Bayramın ardı türkü olsun

TÜRKÜLERİN yarattığı dünya bizi eşsiz bir geziye çıkarır.

Haberin Devamı

Her yörenin türküsü, ora insanın bütün sevincini, acısını, neşesini, üzüntüsünü sesle özetler. Bugün iki CD’yi çalıp dinleyebilir, oradaki türkülere eşlik edebilirsiniz.
Hele bayramı evinizde geçirdiyseniz, gerçekten de Abbas Sayar’dan ödünç aldığımız adla, ‘can şenliği’ yaşarsınız. Şevval Sam, değişik türlerdeki ürünleri seslendiren, hepsinde de başarılı olan bir sanatçı. Abartmadan, özgün kimliğini bozmadan söyler.
Toprak Kokusu’nda(1) da aynı düzeyi tutturmuş.
Albüm kitapçığının başındaki yazısını şöyle noktalamış:
“Köklerinden koparılmış, toprağının kokusuna hasret kalmış, geçmişi ve varlığı silinmeye çalışılmış, zulüm görmüş tüm halklara ve hâlâ ait olduğu topraklara duyduğu aşktan vazgeçmeyenlere selâm olsun.”
Sanatçı teşekkürleri mutlaka yazılmalı. Emekleri büyüktür.
Teşekkürler bölümünden önemli bir cümle: “Bu albümde beni onurlandıran sevgili Arif Sağ hocama, İsmail Hakkı Demircioğlu’na ve Ahmet Aslan’a...”
Toprak Kokusu’nda on sekiz parça var.
Mahzuni Şerif’in ‘Yuh Yuh’unu sindire sindire dinleyin. Arif Sağ’ın ‘O Yar Gelir’i de unutamayacağımız icralardan biri.
CD’de Kürtçe, Zazaca, Çerkezce, Çeçence türküler, bir de Dersim Ermeni Halatı yer alıyor.

Haberin Devamı


EGE’NİN SESİNE KULAK VERİN


CANAN ÇAL’ın CD’sinin adı Egenin Türküsü(2) doğup büyüdüğü yerlerin sesini duyuruyor.
Ne diyor, albüm yazısının ilk cümlesinde: “Bunca emek, özveri ve birikim ürünü olan ‘Egenin Türküsü’ doğup büyüdüğüm topraklara minnet ve teşekkür niteliğinde belki de...”
Canan Çal, on iki parçayı seslendirmiş.
Bu CD’lerde benim dikkatle dinlediğim, bildiğim türkülere bile yeni tınılar katan icralar. Onları otantik icralarıyla dinledikten sonra başka yeniden ses düzenlemeleri yapmak, bugünün dinleyicisine türküleri sevdirmek için gerekli bir girişim. Bu farklılığı elbet düzenleyenlerin, çalanların, söyleyenlerin başarısı sağlıyor. Son yıllarda da bu çalışmalar, yeni bir dinleyici kitlesi yaratıyor.
Yeni çabalar, yeni seslendirmeler, yeni düzenlemeler, dikkatli bir dinleyici tarafından en çok anonim parçalarda fark ediliyor. Ve o zaman dinleyici ilk defa dinlemiş gibi oluyor.
Bize bu tür yargıları hatırlatan gerek Şevval Sam’ın gerek Canan Çal’ın CD’leri. Türkülere kazandırdıkları. Burada Gündoğdu Zeybeği ile Rodos Semahı.
Gazete ve dergilerde, ne yazık ki çoğunlukla pop müzikten, popüler müzikten söz ediliyor. O tür müziği icra edenlerin neredeyse günlük hayatları bile basında yer alıyor.
Oysa türküler ihmal edilecek bir tür değildir. Günübirlik müzikte günübirlik duyguları dinlersiniz ama türkülerde bütün Türkiye’nin sesini duyarsınız.
* * *
PAZAR gününüzü şenlendirin.

---------------------------

Haberin Devamı

(1) Kalan Müzik
(2) Z Kalan Müzik

Yazarın Tüm Yazıları