Bir sanat kütüphanesi kuralım

İyi bir kütüphanenin vazgeçilmez bazı kitapları vardır. Bu listenin başında sanat tarihinin ünlü adları hakkında kaleme alınan kitaplar mutlaka olmalı. Söz konusu kitaplar, sizi bu alanda bilgilendirecek, estetik birikiminizi artıracaktır. Zaman zaman onların hakkında okuduklarınızı temellendirmek için de bu tür kitapların şart olduğu kanısındayım.

Haberin Devamı

Hep Kitap’ın ‘İşte’ başlığını taşıyan sanat dizisi, alanının iyi örneklerinden biri...

Şu ana kadar, ‘İşte Leonardo da Vinci’, ‘İşte Gauguin’, ‘İşte Dali’, ‘İşte Warhol’, ‘İşte Van Gogh’ yayımlandı.

Değişik yazarların metinlerini, farklı sanatçılar illüstrasyonlarla zenginleştirmiş. Özel ciltli kitapların metinlerini zengin görsel malzeme destekliyor. Böylece sanatçının yaşamını ve yapıtlarını bir arada öğreniyorsunuz. Yapıtlar üzerine yorumlar, açıklamalar o eseri daha iyi anlamanızı, tadına varmanızı sağlıyor.

Sanat kitaplarının üslubunu özellikle incelerim.

Çünkü bu kitapların çok kişi tarafından okunmasını, estetik anlayışının gelişmesine yardımcı olmasını isterim.

Yalın bir dille yazılmış olmaları, okuru artıran unsurlar arasında yer alır. Yalınlık basitliğin, yüzeyselliğin düşmanıdır.

Haberin Devamı

Ben bu kitapları okurken, sanatçıyla birlikte saatlerimi geçirdiğim duygusuna kapıldım. Çünkü sanatla hayatın birleştiği noktada yazılmış bu kitaplar, ikisinin birbirine etkisini, yansımasını güzel bir dille okura aktarıyorlar.

Genç bir okur için böyle kitapların bir başka yanı olduğuna inanırım; sanat yeteneği olan, resme meraklı bir genç, bu alandaki ustaların yaşamından etkilenir, üne kavuşmak için yoğun çalışmayı, sabrı, tahammülü öğrenir. Kendisini sınayabilir.

Her sanatçının kitabının arka kapağında ondan bir alıntı var.

Onlar, dünya görüşlerinin, sanatlarının özünü verdiği için yazıma aldım: Leonardo da Vinci: “Ressam, zihninde ve ellerinde evreni gizler.”

Paul Gauguin: “Başarılı bir sanatçı olduğumu biliyorum. Çünkü çok acıya göğüs gerdim. Eğer sanatımın peşinde koşuyor olmasaydım kendimi bir sürgün addederdim.”

Salvador Dali: “Her sabah uyandığımda müthiş bir haz duyuyorum. Salvador Dali olmaktan keyif alıyorum, kendi kendime hayranlıkla, ‘Bu Salvador Dali bugün nasıl bir olağanüstülük yapacak’ diye soruyorum.”

Van Gogh: “Genellikle derin bir ıstırap içinde olsam da içimde hâlâ sükûnet, kusursuz düzen ve ahenk var.”

Andy Warhol: “Andy Warhol hakkında her şeyi öğrenmek istiyorsanız resimlerimin görünüşüne, filmlerime ve bana bakmanız yeterli. Oradayım. Ötesinde bir şey yok.” Sanat kütüphanenizi bu diziyle zenginleştirin. 

Yazarın Tüm Yazıları