Bir sanatçının hayat ve meslek kulisi

Güldürmenin ustalıkla yapıldığı zaman ne kadar etkili olduğunu kanıtlayanların başında gelir Metin Akpınar. Zeynep Miraç, onu tanımamız için iyi sorular hazırlamış. Bu tür çalışmaların yalnız o kişiyi değil, dönemini de tanıtmakta yararı olduğu inancındayım.

Haberin Devamı

Tiyatro, sinema dünyasındaki sanatçıların yaşamını oldum olası merak ederim. Çoğunlukla da rollerinden karakterlerinin sızıntılarını çıkarmaya çalışırım.

Zeki Alasya ile Metin Akpınar’ın, Haldun Taner’in kaleme aldığı oyunlarının neredeyse hepsini seyrettim. Kabare oyunları üzerine de Haldun Taner’le çok konuştum. Taner her akşam temsile gider, seyircinin en çok neyi alkışladığını, neye güldüğünü tespit eder, ona göre de metinde değişiklik yapardı.

Türk tiyatrosunda, kabare türündeki başarıları her zaman övgüye değer. Güldürmenin ustalıkla yapıldığı zaman ne kadar etkili olduğunu kanıtlayanların başında gelir Metin Akpınar.

Zeynep Miraç, ‘Sahneye Adanmış Bir Ömür: Metin Akpınar’ kitabında, sanatçıyı tanımamız, yaşamını ve sanatını öğrenmemiz için iyi sorular hazırlamış. Şimdiye kadar düşündükleri, değerlendirmeleri, toplumsal ve siyasal alandaki yeri iyi yansıtılıyor. Bu tür çalışmaların yalnız
o kişiyi değil, dönemini de tanıtmakta çok yararlı olduğu inancındayım.

Önsözünde Metin Akpınar’la yollarının nasıl kesiştiğini anlatıyor Miraç: “Öğrenmek uzun bir yolculuk... Bazen hiç yüz yüze gelmediğiniz insanlar size bir karatahtanın önünde duranlardan çok daha fazla şey öğretebiliyor. Tam da bu yüzden, Metin Akpınar’ın benim hayatımda çok kıymetli bir yeri var. Üç yıl öncesine kadar hiç karşı karşıya gelmedik, hatta ben onu sahnede bile seyretmedim. Ama video kasetler aracılığıyla buluştuğum Devekuşu Kabare oyunları dünya görüşümü, mizah duygumu şekillendirdi.

Tiyatroyla yollarımız kesişmedi ama gün geldi hayatıma yazmak girdi, gazeteci sıfatıyla... Meğer bizi kalem buluşturacakmış. 2019 yılıydı. Sevgili arkadaşım Selçuk Metin’in bir Metin Akpınar belgeseli hazırlığında olduğunu biliyordum, arada sırada sohbet ediyorduk. Ve itiraf edeyim, içim gidiyordu. ‘Keşke ben yazsam’ diye düşünüyordum ama belgesel deneyimim olmadığı için teklif etmeye çekiniyordum. Ve sonunda bir gün içten içe beklediğim telefon geldi, ben de ‘İyi Ki Yapmışım’ ekibine senaryo yazarı olarak dahil oldum.”

Haberin Devamı

Bir sanatçının hayat ve meslek kulisi
Sahneye Adanmış Bir Ömür: Metin Akpınar Zeynep Miraç Mundi Kitap

İçindekiler:

*Önsöz m‘Ciğerparem Oğlum Metin Doğdu’ mSokağın Keşfi m‘Ana, Senin Gelin Geldi’ mGelecek Şekilleniyor mŞöhret Kapıyı Çalıyor m‘Bir Yılda Adını Yurda Duyuran Adam’ mİlk Türk Astronot Uzayda mSinema Başlıyor mDevekuşu’nun Çekirdeği Çatırdıyor mZeki-Metin Devam Ediyor
* Her Şeyi Aynı Anda Görebilen Bir Aktör mPerde Kapanıyor mYeni Bir Sahne: Sofralar mHayatın Tadını Çıkarmak mSinemada Tek Başına
* Dünyanın Dengesi Bozuluyor m ‘Aktör Doğulur, Ticaret Öğrenilir’ m‘Yârin Yanağından Gayrı Her Şeyi Paylaşırdık’ m‘Yarım Gitti’ mBitmeyen Flört: Siyaset m‘Aktör Yaratmaya Çalışıyorum’ m‘Bir Kerecik Olsun Onunla Muhabbet Edebilsem’

‘Sen en iyisi tiyatrocu ol’

Kitabın tanıtım yazısı ise şöyle başlıyor: “Aksaray’da kalabalık bir konakta doğan, etrafı gözleyerek büyüyen, her duyduğunu zihnine kaydeden bir çocuk... Daha lisedeyken öğretmenine, ‘Sen en iyisi tiyatrocu ol oğlum,’ dedirtecek kadar mayasını belli eden, gizli cevher bir genç... Eşiyle altmış iki yıl aynı yastığa baş koyacak kadar derin bir âşık... Türkiye’de kabare kültürünü başlatan, yüzlerce temsilde yer alan, Yeşilçam’da da birbirinden unutulmaz karakterlere hayat vermiş bir oyuncu... Karşınızda her yönüyle Metin Akpınar.”

Yazarın Tüm Yazıları