Ziyan edileni ziyafete dönüştürelim

Gelecek hafta beni zorlu ve bir o kadar eğlenceli bir görev bekliyor. ‘Disco Soup’ adlı bu etkinliğin önemi, tarife göre malzeme alınması değil, elimizdeki malzemelere göre tarif oluşturulması.  Gıda israfını önlemeye odaklanan ‘Disco Soup’ta artakalan malzemelerle neler hazırlayacağım, sizlerle de paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

Sadece Türkiye’de her gün çöpe giden ekmek sayısının 2.5 milyon olduğunu biliyor muydunuz? Ziyan olan ekmeğin kendi bir yana, market raflarına gelene kadar harcanan emek, su, elektrik, ambalaj israfı bir yana... Bu sorunu çözmek için herkes işe kendi evinden başlayabilse hiç beklemediğimiz kadar güzel sonuçlar alabiliriz. Örneğin kolay bozulabilecek meyve-sebzeleri kilo kilo değil, gerçekten o hafta pişirmeyi-yemeyi planladığımız kadar almayı hedefleyebiliriz.

Ziyan edileni ziyafete dönüştürelim

Kalan ekmekleri galetaya dönüştürmek, kalan sebzelerle mini köfteler yapıp dondurucuya atmak gibi basit çözümler de son derece etkili. Çok sevdiğiniz ama mevsimi geçen meyve ve sebzeleri mevsiminde olmadığı zamanlarda talep etmek yerine, saklama yöntemlerini öğrenmeyi, belki turşu kurmayı, belki reçel yapmayı da deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bir ay boyunca neleri çöpe attığınızı bir kenara yazmak da çok faydalı olur. Ay sonunda hepsini liste halinde görmek, ister istemez aklınızda yer edecek ve bir sonraki alışverişinizde bütçe israfını önleyecektir.

HERKES KOLAYLIKLA YAPABİLİR

Haftaya beni tam da bu konuyla ilgili zorlu ve çok eğlenceli bir görev bekliyor. Artan, ziyan edilen gıda malzemeleriyle 110 kişilik çok özel bir yemek yapacağız. Tarife göre malzeme alınan değil, malzemeye göre tarif oluşturulan ‘Disco Soup’ isimli bu etkinliği, gıda israfını önlemeye odaklanan teknoloji girişimi Fazla Gıda düzenliyor. Ocağımız, pişirme aracımız ya da soğutacak, donduracak bir zamanımız olmadan yemek yapacağız. Yani tamamen bir önceki gün iki büyük market zincirinin birer şubesinden kurtarılmış gıdalarla, pişirmeden, 1 saat içerisinde, 110 kişiyi doyuracak, lezzetli atıştırmalıklar hazırlanacak. Birilerinin zayi etmek üzere olduğu yiyecekler, başkalarının ziyafetine dönüşecek. Tabii ki mutfak yeteneği ve ilgisi olsun olmasın, herkesin yapabileceği kadar da kolay olacak. 15 Aralık’taki etkinlikte hazırlayacağımız tariflerden üçünü sizlerle paylaşıyorum. Tarifleri oluştururken önce en çok ziyan olan meyve, sebze ve diğer ürünlerin listesini raporladık. Sonra bu malzemeleri maksimum verimlilikte kullanabileceğimiz, kolay ama lezzetli tarifleri sıraladık. Ve ortaya hepimizin evde kolayca hazırlayabileceği, her zaman bulunabilecek malzemelerle yapabileceğimiz leziz tarifler çıktı. Domates mevsimi değil ama bolca domates kurtardığımız için diğer kurtarılan gıdaları da devreye sokarak lezzetli bir gazpacho hazırlamak istedik. Bu tarifin en güzel yanı pişirme gerektirmemesi... Afiyet olsun!

Haberin Devamı

SEBZELİ TOPLAR

(5 kişilik)

NE LAZIM?

700 gr patates

100 gr un (badem veya yulaf unu da olur)

1/2 kâse haşlanmış bezelye

2 haşlanmış havuç (küp küp doğranmış)

2.5 çay kaşığı tuz

1’er çay kaşığı karabiber, pul biber

1/3 demet maydanoz

1/2 yemek kaşığı zeytinyağı

5-6 yemek kaşığı sıvıyağ

NASIL YAPARIM?

Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun ve sıcakken ezmeye başlayın. Tamamen püre olmayacak şekilde ezdikten sonra un, bezelye, havuç, tuz, karabiber ve pul biberi  ekleyip sebzeleri ezmeden karıştırın.

İnce ince kıyılmış maydanozları ve zeytinyağını da ilave edip harmanlayın.

Karışımdan ceviz büyüklüğünde toplar koparıp elinizle nazikçe yuvarlayın. 5-6 yemek kaşığı sıvıyağı tavada kızdırıp kızartarak servis edin.

Haberin Devamı

MUZLU ATIŞTIRMALIK

Ziyan edileni ziyafete dönüştürelim

(3-4 kişilik)

NE LAZIM?

1 adet olgun muz

1 su bardağı yulaf ezmesi

5 kaşık chia tohumu (yoksa keten tohumu da kullanabilirsiniz)

2-3 hurma

1/2 su bardağı fıstık ezmesi

1/3 çay kaşığı deniz tuzu

NASIL YAPARIM?

Muzu çatalla ezin, hurmaların çekirdeklerini çıkarıp minik minik doğrayın. Tüm malzemeleri bir kapta karıştırıp homojen bir karışım elde edin.

Elinizle yuvarlak şekil verin. Üzerini kapatıp 1-2 saat buzdolabında dinlendirin. Dilerseniz toplara doğranmış vegan çikolata katabilir, üzerini de Hindistan cevizi tozuyla kaplayabilirsiniz.

GAZPACHO

Ziyan edileni ziyafete dönüştürelim

(3-4 kişilik)

NE LAZIM?

500 gr domates

1 kapya biber (doğranmış)

2 küçük salatalık 

Haberin Devamı

2 diş sarımsak

1 kırmızı soğan (doğranmış)

2 çay kaşığı deniz tuzu

1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

1/2  tatlı kaşığı zeytinyağı

NASIL YAPARIM?

Robotta yağ hariç tüm malzemeleri çekin.

Kâselere alıp üzerine zeytinyağı gezdirip soğan ve domatesle servis edin.

Bu tarifleri  oluştururken önce en çok ziyan edilen meyve ve sebzelerin listesini çıkardık.

*Deniz Yoldaç, İstanbul Moda’daki Vegan Kasap’ın kurucu şefi.

Yazarın Tüm Yazıları