkın eseriyle fuarda yer alıyorlar.

Fuarda bu yıl yeni bölümde CI Design kapsamında 32 tasarımcı 3’üncü Tasarım Bienali’yle paralel bir etkinlik düzenliyorlar.

Fuarda yer aldığı ilk gönden beri yoğun ilgi gören ve yeni medya alanına odaklanan ‘Plugin’ bölümünde 18 yeni medya sanatçısı yine gündeme değiniyorlar.

Çarşamba günü gerçekleşen ön izlemede, 11 bin sanatsever fuarı ziyaret etti. Standların önünde sanatseverler sanatçılarla konuştular, eserleri incelediler.

Hiç kuşkusuz izleyiciler içinde yurtiçinden ve yurtdışından gelen koleksiyonerler vardı.

Bu fuarın her zaman yinelediğim gibi, birkaç açıdan önemine değinmek gerek.

Türk sanatçılarının yapıtlarını yabancı ziyaretçilere tanıtmak, onların satın almasını sağlamak, diğeri de bizim alıcılarımıza dünya resmini tanıtmak.

Bu tanıtma galeriler aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

CI’da bu yıl bazı yeniliklere de dikkatinizi çekmek isterim.

Bu yıl ilk kez açılan Collectors’ Stories sergisinde Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 yapıtı görebiliyoruz. Serginin özelliği ise şu: Her koleksiyoner kendi koleksiyonundan en sevdiği iki eseri sergiye dahil etti... Serginin sanatseverler için ilgi çekecek bir bölüm olduğu kanaatindeyim. Çünkü buradaki eserlere bakarak koleksiyonerin yaklaşım açısını, birikimini ve koleksiyonunun içeriğini görebiliriz.

Ayrıca koleksiyon yapmak isteyenlerin buradan yararlanmaları da mümkün.

Arçelik firması ise bu yıl geri dönüşüm tesislerinden üretilen malzemelerden sanatçıların yarattıkları işlerle, günümüzün önemli bir girişiminin örneklerini sunuyor.

Stand yarışmasının sonuçlarını da fuar sona erdiği zaman öğreneceğiz. Ülker ise bu yıl da çocuklara özel etkinlikleriyle çocukları sanatla tanıştırıyor...

FUARIN etkinlikler dizisinin de dinleyici çekeceği umudundayım.

Dün başlayan açık oturumlarda, sanatın, galerilerin, sanat piyasasının durumu çeşitli yönleriyle tartışıldı. Tartışılmaya devam edecek.

Fuar kataloğunun başında Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ile Marcus Graf’ın giriş yazıları yer alıyor.

Vefa duygusu, emekleri anımsama benim vazgeçemediğim hayat kuralları arasında yer alır. Ankara’ya her gittiğimde mutlaka Faruk Sade’nin Siyah Beyaz Galeri’sine uğrardım.

Fuar kataloğunun başındaki yazı galeriyi, onu tanıyanları duygulandırmıştır:

Bir fotoğrafının yanındaki yazı: “Faruk Sade’nin yaşamı, daima esin veren çalışmaları ve Türk çağdaş sanatına olan büyük katkıları anısına.”

Kataloğun benim için önemli bölümlerinden biri, belki de birincisi “Faruk Sade Anısına” başlığını taşıyandır.

Bölümde Ali Güreli, Alev Ermiş Mavitan, Ali Kotan, Ardan Özmenoğlu, Erdağ Aksel, Güllü Aybar, Haldun Dostoğlu, Hasan Bülent Kahraman, Murat Artu ve Nuran Terzioğlu’nun yazıları var.

HAFTA sonu programınıza bu fuarı koymanızı salık veririm. Sanatseverler bu fuar sayesinde çağdaş sanatın nabzını güncel olarak tutabilecekler.

Yazarın Tüm Yazıları